Gospodarstvo
Monsanto
Monsanto zanika, da njegov proizvod povzroča raka. Foto: Reuters
DeWayne Johnson
Primer Dewayna Johnsona je prva tožba zaradi povezanosti glifosata z rakom. Foto: Reuters

Monsanto mora bolniku z rakom zaradi svojih herbicidov plačati 289 milijonov dolarjev

Monsanto se bo pritožil
11. avgust 2018 ob 10:18,
zadnji poseg: 11. avgust 2018 ob 21:37
San Francisco - MMC RTV SLO, STA

Agrokemični koncern Monsanto mora moškemu, ki trdi, da je zaradi glifosata v herbicidu zbolel za rakom, plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine, je v petek odločilo sodišče v San Franciscu.

Porota je soglasno razsodila, da je Monsanto vedel za škodljive učinke svojih herbicidov, a ni posvaril potrošnikov. Monsanto je napovedal pritožbo.

Primer DeWayna Johnsona je prva tožba zaradi povezanosti glifosata z rakom. 46-letni Johnson je delal kot vrtnar na eni od ameriških šol in pri svojem delu pogosto uporabljal Monsantov herbicid Roundup, ki vsebuje glifosat. Trdi, da je zaradi glifosata zbolel za rakom. Zahteval je sicer več kot 400 milijonov dolarjev odškodnine.

Monsanto zavrača trditve, da glifosat povzroča raka ter napoveduje, da se bo na zgodovinsko razsodbo pritožil. "Porota se moti," je novinarjem pred sodiščem dejal podpredsednik Monsanta Scott Partridge.

"Johnsonu in njegovi družini izražamo sožalje. Današnja odločitev ne spreminja dejstva, da so 800 znanstvenih študij, ameriška agencija za varstvo okolja ter številni državni instituti za zdravje po svetu ugotovili, da glifosat ne povzroča raka," so še poudarili pri agrokemičnem in biotehnološkem velikanu.

"Evropska agencija za kemikalije je nedvomno ugotovila, da glifosat ni rakotvoren," je za Televizijo Slovenija povedal generalni direktor uprave za javno hrano Janez Posedi, ki meni, da ameriška sodba ne bo vplivala na mnenje o varnosti in uporabo tega herbicida pri nas.

V Sloveniji letno porabimo med 75 in 90 ton glifosata, v posnetku pod novico pa lahko preverite, kje vse se uporablja.

V ZDA je trenutno vloženih okoli 5.000 podobnih tožb. Pričakovati je, da bo po petkovi odločitvi sodišča v San Franciscu tožbe proti Monsantu, ki ga je prevzel nemški kemijsko-farmacevtski koncern Bayer vložilo še več ljudi.

Bayer z odločitvijo sodišča ni zadovoljen. "Sodba ni v skladu z znanstvenimi ugotovitvami, ki so dokazale, da ni povezave med uporabo glifosata in ne-Hodgkinovega limfoma," je tiskovni predstavnik bavarskega giganta sporočil za nemško tiskovno agencijo DPA. Vztrajajo, da je herbicid varen in da ne povzroča raka, kar naj bi potrdile tudi raziskave in praktične izkušnje.

Glifosat na trgu od leta 1974
Glifosat je najpogosteje uporabljan herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974. Na evropskem trgu je trenutno registriranih več sto fitofarmacevtskih sredstev za uporabo na posevkih, ki vsebujejo glifosat. Po nekaterih raziskavah bi ostanki te snovi v prehranskih izdelkih lahko povzročali raka ali endokrine motnje.

Evropska komisija je kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata decembra lani na podlagi razpoložljivih podatkov o glifosatu ter izida glasovanja držav članic sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za glifosat. Zavezala se je tudi, da bo letos predstavila zakonodajni predlog za še večjo preglednost znanstvenih ocen snovi.

