Gospodarstvo

Poudarki

  • Starman nekdanji poslanec SDS-a
  • Delavci izžvižgali prvega nadzornika Peternelja
  • Okoli 350 delavcev nadaljevalo delo
Bojan Starman
Starmanove izkušnje v gospodarstvu, tudi s kriznim menedžmentom, so obširne. Foto: MMC RTV SLO
Prihod Boruta Pahorja in Matej Lahovnik
V Murso sta prišla tudi premier Pahor in gospodarski minsiter Lahovnik. S predstavniki delavcev naj bi se udeležila posveta z nadzornim svetom družbe. Foto: Sobotainfo.com
       Če bi ta agonija trajala še dlje časa, bi bili zaposleni v Muri enaki ujetniki kot v kaki drugi slovenski družbi, kjer delavci nimajo plač, hkrati pa ne uspejo dobiti niti socialnih podpor.       
 Matej Lahovnik
       Niste prišli z rešitvami, da bi delavcem omilili situacijo, v kateri so se znašli. Od vas bi pričakoval, da bi to situacijo uspeli z uvedbo določenega fonda lažje prenesti.       
 Anton Štihec
Mura
Delavci zahtevajo tudi izplačilo plače, regresa za letni dopust in dodatka za prisotnost na delu. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Murini delavci pred tovarno

Dodaj v

Na čelo Mure Bojan Starman

Pahor: Pomagali bomo po najboljših močeh
22. september 2009 ob 08:13,
zadnji poseg: 22. september 2009 ob 21:25
Murska Sobota - MMC RTV SLO, STA

Murini delavci so dočakali odstop sedanje uprave, nadzornikov in prokurista družbe Zdenka Podlesnika. V sredo bo dela prost dan, stavka bo prekinjena.

Novi predsednik uprave bo postal Bojan Starman. Kot je povedal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič, je v imenovanje že privolil, seznanjen pa je tudi z razmerami v družbi. Z njim je po Kuntaričevih besedah tudi dogovorjeno, da za vse družbe, za katere obstajajo pogoji, v čim krajšem času predlaga uvedbo stečaja.

Ker lahko nadzorni svet razreši le skupščina družbe, bo do zamenjave nadzornikov lahko prišlo šele po izvedbi izredne skupščine, torej ne prej kot v mesecu dni.

Bojan Starman je bil na listi SDS-a leta 2004 izvoljen v DZ in med drugim opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko (podpredsednik istega odbora je bil tedaj LDS-ov poslanec Matej Lahovnik).
Med njegovimi najpomembnejšimi funkcijami je osemletni direktorski mandat v Alpini, leta 1997 je postal direktor "Planike". Leta 1999 je na pobudo takratnega obrambnega ministra prevzel funkcijo vodje logistike na obrambnem ministrstvu. Leta 2001 je postal direktor Jelovice, kasneje pa tudi predsednik njenega nadzornega sveta.
Že četrti mandat je župan občine Žiri. Kot je konec avgusta poročal Dnevnik, se je Starman kot krizni menedžer že tedaj ponudil ministrstvu za gospodarstvo, če bi potrebovali njegove usluge, denimo v primeru Mure.

V Muro sta danes prispela tudi premier Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. S predstavniki delavcev sta se udeležila posveta z nadzornim svetom družbe. Pahor je delavcem povedal, da naj bi šlo v stečaj pet od osmih Murinih družb. Dodal je, da bo vlada skušala pomagati Muri in vsem, ki bodo ostali brez službe, po najboljših močeh. "Prosim, da sprejmete današnje sklepe kot tiste, za katere sodimo, da so najbolj preudarno sprejeti in v korist vseh," je še dejal.

Borut Pahor se je pred tem pogovarjal tudi z delavci Steklarske nove. Več o tem tukaj.

Lahovnik povedal svoje ...
Kot je v nagovoru navzočim poudaril gospodarski minister Matej Lahovnik, bo vlada poskrbela za zagotovitev proizvodnje tudi v Ljutomeru, kjer naj bi delo v prihodnje našlo med 150 in 180 delavcev. Poleg tega so po Lahovnikovih besedah v pripravi tudi podpore za razvojno prestrukturiranje Prekmurja.

