Gospodarstvo

Poudarki

  • Težava ostaja korupcija
  • Postopki trajajo predolgo
  • Največ svobode je v Hongkongu
V Heritage Foundation na splošno opažajo, da se je ekonomska svoboda po svetu v zadnjem letu znižala, medtem ko so se številne države brez uspeha poskušale z dodatnim denarjem prebiti iz recesije. Foto: Thinkstock

Dodaj v

Na lestvici ekonomske svobode je Slovenija zdrsnila

Slabša ocena pri polovici od desetih svoboščin
12. januar 2012 ob 11:21
Hongkong - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode zdrsnila za tri mesta. Med 184 državami je zasedla 69. mesto.

Slovenija si je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časopisa Wall Street Journal letos za ekonomsko svobodo prislužila oceno 62,9 točke, s čimer se je uvrstila tik za Portugalsko in pred Južnoafriško republiko. V Evropi se je med 43 državami uvrstila na 32. mesto. Njena ocena je nad svetovnim povprečjem, ki je pri 59,5 točke, a pod regionalnim, ki je pri 66,1 točke.

Slabša ocena pri polovici od 10 svoboščin
Lani je naša država zbrala 64,6 točke, s čimer se je uvrstila na 66. mesto na lestvici. Pri Heritage Foundation pravijo, da se je letos ocena poslabšala pri polovici od 10 ocenjenih ekonomskih svoboščin, največji pa je bil padec pri oceni porabe države. Pri presojanju sicer upoštevajo odprtost trga, učinkovitost nadzora, vladavino prava in omejevanje vmešavanja države.

Težava ostaja korupcija
Vlada je po njihovih besedah pri uvajanju strukturnih reform v Sloveniji le delno uspešna, gospodarsko dinamiko pa zavira institucionalna šibkost, ki spodkopava obete dolgoročnega gospodarskega razvoja. "Še posebej neučinkovit in ranljiv za politično vmešavanje ostaja sodni sistem," poudarjajo v Heritage Foundation. "Korupcija, ki je zaznana kot široko razširjena, ostaja težava," pišejo in izpostavljajo tudi pomanjkljivo zaščito intelektualne lastnine.

Postopki trajajo predolgo
Čeprav zagon poslovanja v Sloveniji traja le šest dni, pa nato pridobitev potrebnih dovoljenj traja skoraj 200 dni. Trg dela zato ostaja ujetnik toge zakonodaje. "Slovenija uživa precej visoko stopnjo svobode trgovanja, saj so njene tarife precej nizke," še pravijo v ustanovi, a pozitivne učinke te svobode spodkopava "pomanjkanje napredka pri reformah na drugih področjih, ki so kritična za vzdrževanje odprtega trga na področju financiranja in investicij".

Največ svobode je v Hongkongu
Prvo mesto na letošnji lestvici zaseda Hongkong, ki je zbral 89,9 točke, kar je 0,2 točke več kot lani. Sledijo Singapur, Avstralija, Nova Zelandija in Švica. Sledi skupina držav, za katere velja, da so večinoma ekonomsko svobodne, medtem ko se Slovenija uvršča v skupno držav z zmerno ekonomsko svobodo. Zadnje mesto na lestvici zaseda Severna Koreja, ki je zbrala eno točko, pred njo pa sta Zimbabve in Kuba.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
crow
# 12.01.2012 ob 14:09
Nehajte že s komunisti - ne razumete, da smo pod komunizmom vsi imeli hrano, stanovanje, delavske pravice, komunistični direktorji so ustvarili vsa velika in uspešna podjetja, ki sta jih tranzicijska levica in tranzicijska desnica uspeli uničiti v 20 letih. V neoliberalizmu bomo jedli travo, kot v taboriščih med 2. svetovno vojno, pravic pa že zdaj nimamo nobenih - smo navaden lumpenproletariat (po Marxu). Pa nisem komunist, da ne bo pomote.
Zaradi te velike uspešnosti, je moj oče moral delat v Nemčijo, mene pa so pošiljali pred trgovino čakat v vrsto za cukr. Mamo so postrani gledali ker je imela več kot dva otroka. Bencin se je tud dobil samo za bone, če ga ni prej zmanjkalo. V šoli je pela šiba, še posebej po tistih ki so imeli kake sovražne prednike, krivda se je dedovala. Uspeh gigantskih podjetij so pa gladili krediti in romantična slika čistega in zdravega okolja, brez težkih kovin in toksinov.
Whitetrasher
# 12.01.2012 ob 13:27
V samo dvajsetih letih nam je uspelo državo zapufati za 60 let!
citizen
# 12.01.2012 ob 13:03
Težava ostaja korupcija.
Kako lahko nekdo podpira človeka, ki pravi, da korupcija ni problem?
tom35
# 12.01.2012 ob 12:34
Veste dokler bo v Republiki Sloveniji tako, da bos za eno stvar potreboval iti na pet razlicnih uradov javnih zavodov. potem se ne cudit, da Slovenija tone ne samo politicno, ampak tud ekonomsko. Sem spraseval te javne usluzbence, ce sem kej dolzan za vse papirje, ki so mi jih dali, pa so se mi smejali. so rekli nic, nic. Potem sem pa spraseval ja samo nekdo pa tole mora placat pet mojih papirjev za eno stvar? So rekli eh takle mamo v Republiki Sloveniji in nisem dobil pravega odgovora. Pa ne recem, da je po svetu ali pa po Europi sedaj pa vse zlato, dalec od tega.
ciracara
# 12.01.2012 ob 12:28
A to koga sploh čudi? Pa tako majhna država, dokler se ne rešemo ostankov iz preteklosti (in to vseh!) ne bo nič..

