Gospodarstvo
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Letošnja nagrajenca sta Miran Andrejek in Slavko Kržišnik. Foto: BoBo
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Obrtnik in podjetnik leta. Foto: BoBo
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Letošnji najstarejši obrtnik leta je postal mlinar Vladimir Korošec iz okolice Ptuja, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. Foto: BoBo
VIDEO
Nagradili obrtnika in pod...

Dodaj v

Meh: Zgodb o izjemnih obrtnikih bi bilo več, če bi imeli boljše poslovno okolje

Obrtna zbornica nagradila podjetnika in obrtnika leta
14. november 2017 ob 20:35,
zadnji poseg: 14. november 2017 ob 20:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je nagradila najboljšega podjetnika in najboljšega obrtnika leta - to sta postala Miran Andrejek iz Avto centra Andrejek in Slavko Kržišnik (S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin).

V uvodnem nagovoru je predsednik OZS-ja Branko Meh opozoril, da bi bilo zgodb o izjemnih in odličnih obrtnikih ter podjetnikih v Sloveniji zagotovo še več, če bi imeli prijaznejše poslovno okolje in bi vlada realizirala vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva. Poudaril je predvsem to, da so si delodajalci veliko obetali od vajeniškega sistema. "Zato toliko bolj v oči bode podatek, da imamo v tem šolskem letu le 53 vajencev. Premalo je bilo storjenega za promocijo sistema vajeništva," je bil kritičen.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor, ki je izpostavil ugodno ekonomsko okolje, ki se je vzpostavilo po letih krize, pri tem pa opozoril, da bi to morali v Sloveniji izkoristiti za nujne strukturne spremembe. Vitalnega pomena je, da bomo na prihodnje krize bolje pripravljeni, je prepričan. "Kljub dobrim gospodarskim rezultatom pa se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z možnostjo, da bodo generacije za nami živele slabše od nas," je opozoril Pahor.

Izpostavil je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti. "S spodbudnimi gospodarskimi kazalci moramo krepiti socialno varnost," je še poudaril predsednik in dodal: "Mislim, da je prišel čas, ko lahko z različnimi procesi v prihodnjih letih damo jasno vizijo naše skupne velike domovine, da bo ostala čvrsta in krepka ter bo dala pogoje za naš razvoj."

In kdo sta letošnja nagrajenca?
Miran Andrejek je po pojasnilih OZS-ja tudi sodni izvedenec in cenilec ter mediator, ki je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobilskega servisa. "Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim strokovnim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti ter kariernemu razvoju. K odličnosti storitev pripomore še ustrezna opremljenost s sodobnimi orodji in specializiranimi diagnostičnimi računalniki," so navedli.

Nominiranci za Podjetnika leta 2017 so bili še Andrej in Tomaž Šušteršič (Šušteršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina), Marjan Cerar (podjetje Janez) in Valentin ter Ivan Jesenko (Tigrad).

Slavko Kržišnik, obrtnik leta, pa je, kot so izpostavili, sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu. "Stabilnost in pozitivni trendi podjetja S.VAR temeljijo na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev v nabavni in prodajni verigi ter pozitivni klimi. V prihodnje si želijo konstantne rasti prihodkov in števila zaposlenih, hkrati pa ohranjati fleksibilnost na trgu," so zapisali na OZS.

Nominiranca za Obrtnika leta 2017 sta bila še Martin Tibaut (Trgovina in mesnica Gabrek) in Matej Draksler (Tehnično sedlarstvo, izdelovanje in servis avtoponjav ter drugih izdelkov iz težkega PVC platna).

Letošnji najstarejši obrtnik leta je postal mlinar Vladimir Korošec iz okolice Ptuja, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva.

T. K. B.
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Obrtnik, podjetnik leta, OZS
Prijavi napako
Komentarji
sirus
# 14.11.2017 ob 20:45
Pri nas je v prvem planu dobro okolje JS, drugo pa je odvisno od usmiljenja JS, ob krizi znajo samo davke nabit za svoje potrebe.
penzl
# 14.11.2017 ob 21:30
@knedlck mogoče ne toliko na papirju kot v praksi. Prekarno delo, mobing, neučinkovit nadzor na delodajalci, in še kaj. Saj so se tudi prej dogajale take stvari, so pa po med krizo in po njej zagotovo doživele velik razcvet.
pedalski
# 15.11.2017 ob 11:32
Skippy, ali je pa povprečna plača prenizka, kakor gledaš.

