Mersteel je blizu ciljem iz sanacijskega načrta. Foto: MMC RTV SLO
Mersteel je blizu ciljem iz sanacijskega načrta. Foto: MMC RTV SLO

Vplivi krize se na trgu počasi zmanjšujejo in z nekaterimi uspešnimi družbami, ki so njihovi kupci, Mersteel dobro sodeluje. Pred koncem leta je podjetje doseglo mesečno prodajo štirih milijonov evrov, "kar pa je še vedno dva milijona evrov premalo, da bi lahko uspešno vrnili vse obveznosti iz prisilne poravnave," je pojasnil direktor Mersteela Darko Gregorič.

Povedal je, da so imeli konec novembra sestanek z bankami, ki so jim doslej od obljubljenih 10,5 milijona evrov omogočili le črpanje posojila v višini dveh milijonov evrov. "S tem denarjem smo lahko naredili korak naprej, vendar manjšega, kot je bil načrtovan," je dejal Gregorič.

Potrebno bo manj, ko je bilo predvideno
Vodstvo Mersteela se je tako z bankami dogovorilo za dodatno posojilo v okviru 8,5 milijona evrov še odprtega posojila. Trenutno je v dogovarjanju črpanje treh milijonov evrov v januarju in februarju, saj po Gregoričevi oceni Mersteel niti ne bo potreboval vsega prvotno dogovorjenega posojila.

Je pa zaradi omejenega dostopa do financiranja raven zalog nižja od predvidene in želene, kar onemogoča večji obseg prodaje. Z novo tranšo posojila bo Mersteel po Gregoričevem mnenju počasi vendarle dosegel načrtovane rezultate prodaje, medtem ko je letošnji poslovni izid že v okviru načrta. Podjetje bo poslovalo z minimalno izgubo, saj mu je uspelo precej zmanjšati stroške poslovanja.

Ne bo novih odpuščanj
Število zaposlenih se je v Mersteelu v letu dni več kot prepolovilo. V podjetju je od 275 zaposlenih pred začetkom prisilne poravnave ostalo še 123 zaposlenih. Dodatnega odpuščanja Gregorič ne predvideva, če bodo rezultati prihodnje leto taki, kot so bili planirani in bodo prihodki dosegli 55 milijonov evrov, poslovni izid pa bo pozitivna ničla.

Mersteel zaenkrat ostaja v lasti Merkurja, še vedno pa tečejo pogovori o morebitni odprodaji podjetja. Vendar ti dogovori s tujimi interesenti potekajo počasi in noben dogovor še ni bil sklenjen.