Rock against communism!
polzaliva
# 12.01.2012 ob 14:16
Tako je to. V rokah Kučanovega klana.
domobrán
# 12.01.2012 ob 13:50
Pred nami so Ruanda, Panama, Jamajka, Albanija..., tik za petami pa Nambija, Uganda, Južna Afrika.

Res nas je daleč pripeljal ta nacionalni interes...

http://www.heritage.org/
index/Ranking
no_prav
# 12.01.2012 ob 12:51
Zadnji čas, da se država reši lastniških deležev v podjetjih, ker je to namenjeno samo še seljenju zaslužnih članov med upravami in nadzornimi sveti.
Učinek je enak sposobnosti, NEGATIVEN!
dolenka 70
# 12.01.2012 ob 12:51
...da ekonomske svobode...še malo pa bomo brez vse svobode
Bolek
# 12.01.2012 ob 17:11
Hvala tovarisi Kucan, Stanovnik in Türk!
aerodynamic
# 12.01.2012 ob 15:56
Kučan v vojni z Janšo

Nepredvidena volilna zmaga Janševe SDS leta 2004 je mnogim vplivnežem iz Kučanovega foruma prekrižala načrte, da bi v mirnem sožitju s politiko končal tranzicijski proces privatizacije in koncentracije družbene (državne) lastnine. Vrhunec spopada med Kučanom in Janšo se je zgodil jeseni 2005, ko sta Kad in Sod prodala Mercator Bavčarjevemu Istrabenzu in Šrotovi Pivovarni Laško, glavni Kučanov favorit Janković pa se je moral posloviti od načrtov, da bo šef in solastnik največje korporacije v državi.

Janševa vladavina je hkrati temeljito premešala vodstvene in lastniške položaje v drugih korporacijah iz Kučanovega omrežja; mnogi kučanovci so se morali umakniti z vodstvenih položajev, nekaterim pa je uspelo vsaj delno sprivatizirati velike sisteme.

Kučan v vojni s Pahorjem

Pred volitvami leta 2008 je Kučan podprl pozneje zmagovito SD, ko je javno podprl Potrča, vendar ne Pahorja.

Pahorjeva vlada je v začetku mandata napovedala detajkunizacijo Slovenije, ki je bila usmerjena predvsem proti dvema tajkunoma, Bavčarju in Šrotu, ki sta avgusta 2005 nepooblaščeno prestopila partijski prag Mercatorja. Kljub razbitju korporativnega omrežja Istrabenza [ITBG 2,12 +6,10%] in Pivovarne Laško Kučanov klan ni bil zadovoljen s Pahorjem. Hotel je še večji vpliv v državnih podjetjih in bankah, predvsem pa Pahorjevo glavo.

To je potrdil tudi sam Pahor aprila 2011, ko je na tiskovni konferenci dejal: »Če bi bil lutka levih botrov, me ne bi skušali zamenjati za vsako ceno.« Dodal je, da s svojim načinom vladanja ni ustregel nekaterim kapitalskim in drugim lobijem, ki so zato zahtevali, naj odstopi in Slovenija dobi tehnično vlado (Pahor: Če bi bil lutka, me ne bi skušali zamenjati za vsako ceno, MMC RTVSLO, 28. aprila 2011).