Če pa delavci ne pokrivajo minimalne plače, gre potem za tako trivialne naloge, da jih lahko sam delodajalec mimogrede opravi.
svetovnipopotnik
# 15.11.2017 ob 08:21
Je kdo že zasledil kako vest g KB1909 (stebru financ zamejskih Slogencev). Na zadnjem nedavnem občnem zboru so sklenili, da gre družba v LIKVIDACIJO. Je to isto kot STEČAJ?
Se bo kdo nekoliko zanimal za kaj gre?
sv
# 15.11.2017 ob 07:08
Slabo poslovno okolje in vedno več bogatašev?!?!?!?!?!?
JJstyle
# 14.11.2017 ob 21:34
@drg

Tako levico kot desnico žene ideologija. Prvo neomarksizem, drugo neoklasična ekonomska šola. Oboje je ideologija. In nisem prepričan, da je prva slabša od druge. Odkar kot pogodbenik delam za korporacijo, katere cilj so tovarne brez delavcev do leta 2030, kar pomeni 50.000 manj neposredno zaposlenih in cca 80.000 manj delovnih mest pri njenih podizvajalcih, se sprašujem kam gremo. Že zdaj prikazujejo skoraj milijardo čistega dobička in 20 milijard prometa letno, pa jim še ni dovolj. Hočejo se znebit prek 100.000 delavcev za voljo še višjih korporativnih dobičkov in da ne bo pomote, v to smer gredo vse globalne korporacije. A je to OK sistem? Pelje namreč v obubožanje 99,99 % populacije in 0,01 % svetovne kapitalske elite. Meni se to ne zdi v redu.
johndeer
# 14.11.2017 ob 21:19
@knedlck, ne vem če je deset let, ampak število dopusta iz minimalno 21 na 18... (seveda govorim o gospodarstvu), dodatek na stalnost je nižji oz. se viša z nižjim odstotkom, dan dopusta se ti je včasih dvignil v sedmih letih delovne dobe, zdaj pri desetih... Pa še bi kaj našel, pa sem izpregel iz tega...
Grešnica
# 15.11.2017 ob 11:07
V "podoptimalno" poslovno okolje sodi tudi:

- "kakovost" storitev na slavnem FURS-u, kjer večina referentov (in njihovih) šefov ne pozna niti Zakona o DDV, predvsem pa so svetlobna leta daleč od davčnega svetovalca v Nemčiji; poudarek je na "svetovalca", ki bi mu bilo za začetek jasno, da bo država prejela plačani davek, le če bo prišlo do prodaje in izterjave;
- "uspešnost" sodišč, kjer je pri nas kot medved zaščiten neplačnik, upnik pa na svoj denar čaka leta in leta (če ga sploh dobi in če poplačilo pri tem ne preseže že samih stroškov tožbe)
- pričakovanja države, da podjetnik obvlada 20.000 podzakonskih aktov in je odgovoren za vse, zlasti pa za redne plače, ne sme si pa sam razporejati, koga in koliko časa bo imel na plačilni listi. (slednje preko vseh zdravih meja ščiti predvsem zaposlene v JS, ki so volilna baza levih)

Ko bo vlada (če sploh kdaj) odpravila zgornje ovire, bomo lahko imeli ENO pogodbo o zaposlitvi in ukinili vse agencije ter podjetnike terjali za popolno managersko odgovornost.