"Če bi ta agonija trajala še dlje časa, bi bili zaposleni v Muri enaki ujetniki kot v kaki drugi slovenski družbi, kjer delavci nimajo plač, hkrati pa ne uspejo dobiti niti socialnih podpor," je dejal Lahovnik in dodal, da so predstavniki vlade danes prav zato prišli v Mursko Soboto, da nastalo stanje presekajo in zagotovijo delovna mesta v realnem obsegu, kjer je to mogoče.

... a odziv Štihca je bil oster
Murskosoboški župan je Anton Štihec pa je, nasprotno, dejal, da rešitve, ki sta jih predstavila Pahor in Lahovnik, niso nič novega, saj gre za sklepe, ki so skladni z zakonodajo in delavcem pripadajo. "Niste prišli z rešitvami, da bi delavcem omilili situacijo, v kateri so se znašli. Od vas bi pričakoval, da bi to situacijo uspeli z uvedbo določenega fonda lažje prenesti," je dejal Štihec.

Lahovnika je pozval tudi, da pri pri omenjenih načrtih za prestrukturiranje regije ohrani dialog z lokalno skupnostjo.

Zadnji dan stavke v Muri
Tudi danes se je sicer pred stavbo Mure zbralo okoli 700 delavcev. Kaj se je torej dogajalo čez dan?

Vsi delavci se niso odločili za stavko. Okoli 350 jih je zjutraj tako vstopilo v tovarno in naprej delalo po naročilu za Huga Bossa.

Zdenko Podlesnik je že pred sestankom nadzornega sveta, ki se je začel ob 15. uri, delavcem pojasnil, da od njihovih zahtev lahko uresniči le eno, ki je v njegovi pristojnosti, torej da ponudi odstop. Še pred odhodom na sejo pa se je Podlesnik spustil v besedni boj z enim od predstavnikov delavcev Petrom Gruškovnjakom, ki je Podlesniku med drugim očital, da je treba prihodnost podjetja deliti z vsemi pridnimi delavkami in delavci, danes pa naj bi Podlesnik dejal, da bodo vzeli le najboljše. Podlesnik je navedbe zavrnil in poudaril, da sam ni delal nobene selekcije med zaposlenimi ter da bodo o ljudeh govorili tisti, ki bodo v Muri ostali, ne pa on.

Henrika Peternelja, prvega nadzornika Mure, ki je prišel na popoldansko izredno sejo, pa delavci niso spustili v poslovne prostore ter ga izžvižgali. Ta je dejal, da bo zdajšnje dogajanje najverjetneje povzročilo tudi ustavitev tistega dela proizvodnje, na katerega so še računali.

Petrnelj: Bojevali smo se za vsaj tisoč ljudi
"Poklican sem bil na stavkovni odbor. Če mi pravijo, da ni zaupanja v nas, niti v mene, da nam je vlada odpovedala gostoljubnost, kaj naj potem govorim," je povedal Petrnelj. Dejal je, da so se bojevali za to, da bi delo imelo vsaj 1.000 delavcev, drugega pa ne morejo rešiti. "Vendar so razmere pripeljale tako daleč, jaz ne vem, komu na čast in kdo si to želi, da bo celotna Mura šla v stečaj," je dodal.

Tuji kupci naj bi, potem ko so slišali govorice o stečaju, odpovedovali naročila, zato je Mura zdaj "v položaju, ko ne bo preživelo niti tisoč ljudi". Na vprašanje, kakšna je rešitev za Muro, pa je Peternelj odgovoril, da "ta trenutek za Muro nima rešitve niti vlada, ki se je pet mesecev ukvarjala z rešitvami, niti lastniki in tudi Peternelj je nima".

Hugo Boss: S sodelovanjem zadovoljni
Medtem pa je ključni Murin naročnik, nemško podjetje Hugo Boss, sporočil, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v murskosoboškem podjetju. Z dozdajšnjim sodelovanjem so zadovoljni in si želijo tak poslovni odnos ohraniti tudi v prihodnje, če bodo to dovoljevale zunanje okoliščine, še dodajajo. Obenem v podjetju Hugo Boss verjamejo, da bodo vsa naročila iz Mure izvedena skladno z medsebojnimi pogodbami.

Delavci Mure so stavko začeli v ponedeljek, ko so zaradi kriznega stanja predlagali, naj do preklica prevzame upravljanje in vodenje pomurskega velikana minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, vlado pa prosijo, da nastavi novo, sposobno vodstvo, ki mu bo zaupala svoja finančna sredstva in ki bo porok za nadaljnji obstoj podjetja.