Pahor je žaganje Kučanovega lobija potrdil tudi lani, takoj po volitvah v oddaji Pogledi Slovenije (22. decembra 2011), ko je dejal, da si je politično zaledje, ki je izvolilo Zorana Jankovića, tri leta prizadevalo, da njegova vlada pade.

Kučan v podobi Zorana Jankovića

Nekdanji predsednik CK ZKS je pred lanskimi predčasnimi volitvami vzel stvari v svoje roke in se neposredno vmešal v boj za oblast s pobudo o ustanovitvi Jankovićeve Pozitivne Slovenije, nato pa še z nenehnimi medijskimi pritiski napadal glavne Jankovićeve nasprotnike - od Pahorja do Janše.

Jankovićeva volilna zmaga je Kučanu znova odprla vrata do politične in zlasti ekonomske oblasti. Gre za vprašanje, kdo bo upravljal, nadzoroval denarne tokove in lastniško prevzel še vedno neprivatizirane velike korporativne sisteme in banke. Pahorjeva vladavina in gospodarska kriza sta namreč močno premešali vodstvene in lastniške karte v Mercatorju, Istrabenzu, Pivovarni Laško, Delu, Petrolu, Savi, Heliosu, Merkurju, NLB in drugih sistemih iz Kučanovega omrežja, ki jih še čaka privatizacija.

V znamenju Zvezde

Izjemen Kučanov vpliv na predsednika Pozitivne Slovenije Jankovića se je potrdil minuli petek, ko se kandidat za mandatarja ni udeležil krizne seje odbora za finance o alarmantnih razmerah v državnem proračunu in bančnem sistemu, ampak je šel raje po nasvete k svojemu političnemu botru Kučanu v slaščičarno Zvezda.

Slaščičarna Zvezda za Kučana ni povsem navadna slaščičarna, saj je njena lastnica hčerka Petra Šefmana, nekdanjega Kučanovega šefa varnosti. Je tudi mesto, kjer je imel Kučan, ki zase vseskozi trdi, da je zgolj navaden upokojenec in ne vodi države iz ozadja, maja 2009 skrivnosten pogovor s hrvaškim poslovnežem Brankom Roglićem o prodaji Mercatorja. Prav Kučanov pogovor z Roglićem v Zvezdi je pokazal, da je Kučan tista siva eminenca iz ozadja, h kateremu hodijo tuji vlagatelji po soglasje za nakup največjih slovenskih podjetij.

Poraz Kučanovega klana

Kot pravoverni marksist je Kučan v celotnem obdobju tranzicije sledil temeljnim načelom Marxovega Kapitala: kdor ima v rokah kapital, nadzoruje tudi gospodarstvo, ta obvladuje državo, in kdor obvladuje državo, ima politično in ekonomsko moč ter vlada celotni družbi.

