Peter Novak opozarja, da bi se morale, če bi upoštevali tržne zakonitosti, cene naftnih derivatov zdaj, ob koncu kurilne sezone spustiti, saj se je poraba zmanjšala. Foto: MMC RTV SLO
Peter Novak opozarja, da bi se morale, če bi upoštevali tržne zakonitosti, cene naftnih derivatov zdaj, ob koncu kurilne sezone spustiti, saj se je poraba zmanjšala. Foto: MMC RTV SLO
Cene bencina letijo v nebo

V zadnjem letu so se cene naftnih derivatov v Sloveniji dvignile za 10 odstotkov, kar našo državo uvršča na sedmo mesto med državami, v katerih se je cena bencina najbolj zvišala. Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme v Novem mestu, je v pogovoru s Slavkom Bobovnikom v ponedeljkovih Odmevih med drugim izrazil prepričanje, da podražitev naftnih derivatov še zdaleč ni konec: "Jaz sem že pred 14 dnevi povedal, da pričakujem, da bo cena bencina do konca leta, če ne bo kakšnih večjih sprememb na borzi, dosegla dva evra."

Gre namreč za to, da ima Evropa previsoko ceno valute (evra) v primerjavi z dolarjem. "Amerika natisne dve milijardi na dan. Ta denar mora nekam iti, z nečim ga je treba pokriti. In to se dogaja - papir "pokrivamo" z drugimi vrednostmi," še razlaga poznavalec.

"Krivi so špekulanti"
Novak sicer meni, da so za rekordne cene naftnih derivatov, predvsem 95- in 100-oktanskega bencina, krive predvsem špekulacije na borzah. "Nič se ni zgodilo na področju črpanja nafte, nič bistvenega se ni zgodilo pri spremembi porabe - prešli smo iz zime v poletje, kar pomeni, da ni razlogov, da bi porabili več - in kakor vidite, raste predvsem cena derivatov, ki so bolj kvalitetni, torej to pomeni, da borzni špekulanti dvigajo cene." Špekulanti, pojasnjuje, kupujejo bencin na zalogo, špekulirajo s cenami in na koncu v žepe pospravijo velike dobičke.

Cena bi morala pasti
Novak še opozarja, da bi se morale, če bi upoštevali tržne zakonitosti, cene naftnih derivatov zdaj, ob koncu kurilne sezone spustiti, saj se je poraba zmanjšala. Ceno bi sicer lahko dvignila manjša proizvodnja nafte, vendar je ta ostala nespremenjena. Pri tem Novak opominja, da se tudi politične razmere na Bližnjem vzhodu v zadnjih 14 dneh, kolikor je minilo od zadnje podražitve, niso spremenile, "tako da ni nobenih razlogov, da bi se bencin na svetovnih trgih podražil".

Čeprav so trošarine v tem trenutku precej nad predpisanimi oz. nad tistimi, ki jih priporoča Evropska uniji, pa glede na stanje v državi ni pričakovati, da bi se te znižale, še meni poznavalec. Dokler je država v položaju, v kakršnem je, in dokler se osredotoča samo na varčevanje, ne pa na proizvodnjo oz. prihodke, "druge možnosti nima", opominja.

Bencin sicer drag, a elektrika prepoceni
A če smo pri naftnih derivatih (sploh bencina, dizelsko gorivo je za zdaj pri nas še vedno cenejše kot v sosednjih državah) ena najdražjih držav, je zgodba, ko gre za električno energijo povsem drugačna - elektrika v Sloveniji je namreč zelo poceni: "Elektrika je prepoceni. Sicer se draži - vsakič, ko gradimo novo sončno elektrarno, prispevamo nekaj k podražitvi elektrike, saj je ta elektrika bistveno dražja -, vendar pa je cena ne glede na vse drugo, še vedno tako nizka, da bodo ljudje vedno več uporabljali elektriko, in če ne bomo dokaj hitro zgradili "šoštanja", bodo velike težave."

Tudi zato v jesenskih mesecih pričakuje povišanje cen električne energije - do takrat pa smo pred podražitvijo "varni", saj se poleti elektrike porabi manj, zato dviga cen ni pričakovati.

Cene bencina letijo v nebo