Predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež se je odzval na izjave, ki jih je ta teden glede reševanja podjetja dal njegov predhodnik Bine Kordež. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež se je odzval na izjave, ki jih je ta teden glede reševanja podjetja dal njegov predhodnik Bine Kordež. Foto: MMC RTV SLO
Merkur
Banke upnice naj bi se v ponedeljek sešle z vodstvom Merkurja glede sanacijskega programa in predvidene dokapitalizacije, vendar je bil sestanek odpovedan, dogovarjanja pa se po Knupleževih zagotovilih nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji direktor Bine Kordež se je s svojim pogledom na stanje v Merkurju oglasil konec tedna, saj napovedi za rešitev zadolžene družbe niso preveč optimistične. Odpovedani so bili namreč sestanki z bankami in upniškim odborom, na katerih naj bi uprava pod vodstvom Bojana Knupleža že predstavila sanacijski načrt. Pri tem je najbolj alarmantno, da bo konec meseca zapadlo 100 milijonov evrov obveznosti do bank. Če do takrat banke ne bodo podprle sanacijskega programa, se Merkurju napoveduje črni scenarij.

Kordež je pisal zaposlenim
Zaposlenim je pisal Kordež, ki se je nanje obrnil prek elektronske pošte, saj nima vstopa v podjetje. Prepričan je, da je Merkur mogoče preprosto rešiti "v smeri, da banke zagotovijo določena sredstva nazaj, tista, ki so jim bila izplačana na Merfin", je v petek dejal za TV Slovenija. Po njegovih besedah bi morali Merkur dokapitalizirati v višini med 70 in 100 milijoni, "to je približno polovico tistega, kar so dobile banke izplačano na Merfinu, in mislim, da bi to bilo dovolj, da bi Merkur spet normalno posloval".

Nekateri zaposleni so bili nad njegovim pismom ogorčeni, drugi pa mu še zmeraj verjamejo, je na to dejala predsednica sindikata v Merkurju Mateja Tavčar. Veliko ostrejše besede je svojemu predhodniku zdaj namenil Bojan Knuplež. Izoliral se je od Kordeževih izjav in poudaril, da je njegov čas, ko bi lahko reševal Merkur, mimo in da je nova uprava edina, ki ima odgovornost podati predloge za rešitev.

Knuplež: To me preseneča in žalosti
"Čeprav nima v Merkurju nikakršnih pooblastil več, želi s svojimi predlogi za reševanje razmer, v kakršnih se je Merkur znašel prav pod njegovim vodstvom, še vedno vplivati tako na sedanje vodstvo Merkurja, nadzorni svet kot tudi banke in poslovne partnerje," je opozoril in dodal, da ga tak pristop človeka, ki je bil dolga leta član sveta Banke Slovenije in vodilni mož Merkurja, preseneča ter žalosti.

"Za podajanje predlogov, kot to počne zdaj, je bil pravi čas, ko je bil na vodilnem mestu Merkurja, in bi vse te ideje, nasvete, ki jih deli danes, lahko mirne duše izvedel ter v veselje vseh saniral Merkur," še pravi Knuplež. Dodal je, da se to ni zgodilo, zato so banke zahtevale menjavo vodstva podjetja. Nova uprava pa je zdaj po njegovem mnenju edini organ, ki ima dolžnost in odgovornost podati predloge za rešitev razmer, medtem ko je Kordeževo mnenje samo njegovo osebno stališče.