VIDEO
Je glifosat res eden varnejših pesticidov?
B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
vidim
# 11.08.2018 ob 10:28
Ta strup dovoljuje tudi Evropska komisija. Zdaj kot je Bayer prevzel vse strupe (licence) imamo gensko spremenjena semena in druge uničujoče zadeve pred pragom.
xnplater
# 11.08.2018 ob 10:48
Monsanto je naredil pšenico, ki povzroča celjakijo in ne daje semena za novo pšenico.
DuPont je zastrupil 90% ZDA.
Nestle je pobil na milijarde afriških otrok, zajezil veliko vode, da domačini zaradi tega umirajo in direktor je na glas razglasil, da voda ni človekova pravica.
Sandoz je naredil in dal v obtok LSD s pomočjo CIE.

Od koga sploh naj še kaj kupimo? Pravilno, da se končno sodim tem korporacijam. Upam, da se jih bo tudi prisilo v zaprtje ali pa konkretno spremembo poslovanja.
fafaron
# 11.08.2018 ob 10:42
Dobiš raka ... potem pa odškodninda, da te kap!
metalkroks
# 11.08.2018 ob 10:58
Hahahaha Motore, hahahaha. Če gre za take korporacije, s tako velikim vplivom, toliko denarja, tako dolgimi lovkami po celem svetu - potem neodvisne raziskave ne obstajajo.
metalkroks
# 11.08.2018 ob 10:43
protimm.c --> povej to kakim črncem v ameriki, ki so bili po krivem obtoženi za kakih 30 let.... Monsanto in Bayer, gliha vkup štriha... Res so se ta pravi našli skupaj. Upam, da jih konkretno udarijo po žepih, ker to je očitno edina stvar za katero jih briga.
K_ris
# 11.08.2018 ob 11:14
So še pravočasno prodali Nemcem. Ali pa je kazen takšna tacno zato, ker je firma prodana Nemcem ...
Fritz.si
# 11.08.2018 ob 11:08
@ nikec - odškodnina mora biti ustrezno visoka, da jo bo krivec resno občutil, sicer nima nobenega učinka. Za korporacijo kot je Bayer/Monsanto je milijon dolarjev - peanuts (drobiž).
protimm.c
# 11.08.2018 ob 10:37
dragi b.v... dokler sodisce ni razsodilo je moski res trdil. po sodbi, pa ne gre vec za to da je moski trdil, temvec za dejstvo. saj to je poanta sodisca.
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 11:37
Komisarka Vestager je Google oglobila za milijardo in pol... Se pravi, nobenih tožb, pač pa globa.
Sicer pa: dvigam kozarec ne prehladne limonade in nazdravljam temu sodišču!
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 11:33
Monstersanto, eno od podjetij kateri lastniki bi morali gniti v zaporu do konca življenja.
KdoJeDarthVader
# 11.08.2018 ob 13:14
Bayer je delal strup za nacistična koncentracijska taborišča … nadaljuje s svojo tradicijo.
protimm.c
# 11.08.2018 ob 13:19
800 studij, mhm.... kdo jih je pa placal? cigareti tudi ne skodijo, obstaja 1200 studij... no, do leta 1996, ko naenkrat te studije izgubijo vso kredibilnost
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 12:04
Še malo mimo tematike. Kar se EK tiče: ta orkester (po moji oceni, oceni občinstva s stojiščnih mest) igra hudo razglašeno. Z ene strani milijarda in več globe Velikemu bratu, z druge kot na tekočem traku projekti, ki ščitijo predvsem kapital (TTIP; Ceta, ...). Ljudje smo deležni bonbončkov, ki naj nas prepričajo, kako dobra je EU (roaming, Erazem itd.) Sicer so nam na šnelkursu temeljev evropske zakonodaje res posebej položili na srce naj si zapomnimo, da je vloga EK (za razliko od EP) prav to, ampak vseeno.
generacija56
# 11.08.2018 ob 11:10
To je kot pri lotu.
Eden dobi 289 milijonov, sto milijonov drugih zastrupljenih pa nič.
Roundup pa se prodaja naprej.
Morda še kdo dobi kaj v drugem krogu....
generacija56
# 11.08.2018 ob 14:33
HOR

Padel v mojih očeh.
Od kdaj se sklicuješ na "znanstvene " ugotovitve?
Ko pa vemo, kdo jih plača?