Padec Janko
PatrickBateman
# 12.01.2012 ob 14:14
RozaVita
glej, če je komunizem tako sanjski potem ti predlagam, da se preseliš na Kubo ali v S.Korejo. Tam boš lahko nadaljeval življenje kot si imel v jugi.
Ah saj vem, da tja ne boš šel. Se nočeš odreči vsemu luksuzu, ki ti daje tukajšnji kapitalizem. Avtomobile, pc-je in vso raznorazno šaro. Dovolj je pogledat trgovske centre v Ljubljani. Ljubljančani volijo za rdeče, ampak potem vsi po službi hodijo zapravljat njihove mizerne plače v trgovske centre, kjer jim kapitalisti prodajajo vsega.
Hlapci!
AndrejP
# 12.01.2012 ob 15:36
69 je pa ja odlična številka :)
TerenceHill
# 12.01.2012 ob 14:46
marko.je
kot bi se Kubanci nam smejali, če bi jih mi ocenjevali.
PatrickBateman
# 12.01.2012 ob 14:42
skuggi
Kot prvo, Portugalska je bila v EU od leta 1986 naprej. Ampak jaz sem mislil predvsem na njihov BDP na prebivalca paralelno z vso ostalo Evropo.
Grčija? Grčija je v krizi. Še malo pa bomo tudi mi tam. Ampak nekaj kar ti ne dojameš in je ključnega pomena je BDP na prebivalca! Grčija je lahko tudi bolj zadolžena, ampak je še vedno v primerjavi s Slovenijo bolj bogata in produktivna država. Njihova zadolženost izvira iz tega, da je hotela živeti še na višji ravni kot si je lahko privoščila.
Ampak, a ti si raje človek, ki služi 3000€ mesečno, se zadolžiš, ker si hotel živeti kot človek, ki služi 4000€ mesečno, ali si raje človek, ki služi 1000€ mesečno in živiš kot človek, ki služi 1100€ mesečno? Vsekakor se bo lažje izkopal iz krize in naprej boljše živel človek iz prvega primera. In to je primerjava med Slovenijo in Grčijo. Vedi tudi, da je Grčija drugo svetovno vojno imel BDP na prebivalca nižjega od Srbije. Slovenija pa je bila takrat daleč spredaj, malo za Avstrijo. Kaj pa danes? Kljub 20 letim dobre gospodarske rasti bodisi za Slovenijo kot Srbijo? Srbija ima danes BDP na prebivalca za 1/4 Grškega (pred revolucijo pa je bila pred njo), in celo Slovenija je še danes za Grčijo! Kaj šele malo za Avstrijo kot pred revolucijo...
Toliko o komunističnem zaviranju razvoja.
Kje sem pobral? Vidi se ti, da o Španiji nimaš pojma in z njo nimaš stikov. Niti podatkov, ki jih na netu najdeš ogromno nisi še enkrat pogledal. Drugače bo dobro vedel, da v Španiji dela veliko število že samo Romunov in Bolgarov.
Lepo, da si omenil primer Poljske in Islandije. Islandija je majhna država, ki jo je kriza močno udarila. Poljska pa je primer post-komunistične države, ki se je komunizma in njenih razvojno-zavirajočih potomcev dobro rešila in od leta 1990 naprej vedno solidno napreduje.
PatrickBateman
# 12.01.2012 ob 14:10
skuggi
a ti sploh veš kje je bila Portugalska svoje čase?
A ti sploh veš kje je bila Slovenija leta 1991?
A ti sploh veš, da je bila Srbija pred komunizmom pred Grčijo? Danes pa je Grčija pred Slovenijo? A ti sploh veš do kakšne razlike je prišlo med vzhodno in zahodno Nemčijo? Do kakšne razlike je prišlo med severno in južno Korejo?
Komunizem je ideologija, ki je daleč povzročila največje nerazvitosti. Ti pa si pred tem še zatiskaš oči... Še fašizem ni bil tako nazadnjaški... samo glej koliko prebivalcev vzhodne Evrope hodi delat v Španijo, ki je bila fašistična do leta 1975.
Pero Fresh
# 13.01.2012 ob 03:27
Kaj Madžarom pomaga "ekonomska svoboda" (na lestvici so 49., kar 20 mest pred Slovenijo), ko pa je država tik pred bankrotom? Kaj pomenijo 43. mesto Makedonije, 57. Albanije ali 59. Ruande??? Nepotrebna lestvica, ker buri duhove, tisti, ki jih pa zadeva (naši birokrati, ki bi morali poskrbeti za enostavnejše poslovanje domačih ali tujih vlagateljev) se pa z njo itak ne bodo ukvarjali.
ateistek
# 13.01.2012 ob 02:30
In kaj to pomeni ekonomska svoboda? Bil sem v Singapurju, ki je drugi na tej lestvici in tam ekonomska svoboda pomeni, da so cel Singapur (približno 700km2) spremenili v ogromen shopping center. In če nimaš denarja si hudo nesvoboden, ko gledaš ves tisti neverjeten blišč, pa si ga ne moreš privoščiti. No, če si seveda sploh dovzeten za te primitivne strasti.

Njihovo ekonomsko svobodo so zagotovile trume Indijcev, Malezijcev, Filipincev in drugih delavcev, ki delajo za drobiž. Enako je v Dubaju. Vedno je neka žrtev v ozadju, ki nekomu drugemu omogoča, da se šopiri.
ciracara
# 12.01.2012 ob 13:49
RozaVita