A. S., A. K. K., S. Z., E. S.
Prijavi napako
Komentarji
joško57
# 23.09.2009 ob 19:44
RobertH, kolikor vem, ste delavci bili 30% lastniki Mure. Očitno ste bili slabi lastniki. Daj malo razloži, kako je s tem lastništvom. Pa kaj se res niste mogli organizirat in z državo družno nastopiti proti ostalim lastnikom.
Pa še nekaj.
kmetavzar001 Ne vem, kaj je kriv SINDIKAT. Kaj je sindikat vodil Muro. Če bi bilo tako , potem ne bi rabili mnogo direktorjev. ki so bili po mojem mnenju glede na učinek mnogo preplačani.
Tomaz12
# 23.09.2009 ob 18:28
Po neuradnih vendar zanesljivih virih je med delavce prišla informacija in sicer z kakšnim napotkom je vlada nastavila Podlesnika v muro. " Pojdi v muro in naredi red, nihče ne sme dobiti odpravnine". Kljub podlesnikovemu predlogu, da se naj dobi vsaj polovica odpravnine so bili njegovi nadrejeni iz vladnih vrst neomajni " popolnoma nič odpravnine ". Kdo je dal to direktivo in brcnil golega človeka na cesto še ni znano. Vendar če ste novinarji vsaj malo svobodni in zainteresirani za človekove pravice boste to izbrskali.!!!!
naivnež
# 23.09.2009 ob 17:53
V muri se hitreje menjajo direktorji,kot pa modeli oblek.
RobertH
# 23.09.2009 ob 15:23
Papiga:

Danes Mura res ni več modni gigant,s tem se strinjam....lastne blagovne znamke so res bile za Slovence popolnoma neznane(za nas delavce ne...).Modeli so res nekateri bili smešni,če se spominjam iz OI v Calgaryu ko so naši nosili zelo čudne obleke in sicer sivo obleko z sivimi rokami....To smo prav mi v tem obratu šivali in likali!!V nasprotnem primeru pa Mura dobiva model iz številnih partnerjev katerega smo mi morali "skombinirati" in zaključiti......
Drugo pa to,vsak Slovenec ali svetovljan je lahko mirne duše šel naročit šivanje in likanje oblačil po svojem okusu......

Lp
gaelic
# 23.09.2009 ob 14:39
Zaza (23. september 2009 ob 13:43)Prijavi neprimerno vsebinoNe vem ali vam je pamet čisto odpovedala razni, ki govorijo o Starmanu da je slabo vodil Alpino, Jelovico in Planiko, če ne bi bilo njega teh podjetji sploh ne bi bilo več saj jih je prevzel v času, ko so bile na poti v stečaj pa vse tri še danes delujejo in to uspešno.

ja potem, ko so ga odslovili. Če politiki tako radi pozabljajo, ljudje ne morejo. Delavci iz teh koncev še pomnijo, kako je bilo v tistih časih. Skorajda 20 let njegovega mandata že gledam kako občina tone in se spreminja v nekakšen divji zahod, kjer vlada občinska diktatura kapitala, kjer se zavestno ignorira ustava in se teptajo pravice ljudi.
In tak kaliber kot je on naj bi reševal Muro. Bog se usmili Pomurja in ljudi.
Zaza
# 23.09.2009 ob 13:43
Ne vem ali vam je pamet čisto odpovedala razni, ki govorijo o Starmanu da je slabo vodil Alpino, Jelovico in Planiko, če ne bi bilo njega teh podjetji sploh ne bi bilo več saj jih je prevzel v času, ko so bile na poti v stečaj pa vse tri še danes delujejo in to uspešno.
gaelic
# 23.09.2009 ob 11:19
RobertH (22. september 2009 ob 22:29)
Malo prej sem štel o novem predsedniku uprave g.Starman Bojana,ki ga mi res ne poznamo toda vnaprej lahko napišem,da se mi delavci ne bomo predali.....Že jutri se bomo pogovarjali o njem in morebiti bo že prvi dan imel sestanek z delavci!!

