Zaraščeno polje lahko lastnika drago stane. Foto: Bobo
Zaraščeno polje lahko lastnika drago stane. Foto: Bobo

Ministrstvo za kmetijstvo je na na območju izolske občine med 3. in 21. junijem izvedlo širšo akcijo pregleda rabe kmetijskih zemljišč in vanjo zajelo parcele 1.354 zakupnikov, so sporočili.
Izsledki so bili porazni - več kot polovica zakupnikov zemljišč, s katerimi na območju občine gospodari sklad, ima na vsaj enem zakupljenem parcelnem delu ugotovljeno vsaj eno nepravilnost, povezano z neobdelanostjo ali nedovoljenim posegom. Na več kot četrtini vseh parcelnih delov pa je bila ugotovljena vsaj ena prej omenjena nepravilnost.
Neobdelanih je tako 100 hektarjev ali 12 odstotkov vseh zakupljenih zemljišč. Kar 357 oziroma 26 odstotkov zakupnikov ima vsaj en pomožni kmetijsko-gozdarski objekt, 394 oziroma 29 odstotkov zakupnikov pa ima vsaj po en objekt, ki ga je treba prijaviti gradbeni inšpekciji, so ugotovili uslužbenci ministrstva. Pri tem so odkrili 508 objektov, ki so zreli za obisk gradbene inšpekcije.

Zaraščeno polje je drag prekršek
Ministrstvo je postreglo tudi s podatki majskega nadzora glede obdelanosti kmetijskih zemljišč v lasti fizičnih oseb in občine. Obravnavali so 44 primerov, v 33 pa so ugotovili neobdelanost kmetijskih zemljišč. V večini primerov, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti, je bilo več solastnikov za posamezno parcelo. Inšpektorat je tako uvedel upravne postopke in izdal ureditvene odločbe o odpravi zarasti za vsakega solastnika posebej.

V treh primerih so ugotovili, da so na zemljiščih postavljeni tudi manjši zidani objekti, kar so odstopili okoljskemu inšpektoratu. Ministrstvo ob tem opozarja, da sta neobdelava in zaraščanje kmetijskih zemljišč prekršek, ki se kaznuje z globo. Kazen za fizično osebo je v razponu od 500 do 5.000 evrov, za pravno osebo pa v razponu od 5.000 do 100.000 evrov.