Delavci Mersteela so zaradi težav družbe protestirali že leta 2010. Foto: BoBo
Delavci Mersteela so zaradi težav družbe protestirali že leta 2010. Foto: BoBo

Po načrtu naj bi tako jedro razdelili na družbi Mersteel SSC in Mersteel nepremičnine. Prva bo opravljala dejavnost trgovine s kovinami, ki jo zdaj opravlja Mersteel, medtem ko bo Mersteel nepremičnine upravljal nepremičnine, ki jih bo Mersteel SSC potreboval za poslovanje in jih bo imel v najemu.

Mersteel ima za 30,2 milijona evrov zavarovanih terjatev, vrednost premoženja pa ne zadošča več za poplačilo, zato bodo terjatve razdelili na zavarovani in nezavarovani del. Novonastali družbi bosta tako prevzeli zavarovani del terjatev in jih odplačevali v prihodnjih 10 letih.

Tako bo Mersteel nepremičnine prevzel 18,2 milijona evrov terjatev do Gorenjske banke, medtem ko bo Mersteel SSC prevzel 4,9 milijona terjatev do Abanke in DUTB-ja, poleg tega pa še 5,5 milijona evrov zavarovanih terjatev, nastalih po začetku prejšnje prisilne poravnave.

Preostalih 1,5 milijona evrov nekdaj zavarovanih terjatev bo ostalo Mersteelu in ga bodo poplačevali iz stečajne mase. Od tega naj bi se 1,26 milijona poplačevalo kot navadna terjatev, preostanek pa prek prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Od skupno 31,8 milijona evrov navadnih terjatev bodo za 30,3 milijona evrov terjatev poravnali v okviru stečaja Mersteela, preostalih 1,5 milijona evrov terjatev, ki so nastale po začetku prejšnje prisilne poravnave, pa bodo prenesli na Mersteel SSC.