Če bo Agrokor presegel 90-odstotni lastniški delež, bo preostanek lastnikov zagotovo iztisnil, menijo v društvu Mali delničarji Slovenije. Foto: BoBo
Če bo Agrokor presegel 90-odstotni lastniški delež, bo preostanek lastnikov zagotovo iztisnil, menijo v društvu Mali delničarji Slovenije. Foto: BoBo
ops Marko Golob
Marko Golob že dolgo vodi javno kampanjo proti prodaji Mercatorja. Foto: BoBo

Opoldne se je iztekla Agrokorjeva prevzemna ponudba za prevzem vseh delnic trgovske družbe Mercator. Po podatkih Vseslovenskega združenja malih delničarjev je prevzemno ponudbo sprejela več kot polovica malih delničarjev (7.000), kar pomeni, da jih okoli 5.000 ostaja v lastniški strukturi. Uradni podatki bodo znani v prihodnjih dneh.

Mali delničarji bodo še naprej ostali delničarji z vsemi pravicami, delnice pa bodo lahko prodali tudi v prihodnjem letu; na organiziranem trgu po najverjetneje nižji ceni od prevzemne ali pa jih bodo prodali Agrokorju, če bo ta pridobil 90 odstotkov in izpolnil pogoj za iztisnitev, pojasnjuje Kristjan Verbič iz VZMD-ja: "Delničarji lahko prodajo delnice na organiziranem trgu po tržni vrednosti. Kar se tiče zagotovljene cene 86 evrov, ta velja v primeru, da bi prevzemnik kakor koli vršil drugačne aktivnosti v tem času, šel v morebitno iztisnitev in podobno."

Iztisnitev bo mogoča, če bo Agrokor postal več kot 90-odstotni lastnik Mercatorja.
Golob: Že daljšajo plačilne roke
Marko Golob, ki je bil ves čas proti prodaji, potezo ocenjuje za eno največjih gospodarskih katastrof, saj da se opozorila že uresničujejo: "Dobavitelji Mercatorja, še posebej agroživilski sektor, že dobivajo predloge novih pogodb. Njihova glavna značilnost niso samo nižje cene, temveč tudi bistveno podaljševanje plačilnih rokov."

Oljarna Gea ne potrjuje ne zanika
Po informacijah Radia Slovenija naj bi tako ponudbo dobila Tovarna olja Gea iz Slovenske Bistrice, kjer nam te informacije niso ne potrdili ne zanikali, saj so vodilni menda na službeni poti. V Mercatorju zanikajo, da bi kaj takega zahtevali na sistemski ravni, dolgoletni sindikalist v kmetijsko-predelovalni industriji Srečko Čater pa pravi, da dobavitelji s celjskega območja takih predlogov niso dobili: "Za zdaj, hvala Bogu, ne, upamo, da Agrokor spoštuje slovensko zakonodajo."

Danes uveljavljen zakon namreč za hitro pokvarljivo blago plačilne roke skrajšuje na 75 dni.