Vlada začetek gradnje načrtuje z letom 2018. Foto: MMC RTV SLO
Vlada začetek gradnje načrtuje z letom 2018. Foto: MMC RTV SLO

V verigi hidroelektrarn (HE) na reki Savi so v zgornjem toku zgrajeni HE-ji Moste, Mavčiče in Medvode. Na spodnji Savi že obratujejo HE-ji Vrhovo, Boštanj, Blanca in Krško. Preostala dva HE-ja na spodnji Savi, HE Brežice in HE Mokrice, pa naj bi bila zgrajena do konca leta 2018, kar je prav tako ena prednostnih nalog vlade Alenke Bratušek.

Na srednji Savi, med Ljubljano in Zidanim Mostom, pa naj bi bilo predvidoma zgrajenih skupno 10 HE-jev, a so za zdaj načrtovane le tri elektrarne, in sicer Renke, Trbovlje in Suhadol, ki ležijo na spodnjem delu srednje Save. Država naj bi poleg tega gradila elektrarne še na ljubljanskem in litijskem odseku Save, v prostor pa bi jih umestili z dvema državnima prostorskima načrtoma (DPN).

V postopku priprave DPN-ja za HE-je na ljubljanskem in litijskem odseku Save vlada predvideva tudi izvedbo celovite presoje vplivov na okolje za celotni odsek koncesije od Ježice do Suhadola.

1,3 ali bolj verjetno 2,6 milijarde evrov?
Celotni projekt izgradnje verige HE-jev na srednji Savi je razdeljen na tri dele. Na državno infrastrukturo in energetski del - ta dva dela bosta financirana iz državnega proračuna -, tretji del pa predvideva povezane projekte lokalnega pomena, ki ne bodo financirani iz državnega proračuna.

Finančno največji zalogaj bo energetski del naložbe, ki je ocenjen na 1,307 milijarde evrov, preostala dva dela pa na več deset milijonov evrov. Vrednost spodnjih HE-jev Renke, Trbovlje in Suhadol je ocenjena na 400 milijonov evrov.

Za območje na ljubljanskem in litijskem odseku reke Save pa bo ocenjena vrednost vseh HE-jev odvisna od izbora različice, ki bo določila število in tehnologijo. Trenutno se ocena naložbe giblje od 930 milijonov evrov do 1,1 milijarde evrov.
Začetek čez štiri leta
Vlada načrtuje, da bo država investicijske stroške krila z lastnimi sredstvi in posojili, ter predvideva, da bo imela izgradnja verige vpliv tudi na prihodke države, tako med gradnjo kot tudi v času trajanja koncesije.
Gradnja bi se po načrtih vlade lahko začela v letu 2018, ko bo v celoti končana gradnja HE-jev na spodnji Savi. Gradnja prvih treh novih HE-jev naj bi bila končana do leta 2023, gradnja celotne verige HE-jev pa naj do leta 2034. V tem času bi bile lahko izvedene tudi z DPN-jem načrtovane protipoplavne ureditve, med drugim še navaja vlada.