Vi ga ne poznate. Mi pa...
...Bog se vas usmili.
miroB
# 23.09.2009 ob 08:31
@
89. provokatorr (22. september 2009 ob 20:26)Prijavi neprimerno vsebino58. iluzionistka (22. september 2009 ob 14:29)
. ker verjemite, če bodo jesensko kolekcijo zaradi solidarnostnih protestov dobavili januarja, jim še papež ne bo več mogel pomagati.

Jesenske kolekcije so že zdavnaj v trgovinah.
Sedaj se šivajo že spomladanske za leto 2010.
ne komentiraj, če nimaš pojma.


Nima smisla, sem ji že jaz povedal, da konkretno situacijo premalo pozna.
kosastefan
# 23.09.2009 ob 03:03
popravljam;ker ste nesramni goljufi ,kaj se sploh prevarant lahonicek isce v vladi,morda je posteljski prijatelj neumnim Pahorjem
kosastefan
# 23.09.2009 ob 02:59
ne morete sprejeti,kaj je napravil ta brezimeni Bojan Starman,vse firme kher je delal so propadli.Ne pozabite,da v prekmurju soin bodo se ljudi z doktorji znanosti,ki jih podcenjujete in jim onemogocate polozaje,ker so pravi in goljufi,sram vas naj bo,materialisti-v glavi nicvredni komunisti
papiga
# 23.09.2009 ob 01:38
Pa kaj se vam vsem faclja? Država ne daje plač. Država ni lastnik teh podjetij. Podjetja lahko dajo tako plačo, kakršno si lahko privoščijo. Lepo je sic er bentiti na nekoga ampak kaj imajo po vsem tem kričanju in kazanju primitivizma Murini delavci?
Mogoče so izgubil še zadnji rentabilni posel? To.
RoberH to ne bo držalo. Gigant s 5000 zaposlenimi v času, katerega ti navajaš v Evropi ni mogel in ne more obstati. Ne na način kakršna je Mura bila in je še danes. To pomeni z lon posli,
lastne blagovne znamke pa enostavno niste imeli. Modeli so bili smešni, mene raven šiv ne zanima, je dandanes samoumeven, zahtevam pa, da nisem smešen v tistem kar imam na sebi.
Stvari, ki so tako drage kot Murine, morajo biti ubrane po stilu, barvi in materialu, pri Muri tega ni bilo za najti. Niste sledili modnim smernicam in zahtevam modernega poslovanja. To je vsa resnica, ker tudi niste mogli s tako organizacijo. Ja denar ste spiskali, reorganzacije se niste lotili ker ste imeli raje 400 eurov ali kaj je bilo takrat SIT, kot pa moderno prilagodljivo podjetje. Zdaj se vam to vrača kot bumerang. To kričanje in kazanje primitivizma pa ni način, sem proti temu, da država v tako jamo brez dna meče denar. Tem ljudem tudi zaradi načina izkazzovanja nezadovoljstva verjetno res ni pomoči, govoričenje o nekih pridnih rokah.... ja no... ampak simpatij pa to ne požanje, vsaj pri meni ne.
El comandante
# 23.09.2009 ob 00:13
upajmo na bolje
josip
# 22.09.2009 ob 23:41
Starman je nesposoben imbecil. Nobenemu podjetju, v katerem je deloval, ni posebej koristil. Kakor mi je znano, ne koristi tudi občini, v kateri županuje. Totalni nesposobnež.!!!!
branko54
# 22.09.2009 ob 23:02
P"r nam mamo gostilno P"r Starman,je zelo dobra in uspešna.
Za g.Starmana, pa ne verjamem ,da bo lahko kaj dobrega naredil z Muro.
Naj raje naredi v Žireh dom za ostarele.
minnaema
# 22.09.2009 ob 22:53
.....Ojej pa bi bl´o enkrat dovolj, "da se postavlja vodstveni kader (menda) PO POLITIČNI LINIJI, sicer kako je mogoče, da je pri vodilnih baje takšna brezbrižnost, da nočejo podjetje prestrukturitati, in to takoj, ko se dogaja stagnacija, temveč se imajo sami sebe za norca "da bo že nekako šlo", zato so potrebni v naši dvomilijonski državi, da vodijo podjetja (v teh časih) znajdljivi in sposobni ljudje in oni, ki fabrko zafurajo naj za to tudi MATERIALNO odgovarjajo (NE glede iz katere politične stranke prihajajo) !
RobertH
# 22.09.2009 ob 22:29
Pozdravljeni!!