Rusi so DOKAZALI, da lahko pridelaš 130 milijonov ton pšenice, BREZ MONSANTA!!!!
Ta pšenica ima semenske lastnosti!
Monsanto je uničil gen, PRVO KAR JE NAREDIL, ki omogoča semenskost.
Tako, da moraš seme kupiti LE PRI NJIH!

Pa kaj vam je ljudje?
Kaj ne DOJAMETE?
PONOS
# 11.08.2018 ob 16:57
800 študij?Pogledat plačnike,naročnike.
Rak rana v znanosti,plačana znanost napiše študijo po željah plačnika.Zato imamo vsako leto nove študije o koristnosti in škodljivosti različnih proizvodov,hrane itd..Npr.Kava je danes koristna jutri škodljiva zakaj je temu tako?Ugotovil sem korelacijo z temi študijam in javnimi objavam z letnimi pridelki,če je letina bogata je kava zelo zdrava,ko je slaba pa škodljiva.Podobno z mlekom itd..
Kaj šele z končnimi kemičnimi proizvodi ki so de facto strup.Logika vse kar zatira je de facto strupeno tudi za človeka,vprašanje je le kolikšen je.potreben vnos.
Monsanto ko je bil še ameriški je zakonsko dosegel celo da se ga ne omenja v medijih.Prepovedana deklaracija na izdelkih v ZDA da je proizvod iz gensko pridelane hrane.Round up se uporablja skoraj pol stoletja ampak po prevzemu uspe hišnik z tožbo.
generacija56
# 11.08.2018 ob 15:59
HOR

Ni "znanstvenikov", ki bi upali riskirati svoj renome v odkritem spopadu s koncerni, ki obvladijejo celotno bodočnost človeštva.
Le nekaj naivnežev, aktivistov....
V nasprotnem primeru plavajo s tebuhom navzdol. TI TO VEŠ, ker vidim, da bereš.
Herbicidi in genska manipulacija GREDO Z ROKO V ROKI????!!!!!!!!
Gensko manipulirana rastlina namreč sama ubije škodlivca, zato herbicid ni potreben!
Kaj pa naredi uživalcu te rastline, pa se obelodanja po nekaj desetletjih uporabe!
Naivneži mislijo, da rastlina, ki sama ubije škodljivca, ni nevarna tistemu, ki jo uživa!
Najti je potrebno uravnoteženo rešitev, ne padati na floskule, reklame!
A še moram tebi raložiti zakaj ima evropejec 50% testosterona?
In o posledicah Marshallovega plana?
Do Brasil
# 11.08.2018 ob 12:45
@G.Bruno
Bedarija. Celiakija obstoja odkar je človek pričel uporabljati pšenico

Ze res, ni pa bedarija! Namrec v takem obsegu. Ko pridejo Americani v Evropo, opazijo, da lahko v Italiji pojedo celo pico, pa nimajo problemov. Pobrskaj malo!
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 11:53
Velik del zaslug za ta izid imajo računalniški vdiralci, ki so poskrbeli, da je bila sodniku na voljo interna korespondenca vodstva Monsanta. Sodnik je še pred začetkom postopka na podlagi javnega interesa dovolil javno objavo te korespondence.

