Bine Kordež naj bi bil cilj kriminalistične preiskave. Foto: BoBo
Bine Kordež naj bi bil cilj kriminalistične preiskave. Foto: BoBo

Poleg Kordeža naj bi zahteva za uvedbo preiskave vključevala še štiri njegove ožje sodelavce, je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif. Uvedba preiskave se je začela slabih 10 mesecev po tem, ko je drugega decembra lani stekla obsežna kriminalistična akcija zaradi domnevnih kaznivih dejanj gospodarskega kriminala in oškodovanja Merkurja.

Kriminalisti so 2. decembra lani opravili 28 hišnih preiskav, tudi v Merkurju in na Kordeževem domu. Slabo leto so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada preiskovali predvsem sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja, s katerimi naj bi bili povezani nekdanji predsednik uprave Merkurja in njegovi najtesnejših sodelavci.

Kordež molči, preiskovali naj bi tudi Merfin
Bine Kordež, ki so mu zamrznili tudi premoženje, uvedbe preiskave na kranjskem okrožnem sodišču danes ni želel komentirati in uradno s tem, kot je povedal, ni seznanjen. Tožilci so zahtevali tudi preiskavo proti eni pravni osebi. Domnevna kazniva dejanja naj bi bila povezana predvsem z menedžerji, ki so povezani v Merfin, prevzeli Merkur.

Kriminalisti so preiskovali tudi posle z družbo HTC DVA, na katero je Bine Kordež prenesel trgovske centre. Družbi HTC DVA, ki je v stečaju, je Merkur posodil 180 milijonov evrov, ta pa denar naprej takratnim menedžerjem za odplačilo posojila. Družba HTC DVA, ki je pozneje predlagala stečaj Merfina, je kot upnik vložila terjatev za 179 milijonov evrov.

Domnevno sporni posli in izčrpavanje Merkurja so pred letom dni povzročili plačilno nesposobnost družbe. Novembra lani se je začela prisilna poravnava, ki se je za Merkur in Mersteel končala poleti. Merkur po odpuščanjih, dokapitalizaciji in prestrukturiranju ponovno oživlja poslovanje.