Zdaj bom jaz napisal kot še vedno zaposlen delavec Mure,ki pa več kot predobro poznam ali poznamo z delavci vred kdaj se je začel potop Mure,ki ne bi bil potreben.....Danes verjemite ali ne Mura bi še danes bila tekstilni gigant ne samo v Sloveniji ampak po Evropi in tudi v ZDA....
V 25 letih dela je prišlo do popolnega poloma ko je prevzel vodenje Mure g.Borut Meh.....Leto dni prej je g.Kuharič odšel v pokoj ko je Mura majhno izgubo,takrat je g.Meh (ali uprava) začela prodajati razna Murina stanovanja,ki jih ni bilo malo....kasneje je Mura dobila pomoč od države 10.000.000 eur....vendar iz tega denarja ni naredil popolnoma nič razen,da smo končali z izmenskim delom.....In če računate,da smo nekoč dnevno moška oblačila sešili in likali okrog 1400 dnevno,potem so še tu ženske obleke,moške hlače(ok.2000),moški plašči,ženski plašči.....potem bi moral biti lep dobiček.....Žal je naše vodstvo od prihoda g. Meha (Krumperščak, Huber) žal izkoristili tisto kar ne bi smeli.....Meni je žal za g.prokurista Zdenka Podlesnika,ki nikakor ni bil kriv za stanje v Muri,vprašanje pa je ali je tu tudi g. Peternelj,ki so danes delavci vzklikali z LOPOVOM.....
Včeraj so Bossovi delavci res začeli štrajkati,ki pa niso štrajkali zaradi tega,da za to firmo ne bodo delali ampak,da odstopi celotna uprava in zahtevala,da naj vodi minister Lahovnik(verjemite ali ne,da on sploh ne ve za stanje v Muri),,,,,
Malo prej sem štel o novem predsedniku uprave g.Starman Bojana,ki ga mi res ne poznamo toda vnaprej lahko napišem,da se mi delavci ne bomo predali.....Že jutri se bomo pogovarjali o njem in morebiti bo že prvi dan imel sestanek z delavci!!
Naš cilj je pa tudi skoraj dosegljiv,da sta tako g.Peternelj in g.Peršak odstopila,upajmo pa tudi za g.Odarjevo......

Bomo videli v naslednjih dneh ......

Lp
north
# 22.09.2009 ob 22:12
Kje je naš precednik turek.

Pahor je danes lahko na lastne oči videl delo menedžerjev, ki jih je nastavljala politika v zadnjih 18 letih.