Vsi vaši komunistični heroji so še vedno na oblasti. In ja bilo je super v jugi, za neperspektivne ljudi. Svoboda je naš cilj.
adnan1984
# 12.01.2012 ob 20:53
O moj Bog, pa ljudje še vedno živite v nekem prejšnjem času in ga obsojate. Pa po osamosvojitvi naprej je Slovenija počasi propadala in propada. Danes imamo DEMOKRACIJO, nema KOMUNIZMA več, pa kaj vam je? Al imate nostalgijo, vi ki največ špukate po njem?
Pa butli jedni-moram vam tako povedati in mi oprostite, ker vam to pravim, pa sedaj že več kot 20 let živimo v demokraciji in KAPITALIZMU. Dejte si to že priznat in povedat, da zafurali smo državo in smo krivi. Samo tega nočete in špukate po komunizmu. Pa mater ej za današnje stanje je kriva mati Terezija, če že hočte.
Slovenija je iz časa komunizma največ dobila od vseh. In vse te firme so šle nekam u.........
Ja sej komunizem je kriv, od leta 91. pa imamo demokracijo. Jah vem, da vam je teško, ko so nas nategnal in nam obljubljal malo Švico. Ja res je da švicamo za male pare.
Dokler si mi vsi ne priznamo levi desni srednji, da današnji sistem smrdi in da ne velja, do tedaj nam bo šlo slabo in na koncu koncem mi je vseeno, sam da je sosedu crknala krava, pa sem bolj vesel.
Sam sa je pa komunizem kriv za vse naše težave, pa tudi dobro,sam da niso dežurni krivci krivi, spreglejte malo kdo je kriv.
Milkijevizakladi
# 12.01.2012 ob 18:33
Bla, bla, bla, bla povsod sem bla
skuggi
# 12.01.2012 ob 17:37
Patrick Batman
Malo si zasel s teme in res ne razumem v celoti s cim se navezujes na moj komentar, da komunizem pred 20.timi leti ni kriv, da smo danes izgubili na lestvici ekonomske svobode. Se posebno ker je popolnoma jasno zapisano zakaj smo na tej lestvici padli.
A kljub vsemu... Po katerih gospodarskih kazalcih pa je Grcija se pred nami? Romuni so v Spaniji se iz let nazaj, preprican sem da drzava, ki ima danes vec kot 20% brezposelnost ne zaposljuje kaj pretirano tuje sile, se ti ne zdi??
MADERA
# 12.01.2012 ob 16:50
"Slovenija si je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časopisa Wall Street Journal letos za ekonomsko svobodo prislužila oceno 62,9 točke,"
Kako važen in kredibilen podatek v splošnem svetovnem bankrotu, ki so ga povzročili ravno tisti v visokih stolpnicah njujorka.
ms-dante
# 12.01.2012 ob 15:26
žal je tako, da komunizem propagirajo večinoma lenuhi; tam ti ni bilo treba delati, da si imel dovolj za dostojno življenje
sam sem vesel, da nisem v komunizmu; lahko se grem podjetništvo in služim kolikor pač hočem in sem sposoben

res je, da svobode ni ne v komunizmu ne v kapitalizmu, ampak v kapitalizmu je svoboda v tem, da lahko nekaj ustvariš, če hočeš

komunizma ni več, partizani in domobranci so pomrli, gremo naprej
axe
# 13.01.2012 ob 10:17
Sodelujem v raziskavi in rabim komitente banke Sparkasse in sicer iz območja KP, MB in NM
plačilo zagotovljeno tako komitentnom kot tudi posrednikom!!
HVALA
več informacij na private!
prosim za pomoč
schawlly
# 13.01.2012 ob 10:08
To je pa zato, ker imamo KRADEMOcijo! Še dobro smo uvrščeni glede na število tajkunov!
axe
# 13.01.2012 ob 09:35
Sodelujem v raziskavi in rabim komitente banke Sparkasse in sicer iz območja KP, MB in NM
plačilo zagotovljeno tako komitentnom kot tudi posrednikom!!
HVALA
veš informacij na private!
Ivo Lola
# 13.01.2012 ob 09:17
@crow,

kje so ti pripovedovali te pravljice?
x1ijn
# 13.01.2012 ob 00:14
Še malo pa WC papirja z gotovino ne bomo smeli kupovati.
Gepard007
# 12.01.2012 ob 22:47
Mene pa prav zanima kako smo lahk kdaj prispeli na 69. mesto??
Hilarij71
# 12.01.2012 ob 18:56
Kar v tem članku ne povejo je to, da smo na tej lestvici za Albanijo!!! Halo! Slovenija je slabša od Albanije!!!
aerodynamic
# 12.01.2012 ob 15:58
RozaVita
# 12.01.2012 ob 13:07
Prijavi neprimerno vsebino
Nehajte že s komunisti - ne razumete, da smo pod komunizmom vsi imeli hrano, stanovanje, delavske pravice, komunistični direktorji so ustvarili vsa velika in uspešna podjetja, ki sta jih tranzicijska levica in tranzicijska desnica uspeli uničiti v 20 letih. V neoliberalizmu bomo jedli travo, kot v taboriščih med 2. svetovno vojno, pravic pa že zdaj nimamo nobenih - smo navaden lumpenproletariat (po Marxu). Pa nisem komunist, da ne bo pomote.
--------------
Komunizem, kot smo ga poznali takrat, je po titovi smrti funkcioniral, ve se kako.