Postopek se je začel 18. 6. letos, očitno je sodišče delalo s spodobno hitrostjo.
Sprašujem pa se, kdaj bodo tožniki - samo v San Franciscu je napovedanih še 450 drugih tožbenih postopkov zaradi glifosata (glej: https://usrtk.org/pesticides/mdl-monsanto-glyphosate-cancer-case-key-documents-analysis/) - te odškodnine tudi res prejeli (bral sem, naj bi iz teh sredstev ustanovili tudi sklad za pomoč obolelim in njihovim družinam). Monsanto se bo pritožil - potem pa to utegne trajati leta. Dve vprašanji: a) Da ni Bayer morebiti kupil Monsanta tudi zato, da bi se slednji lahko izognil plačilu odškodnin? b) Se Monsanto lahko pritoži, če ne obstaja več kot samostojna entiteta?
dixyowsky
# 11.08.2018 ob 15:08
Mal mi je sumljivi. Prej ko je bil monsanto v ameriskih rokah se govorilo da mu noben ne more do zivega. Zdaj ko ga je prevzel Bayer pa uspela izjemno visoka tozba. Da ne bo pomote oba monsanto in bayer sta zlobna ampak zakaj glih zdaj uspela velika tozba proti monsantu. Disi mi po politicnem motivu.
heristalski166
# 11.08.2018 ob 14:07
v sloveniji bi dobil mogoče 500€ če bi slučajno doživel konec sodnega postopka
firtoh
# 11.08.2018 ob 13:46
Pred nas pa se uporablja "Boom efekt", drugo ime za "Round up".Z njim veselo špricajo cestna podjetja, železnice,skoraj vsak,ki ima tlakovce,vrtičkarji..
KdoJeDarthVader
# 11.08.2018 ob 13:13
Evropska komisija je skorumpirana … aja ni skorumpirana … samo lobiji jo plačujejo z velikimi denarji.
PONOS
# 11.08.2018 ob 11:54
Seveda zdaj mora plačat ko ga je prevzel Bayer.
Prej so vsi bili gluhi in slepi.
Abndbn
# 11.08.2018 ob 11:45
Haha, ista zgodba kot s Volkswagnom. Vojna ZDA proti Evropi, samo brez orožja. Počakali so, da Bayer kupi Monsanta, zdaj pa sledijo vse te tožbe, ki pred tem (dokler je bil Monsanto še ameriški) niso bile uspešne.
Deep_G
# 11.08.2018 ob 11:30
Dobil je raka, potem pa še 289 milijonov. Vprašanje koliko mu bo ta denar še pomagal...
KdoJeDarthVader
# 11.08.2018 ob 20:06
Monsanto je že zdavnaj podkupil večji del evropske komisije. Zato je Juncker lahko vsak dan nažgan z dragim konjakom.
PONOS
# 11.08.2018 ob 11:59
Ko bodo še uradno dokazali škodljivost ostalih Monsanto izdelkov posebej gensko spremenjenih rastlin..lahko zaprejo.
Sabo naj vzamejo še našega domačega zagovornika Monsanta, profesorja ime sem pozabil.
Do Brasil
# 11.08.2018 ob 11:58
Monsanto ima pripravljen denar za tozbe in ne bo propadel. Imel ga je tudi za DDT in na zalost je tole le drobiz. V Indiji imajo velik problem pri revnih kmetih z monsantom, ker se njihove "tehnologije" neustrezne v hudi susi (samo en naslov od mnogih: The Seeds Of Suicide: How Monsanto Destroys Farming). Vsa Latinska Amerika ima probleme z rakom, skoraj ne mores vec kupiti ne GMO hrane. Vsaj oznaciti jo morajo po novem!
Kot sem zapisal sem sam imel probleme z agro-strupi v vodi. Filtriranje ne pomaga in ne samo moje zdravje, tudi rastline na vrtu in loncnice crkujejo, ko jih zalivas z vodo iz pipe (en od dobrih pokazateljev je recimo rozmarin). Ko je prislo dezevno obdobje pa so rastline cudezno zacele rasti. To mi je dalo misliti!
Zacel sem uporabljati drugo vodo in tezave so zacele zginevati!

Ampak tisti revni kmetje po svetu na zalost Monsantovega denarja ne bodo videli!
Gepard007
# 12.08.2018 ob 00:16
Pri nas pravijo, da je varen v Ameriki pa je tip dobil 289 milijonov $, ker mu je ta povzročil raka. Potem to pomeni samo eno. EU NAM LAŽE!!
pepar
# 11.08.2018 ob 19:16
Direktor varne prehrane Janez Posedi ravno miri,da ni s tem strupom nič narobe.
Prav za prav ga je tako hvalil,da bi ga človek vlival v jutranjo kavo.
Vsi so podkupljeni !!!
Bonsaj
# 11.08.2018 ob 16:50
Da bi si kakšen Slovenski sudnik upal prisoditi stotinko takšnega zneska kakšnemu našemu tožniku, ki toži velike korporacije ...
generacija56
# 11.08.2018 ob 14:35
Kar pa vedno bolj prihaja na plano, mrtva hrana, MONSANTO hrana, povzroča sterilnost.
Reakcije v človeškem metabolizmu. Spreminja DNK!!!!
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 13:48
Če so imeli podatke o škodljivosti in so jih prikrivali, je seveda prav, da plačajo. Ampak na neki drugi, bolj primerni osnovi, ne pa ker je en uporabnik dobil raka, ki lahko da je, ali pa tudi ni povezan s tem.