Vsi kradejo na račun delavskih žuljev. Bo Bobinac še kar kupoval delnice Gorenja, g. Pahor???? Ga boste povprašal, s čim bo kupil podjetje, ki je vredno milijone in milijone eurov??? LOPOVI!
galus
# 22.09.2009 ob 22:04
hehe,kamarilja nesposobna ko zagusti kliče na pomoč SDS poslanca.
Janša takorekoč rešuje,kar je Kurčan zajebal....neprecenljivo
Bobr
# 22.09.2009 ob 21:56
Upam da jo tokrat Starman uspešneje kot njegovi "nadrejeni" v 4 letnem mandatu...namreč tudi takrat je Mura globoko in hitro tonila.
skera
# 22.09.2009 ob 21:44
Spet SDS rešuje situacijo.
galoper
# 22.09.2009 ob 21:31
O razvoju avtomobilske industrije se je malo slišalo, še manj, da je država takoj dala v ta namen 80 milijonov. Mura, ki je takrat moledovala za 5 milijonov, pa nič, in naslednji dan so protestirali v Ljubljani. Predsednik občine, Štihec je zaupal vladi in njeni presoji o primernosti vlaganj.
lev14
# 22.09.2009 ob 21:24
Korenjak ........danes se mi nič ne da ..........to kar si ti napisal........toje to..............
luka ki muka
# 22.09.2009 ob 21:24
Tudi v Gorenju bi morali zahtevati takojšen odstop vodilnega kadra. Pa kaj res mislijo, da bo za njihove plače poskrbel nekdo, ki potrebuje denar za povečevanje deleža?
Tipi so tako umazani, da so zvlekli noter (verjetno so mu podarili delež) sindikalista, da je lobiral pri delavcih.
Zdaj ko dividend ni, verjetno pojejo svetovalci, posredovalci, off-shore podjetja in podobno. Prepričan sem, da je takih pogodb v Gorenju na tone.
samba
# 22.09.2009 ob 21:08
Kako bizarno!
Istočasno glasovanje o povišanju plač sodnikov
Pahor pa hiti v Muro razlagati da ni denarja za njih in
naj gredo domov živeti kakor hočejo.
Sramota !!!!!!!!!!!!!
Jurgen1888
# 22.09.2009 ob 21:04
Alpino je dobro vodil
Planika je
Jelovico je konkretno preuredil in to uspešno
V Žireh je pa vse glede občine soglasno usklajeno na vseh frontah, je pa res da se ne potrudi dovolj za financiranje svoje občine.
milena50
# 22.09.2009 ob 21:02
delu čast in oblast
nesesekirat
# 22.09.2009 ob 20:44
Glede Slovenije sem optimist. Iz komentarjev je namreč razbrati, da imamo skoraj več ekonomskih strokovnjakov kot pa nogometnih in košarkaških selektorjev.
nesesekirat
# 22.09.2009 ob 20:39
Če še vedno velja, da "v tretje gre rado", potem se Muri dobro piše. Uspešno je vodil Alpino, Jelovico LI, zakaj ne bi Mure. Le malce sreče ob vsem znanju in izkušnjah bo še potrebno, ter kakšen "državni" evrček seveda.
ekrancek
# 22.09.2009 ob 20:35
Kako naj delavec ve kam gremo ,c e se drzava ne.
Tale g.Starman pa mislil ,da se je v Planiki zelo izkazal.
Res edina bodocnost zanj,da se lepo spravi v penzijon .
Drzava,vsem nam cistega vina ,pa vase potrebe dajte oklestit. Kaj ce bi kdo precekiral, kako menjate racunalnike , pa programe ,pa pogodbe ?!- Slovenski delavec to mora ze vsak vecer prej vedet. Sicer smo pa res eni osli in se pustimo vsakemu speljat na led,do sedaj......

Naj se srecno vse konca.
provokatorr
# 22.09.2009 ob 20:26
58. iluzionistka (22. september 2009 ob 14:29)
. ker verjemite, če bodo jesensko kolekcijo zaradi solidarnostnih protestov dobavili januarja, jim še papež ne bo več mogel pomagati.

Jesenske kolekcije so že zdavnaj v trgovinah.
Sedaj se šivajo že spomladanske za leto 2010.
ne komentiraj, če nimaš pojma.
vipmit
# 22.09.2009 ob 20:20
SEMULIČ GO HOME

Socializma je konec že od leta 1989 dalje!
gaelic
# 22.09.2009 ob 20:18
STARMAN!! Zafural je Alpino, zafural je Jelovico, zafural je občino Žiri.
Kdo je tega nesposobneža postavil tja? Je Pahor popolnoma ob pamet?!
caven
# 22.09.2009 ob 20:00
Žalostno toda resnično.
9-8
# 22.09.2009 ob 20:00
Ljudje povejte resnico. Ne bodite tiho!
Dovolj je udarcev, ponižanj in norcev, ki teptajo Slovenski narod

Slovenec že mori Slovenca, brata -
kako strašna slepota je človeka!
tri
# 22.09.2009 ob 20:00
Bravo delavci!!!
josip
# 22.09.2009 ob 19:10
Bojan Starman. lopov nesposobni. A nimajo namena rešit podjetja? Kdo je pa tega kretena nastavil tja? Dobro se prodaja, nesposobnež. A je zamenjal stranko???
blef
# 22.09.2009 ob 18:43
koliko je članarina sindikatu mesečno?
nasud50
# 22.09.2009 ob 18:40
Kar ste začeli morate dokonćati, drugače vas bodo zmleli !!!
ČESTITKE in POGUMNO do konca, saj vam nimajo kaj vzeti, "ONI" pa se naj tresejo, ali pa naj veleumi sami zaženejo proizvodnjo, ker čisto do zadnje kaplje vas hočejo vizmolsti, zato vas prosijo da pojdite delat, Barabe z veliko začetnico !
Smrt kapitalizmu, svobodo narodu !
Marsel
# 22.09.2009 ob 18:23
78. ciglence (22. september 2009 ob 17:40)

V Murskosoboški vojašnici je v pripravljenosti posebna policijska enota.
Nima jajc nastopiti proti rojakom.