P.S. Novinarjem RTV se pa o realnem stanju SMZ tudi sanja ne, ker so produkt FF-FDV foteljašev Kardeljeve ploščadi.
lojal
# 15.11.2017 ob 07:56
Najbolj zaslužen za vse je pa Borči.
Skippy
# 15.11.2017 ob 07:51
@el CARTEL
itak, da je minimalna plača v Sloveniji glede na povprečno dodano vrednost v proizvodnih dejavnostih pač previsoka, saj se delavci ne pokrivajo.
LosAlamos
# 15.11.2017 ob 06:09
"Meh: Zgodb o izjemnih obrtnikih bi bilo več, če bi imeli boljše poslovno okolje"

UAUUUU. To pa je izjava. Bravo.
m72
# 15.11.2017 ob 01:52
"Meh: Zgodb o izjemnih obrtnikih bi bilo več, če bi imeli boljše poslovno okolje"

Meni pa se zdi, da bi bi bilo "zgodb o izjemnih obrtnikih" več, le v primeru, ko bi imeli boljše obrtnike.
storž
# 14.11.2017 ob 23:30
Še bolje nam bi šlo če bi plačevali tolk davka k Šami :)
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 22:46
jj, da bo ironija na viško, mi dajemo dom (beri poceni dom) tovarni, ki br proizvajale robote. in ko sem vprašal, kaj se zgodi, ko bodo začeli roboti delat robote (kar je že zdej del proizvodnje in najbrž ni treba bit kakšen guru, da predvidiš, da bo tega še več v prihodnosti), sam fasal minuse.

prihodnost je jasna:prekarnost do maximuma, nobene osebne lastnine, delo za mesečno ali tedensko rento za uporabo osnovnih sredstev za preživtje. razslojeenost od sluma da nebotičnika od zadnjega kotička afrike do najbulj urabih središč planeta.
drg
# 14.11.2017 ob 21:06
Boljše poslovno okolje in leva vlada pač ne gresta skupaj. Žal pa je tako, da se pri nas voli ideološko in zato bomo imeli levih vlad v prihodnosti še na pretek. Vse do bridkega konca ...
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 21:03
teli iz obrtne zbornice, podjetniške zbornice, trgovinske zbornice... izkoristijo vsako medijsko pozornost, da malce pošinfajo kako njihovi člani ne uspevajo zaradi "slabega poslovnega okolja".

del (visoki davki) drži, drugi del pa pač ahlucinirajo ("visoke" minimalne plače in podobno).

Izpostavil je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti. "S spodbudnimi gospodarskimi kazalci moramo krepiti socialno varnost,"

meni je smešno, ko vidim kako izven tega sveta živijo politiki.
gredo pač podjetnikom, slovenskim privatnikom, razlagati o zmanjševanju pravic delavcev. sej vedo, sej jih oni jemljejo.

in jemali bi še več pravic, če bi jih vsaj kdo iz politike "malce poslušal", nesrečne...
knedlck
# 14.11.2017 ob 20:47
Mogoc sm mal ignorantski.

Ampak vsi ponavljajo da se delavcem manjsajo pravice, lahko to en razlozi na nekem primeru, naprimer katere pravice so delavci izgubili v zadnjih 10 letih, ali je to spet neka politicna fora
AM
# 15.11.2017 ob 14:54
"Meh: Zgodb o izjemnih obrtnikih bi bilo več, če bi imeli boljše poslovno okolje"

Ko je potrebno plačat davke, da bi se okolje lahko izboljšalo, pa podjetniki iščejo 100 in 1 razlog, da teh ne bi plačali....

Sedaj pa razumi....
božo1
# 15.11.2017 ob 13:34
Meh: Zgodb o izjemnih obrtnikih bi bilo več, če bi imeli boljše poslovno okolje

Pred leti sem videl "boljše" poslovno okolje v BiH, kjer se ni kaj dosti odvajalo za državo in ljudje so mi povedali, da je tam tako nastalo kar veliko težkih obrtnikov.
Ko poslušaš Meha dobiš občutek, da bi nekaj takega on rad.
Joker
# 14.11.2017 ob 21:51
G. Meh, če bi vajence dobro plačali, bi jih bilo mnogo več.
Delodajalci hočejo le poceni ali celo zastonj delovno silo, emu pa rečejo stimulativno poslovno okolje.
SamoRes
# 14.11.2017 ob 22:59
Tu bi morali napisati še plače, ki jih izplačujejo zaposlenim. Uspešnost podjetja je zadovoljen delavec, ne številke na bančnem računu.
Kazalo