Narobe.
Princip je tu isti kot pri zdravilih.
Če podjetje ni bilo povsem prepričano o neškodljivosti svojega izdelka, ga ne bi smelo dati na trg. Tako preprosto je to.

Iz objavljene korespondence izhaja, da so v podjetju rekli, ajde, tvegajmo, splača se, in dali na trg izdelek, za katerega sami niso verjeli, da je neoporečen. Potem pa je bilo dobičke treba ohranjati in povečevati. in lagati.
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 13:02
Ze res, ni pa bedarija! Namrec v takem obsegu.

1+

http://www.usahealthsystem.com/workfiles
/physicians_docs/clinics/digestivehealth
/teaching_articles/2018-02-01.pdf - str. 72, poglavje Epidemiology

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC3686116/

https://www.the-scientist.com/features/the-celiac-surge-31438

http://time.com/3511235/gluten-free-celiac-disease/
Celiakija štirikrat pogostejša kot pred 50 leti.

Zakaj jo nekdo dobi, drugi pa ne, se (še) ne ve. Tako kot se ne ve za druge zadeve, zakaj recimo en kadilec doživi 80 let, nekoga, ki je žrtev okolice, v kateri se kadi, pa vzame rak že pri 40-ih.
HOR
# 11.08.2018 ob 12:50
Firme, kot Monsanto je vsekakor potrebno imeti zelo pod lupo, ker praksa kaže, da so nagnjene k zlorabam. Ampak raziskave so pokazale, da je za povprećnega državljana ta glifosat praktično manj nevaren, kot povprečno (preveliko) uživanje kuhinjske soli. Nobena raziskava ni pokazala povezave med rakom in povprečnim konzumentom (človekom) hrane, kjer je bila pridelava tretirana z glifosatom. In kar nekaj podobnih sredstev je bolj in resnično zdravju nevarnih. Bolj je lahko nevaren za neposredne (profesionalne) uporabnike v kolikor se ne držijo navodil.
Vendar imajo ljudje slabe izkušnje s takimi podjetji in znanstvenimi raziskavami okrog njih, pa četudi so neodvisne ali "neodvisne" zato slehernik zaradi pomanjkanja vpogleda več ničemur ne verjame in zaradi pomanjkanja znanja in pravih informacij ne loči med pravo in nekogar poiltično manipulirano nevarnostjo, kar seveda vodi v še večjo škodo kredibilnosti tako na eni strani podjetij, kot na drugi strani raznih (nestrokovno populističnih) zelenih ekologov...
klik...
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 12:22
Kar se pšeničke tika: ugotovljeno je bilo, da nekatere sorte hibridnih pšenic vsebujejo več glutena, zaradi stranskih učinkov dušičnih gnojil, ni pa neposrednega dokaza, da je tu vzrok za visok porast celiakije (eno je celiakija, pri kateri so za vse življenje okvarjene resice v ćrevesju, drugo pa iobčutljivost na gluten) v drugi polovici 20. stoletja v razvitem svetu.
protimm.c
# 11.08.2018 ob 11:40
metalkroks... razumem in sprejmem tvoj argument. hotel sem povdariti, da je tak nacin pisanja nespostljiv do zrtev. npr. a je razlika med tema dvema izjavama: "judje so med ww2 doziveli holokavst" in "judje trdijo, da so med ww2 doziveli holokavst"?
seven7
# 12.08.2018 ob 09:42
@firtoh

In ce si pogledal seznam gre pretezno za bakrene, zveplove pripravke in olja...

To so pripravki ki so jih ljudje uporabljali mnogo pret fitofarmacevtskimi sredstvi in so ob primerni uporabi popolnoma neskodljivi.