Lep pozdrav in slatke sanje še naprej.
Jasminelle
# 12.01.2012 ob 15:06
ja, hvala kurcu, a ne. zakaj so novinarji funkcionalno nepismeni?
zois
# 12.01.2012 ob 13:27
že sam izraz ekonmska svoboda smrdi in to pri glavi, ker gredo te stvari samo enosmerno - v korist kapitala in za ljudi spet nič... oh ja...
x1ijn
# 13.01.2012 ob 00:13
Po mojem je zdrsnila premalo. Glede na spremebe ekonomske svobode v zadnjih nekaj mesecih, bi morala zdrsniti precej več.
Mr.D
# 12.01.2012 ob 18:34
propade naj ta drek od države
Lovec
# 12.01.2012 ob 15:31
Sedim v trenerki in razmišljam!

Za vse je kriv Janša, če ne on pa Janez Janša.
RozaVita
# 12.01.2012 ob 13:07
Nehajte že s komunisti - ne razumete, da smo pod komunizmom vsi imeli hrano, stanovanje, delavske pravice, komunistični direktorji so ustvarili vsa velika in uspešna podjetja, ki sta jih tranzicijska levica in tranzicijska desnica uspeli uničiti v 20 letih. V neoliberalizmu bomo jedli travo, kot v taboriščih med 2. svetovno vojno, pravic pa že zdaj nimamo nobenih - smo navaden lumpenproletariat (po Marxu). Pa nisem komunist, da ne bo pomote.
CapoDiBanda
# 12.01.2012 ob 18:39
elCartel in JackBauer! Osebno vama kupim enosmerno vozovnico do Severne Koreje. Tako rad vaju imam.
marko.je
# 12.01.2012 ob 14:33
"po raziskavi ameriške ustanove"

hahahaha
zois
# 12.01.2012 ob 13:54
le kdo sestavlja to lestvico?!? vsi enaki, vsi enakopravni - če bi bilo to res, nebi bilo lestvic...

RozaVita: svobode ni ne v komunizmu, ne v kapitalizmu!!!
skuggi
# 12.01.2012 ob 12:52
Ciracara:
Ma daj ne bluzi se tukaj o komunistih. Zakaj pa je potem Portugalska za nami??
Eno glavnih problemov navajajo nesprejemanje reform in zakaj jih se sedaj nimamo , je pa ja menda vec kot ocitno.
skuggi
# 12.01.2012 ob 14:24
Patric Bateman:
kaj si pa sedaj zelel povedati??? Seveda vem kje je bila Portugalska. V evropski uniji in ena tistih drzav po kateri smo se zgledovali. v cem pa je danes grcija pred Slovenijo? po zadolzenosti, stopnji brezposelnosti,....? Da danes se kdo hodi delat v Spanijo iz vzhodne evrope??? Kje si pa to pobral? Se iz Islandije se je 2 tretjini poljakov in vec vernilo domov
el CARTEL
# 12.01.2012 ob 12:33
"Še posebej neučinkovit in ranljiv za politično vmešavanje ostaja sodni sistem,"

to je že dolgo znano.. zato je v ZDA veliko bolje, ko imajo poroto (omejijo vmešavanje države na sojenje).. seveda imajo tudi oni nebuloze (recimo ko podobne primere kar "kopirajo" iz preteklosti)

Pri presojanju sicer upoštevajo odprtost trga, učinkovitost nadzora, vladavino prava in omejevanje vmešavanja države


zakaj naj bi bilo dobro, če se država ne vmešava v ekonomijo? država je ravno tu, da ne pusti, da se razpase kapitalizem (da zaščiti delavce da ne postanemo nova kitajska)

in kako je lahko s. koreja zbrala le eno točko, vsaj pri nadzoru bi morali briljirati.. (nadzorujejo ne samo posameznike, še celo ekonomijo)
JackBauer
# 12.01.2012 ob 13:34
Ko pride pa koalicija Negativna Slovenija pa na lestvici osebne svobode ne bomo zdrsnili, ampak bomo strmoglavili.
Kejkoo
# 12.01.2012 ob 13:16
"Nehajte že s komunisti "

ZAVRNJENO.
Kazalo