Mimogrede prijatelj je že bila včeraj, vendar dvomim, da bo,si bo upala posredovati, narod jih bo raztrgal.
ciglence
# 22.09.2009 ob 17:41
tudi oni so lačni.
ciglence
# 22.09.2009 ob 17:40
V Murskosoboški vojašnici je v pripravljenosti posebna policijska enota.
Nima jajc nastopiti proti rojakom.
andreas
# 22.09.2009 ob 17:06
@komsomolec, pa že veš, kje boš direktor po revoluciji, ali samo upaš da boš?
Čeprav je bila v zlatem socializmu druga najboljša (tudi po ugledu)služba - vratar, je imel direktor le nekaj malega prednosti. Če drugega ne - tajnico.
mohn
# 22.09.2009 ob 16:54
HUGO BOSS f... off!!! Bejž Kitajce izkoriščat!
mulcon
# 22.09.2009 ob 16:52
V Murskosoboški vojašnici je v pripravljenosti posebna policijska enota.
mulcon
# 22.09.2009 ob 16:18
Murini delavci ne bodite v skrbeh, da ne boste mogli prehranit svoje otroke.Lahko jih boste dali v posvojitev homoseksualnim parom. Zakon je v pripravi.
anny22
# 22.09.2009 ob 16:09
Točno tako, delavke, ki izgubijo službo, nimajo več prihodnosti. Kakšno prekvalifikacijo pa naj naredi delavka pri 40 z 22 let delovne dobe in nedokončano OŠ? Oziroma kje naj se zaposli?
Počilo bo...
mala riba
# 22.09.2009 ob 16:05
naj se ti besede pozlatijo...
rtvjohan
# 22.09.2009 ob 15:48
To,da je z tekstilno industrijo konec v evropi, je tudi bilo jasno vsakemu znano,drugo pa je ,da so menedžerji ,ki so vodili prej to podjetje od tov."Meha "pa do danes.
Nesramno so pospravili vse državne subvencije v svoj žep in čakali na dan X,da bojo še pokasirali ostaneke

podjetja (Lastninili zakonito) saj je država in njeno funkcjuniranje odpovedlo ali pa sploh ni zaznalo posledic!
Danes je to v Muri jutri bo kje drugje saj je stanje kaotično in pazite tajkuni,da vas množica ne pohodi in spravite denar na varno!!!!!
Toliko varnostnikov ne boste našli,da bi vas ustrezno zaščitili,prizadeti delavci pa tudi nimajo ,kaj za izgubiti !!!
buuu
# 22.09.2009 ob 15:42
"Poklican sem bil na stavkovni odbor. Če mi pravijo, da ni zaupanja v nas, niti v mene, da nam je vlada odpovedala gostoljubnost, kaj naj potem govorim," je povedal Petrnelj.

Poveš lahko recimo naslednje: "Nepreklicno odstopam, ker sem kot predsednik nadzornega sveta med najbolj odgovornimi!"

Sicer pa sem razočaran nad vsemi tistimi, ki na pamet govorijo, da v tekstilni panogi ni mogoče uspeti zaradi Kitajske. To je laž, katero so v javnost lansirali tipi kot je Valant, da so lahko velikanske presežke, ki so nastali kot razlika med izkupičkom od prodaje oblek in maso skromnih plač, odvajali iz podjetja in vlagali v lastne žepe, ali pa recimo Istrabenz. Če bo koga zanimalo, naj razišče premoženjska stanja mnogih nekdanjih Murinih akterjev (Huber in njegova žena, pa še hčerka zraven; Mörec, Peternelj, Plemenitaš, Odar itd.). Potem pa naj se vpraša, ali je bila njihova poslovna sposobnost in varčnost res taka, da si lahko privoščijo apartmaje v Ljubljani, na Obali, vikende povsod po Sloveniji, da o BMW-jih njihovih smrkavcev, ki so komaj prilezli iz pleničk, ne govorimo.
komsomolec
# 22.09.2009 ob 15:40
Zahtevamo socializem, uvedejo naj se delavski sveti.
Tehnokratom zmanjšati nagrade!
Delu čast in oblast!
Kazalo