Tovorna ladja pred vhodom v koprsko luko. Foto: BoBo
Tovorna ladja pred vhodom v koprsko luko. Foto: BoBo

Zahvaljujoč večji globini plovnega kanala, bodo v Luko Koper ob predhodni poglobitvi notranjega dela bazena 1 lahko vplule kontejnerske ladje z večjim številom zabojnikov, zagotavljajo na upravi za pomorstvo.

Dela, povezana s poglabljanjem plovnega kanala, ki sicer leži na območju zunaj akvatorija koprskega pristanišča, so se začela že septembra 2012, izvajalec, družba Luka Koper INPO, pa je dela sklenil konec avgusta letos. Vsa dozdajšnja dela so bila sofinancirana s kohezijskimi sredstvi v vrednosti 85 odstotkov investicije. Pri poglabljanju so izkopali več kot 156.000 kubičnih metrov mulja, ves material pa so odložili v predhodno izvedene kasete, so v tem tednu sporočili z Uprave RS za pomorstvo.

Kot napovedujejo na upravi, bodo plovni kanal v kratkem opremili še s plovnimi oznakami, poteka pa tudi posodabljanje pomorskih kart.

Večja globina plovnega kanala bo omogočila, da bodo v bazen koprskega pristanišča lahko vplule kontejnerske ladje z večjim številom zabojnikov na krovu. V ta namen bo sicer predhodno treba poglobiti še notranji del bazena 1, za kar pa Luka Koper že pospešeno vodi postopke za izvedbo, navajajo v upravi za pomorstvo.

Na začetku septembra je uprava za pomorstvo na območju ankaranske bonifike začela tudi izgradnjo kasete. Ta bo služila za odlaganje morskega mulja, ki bo nastal pri poglabljanju plovnega kanala v bazenu 1 na globino 15 metrov. Pri tem ocenjujejo, da bo v nasipe kasete treba vgraditi okoli 100.000 kubičnih metrov materiala.

Predvideni rok za dokončanje del je začetek januarja 2014. Zaradi glinene podlage, ki onemogoča odtekanje vode, je izvedba sicer močno odvisna od ugodnih vremenskih razmer. Dela izvaja podjetje Grafist s partnerji, ki je bilo izbrano na javnem razpisu. Vsa načrtovana dela bodo, tako kot zdajšnja, sofinancirana s kohezijskimi sredstvi v vrednosti 85 odstotkov investicije.

Za poglobitev prvega bazena se že dalj časa zavzemajo tudi v Luki Koper, kjer so letos za ta infrastrukturni projekt prvič dobili tudi evropska sredstva.