Miller je Janšo seznanil s potekom projekta Južni tok. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Miller je Janšo seznanil s potekom projekta Južni tok. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Rusko-slovenska poslovna konferenca

Predsednik ruskega energetskega velikana se je nenapovedano srečal z Janšo. Sogovornika sta se strinjala, da gre za projekt nacionalnega pomena, ki bo pozitivno prispeval tudi k energetski varnosti v evropskem prostoru.

Podrobnosti njunega pogovorov ostajajo skrivnost, znano pa je, da je Miller Janšo seznanil s potekom projekta gradnje Južnega toka.

Notarsko pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok sta pravna pooblaščenca družb Plinovodi in Gazprom sklenila že v torek, pogodba pa naj bi bila podpisana v četrtek.

Ruski Gazprom in Plinovodi bodo imeli v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, po enega bo določil vsak izmed družbenikov.

Prvi plin na slovenskem ozemlju leta 2015
Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je trenutno obdelana na ravni študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu. Natančno bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo. Vrednost naložbe se giblje okoli milijarde evrov.

Dokončna odločitev o trasi celotnega plinovoda Južni tok naj bi bila znana novembra. Na končnem zemljevidu trase plinovoda naj bi bile poleg Slovenije še Bolgarija, Srbija in Madžarska, medtem ko Avstrije za zdaj ni.

Dela naj bi začeli decembra letos. Prva pošiljka plina naj bi po slovenskem ozemlju stekla leta 2015.

Miller bo v četrtek in v petek sodeloval na rusko-slovenski poslovni konferenci z naslovom "Slovenija in Rusija - Novo partnerstvo v globalni tekmi", ki se je začela v Portorožu.

Rusko-slovenska poslovna konferenca