Ce mi verjames pa se obrni na znastvene dokaze ali na katedro za ekolosko kmetovanje kmetijske fakultete v mariboru.

Ti bodo znali lepo razlozit zakaj je ekolosko pridelana hrana kakovostnejsa in bolj zdrava od ostale.
firtoh
# 12.08.2018 ob 08:24
seven7
Urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,ima na svoji spletni strani objavljen seznam fitofarmacevtskih sredstev,ki jih dovolijo pri bio in eko kmetovanju. Več kot 40 vrst herbicidov, insekticidov..ni da ni.Med njimi ni niti enega,ki bi si ga lahko vlil v čaj
janipapillon
# 11.08.2018 ob 21:35

vest
# 11.08.2018 ob 17:49
Ves semenski krompir ki je v prodaji je odporen na Koloradskega hroča. To so dosegli drugimi metodami (kemične,obsevanje itd).

Kje pa ti živiš?
Posadil sem dve vrsti semenskega krompirja in dnevno pobiram Koloradarja.
Jani, s planeta ZEMLJA.
tocco
# 11.08.2018 ob 14:46
Rusi so DOKAZALI, da lahko pridelaš 130 milijonov ton pšenice, BREZ MONSANTA!!!!

No, Rusi so itak carji. :) ... In še pomembneje, imajo precej dobre pogoje za gojenje pšenice.
Obstajajo pa tudi kraji, kjer pogoji niso ravno idealni. Včasih so celo tako slabi, da povzročijo velikansko lakoto. Zdaj če je genska manipulacija (ki ni nič drugega kot ekspresno križanje različnih vrst) rešitev tega problema, to mogoče niti ni tako slaba stvar. Ali pač...

V okrilje moramo vzete, da je velik delež ruskih pridelovalanihi površin sestavlja črna prst tako imenovani černozjom, gre za najbolj rodovitno prst, ki se je izoblikovala čez miljone let skozi procese v litosferi.
vrtojb56
# 11.08.2018 ob 14:23
Končno. Upam da jih oberejo do zadnjega.
protimm.c
# 11.08.2018 ob 13:13
@Do Brasil kje pa zivis (ce smem vprasat)? jaz sem iz savinjske doline, pri nam raste lepo tudi z vodo iz pipe
protimm.c
# 11.08.2018 ob 11:56
oleander... cenim dodatne informacije, ki jih na tem portalu vedno pogresam. hvala.
brezposelni
# 12.08.2018 ob 12:00
Homer, tvojim argumentom ne verjamem preveč, recimo, potem ko sem ti dokazoval glede Noviča, si odgovoril samo nekaj kot "SDS strokovnjaki za balistiko in vse drugo."

Govorim pa o tem, da ti, ki odločajo o objavi po nobenem ključu niso popolnoma objektivni.
janipapillon
# 11.08.2018 ob 21:37
Obtožba bo verjetno padla, saj študije res dokazujejo ... ne bi ga pa pil tko k en naš kupljen profesor.
Narave pa z Rundupom tud nebi in ne bom uničeval.
džeko
# 11.08.2018 ob 21:25
Bravo sodišče!!!!
zdravidudek
# 11.08.2018 ob 18:14
Kako škodljivo je škropljenje hmeljišč,zraven na njivi,FIŽOL,ZELJE Savinjsko,itd.
https://www.facebook.com/CIVOZ.SG/
https://www.mojaobcina.si/slovenj-gradec/novice/gospodarstvo/kmetijstvo/ci
voz-caka-na-odgovor-na-odprto-pismo.html
vest
# 11.08.2018 ob 17:52
No pa še ena hinavšcina
Namesto v gensko spreminjanje so se podjetja usmerila v iskanje koristnih mutacij s pomocjo obsevanja. »Ta tehnika nam omogoca veliko fleksibilnost,«
je za Bloomberg dejal Jonathan Bryant iz družbe BASF. »Ker gre za konvencionalno metodo žlahtnjenja, je veliko sprejemljivejša.«
Seveda se nobeno dušebrižniško društvo ne vtakne v tako KONVENCIJONALNO metodo, Čudno a ne? In EU institucije so lepo tiho.
Kazalo