Nadzorniki Pivovarne Laško in Pivovarne Union soglašajo s prodajo delnic Mercatorja Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki Pivovarne Laško in Pivovarne Union soglašajo s prodajo delnic Mercatorja Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor ima soglasje za 86 evrov za Mercatorjevo delnico

Nadzorna sveta sta o prodaji odločala ločeno, nova podlaga za prodajo pa je bila cena za delnico v višini 86 evrov, s katero so se seznanili na seji v sredo. Nadzorni svet Radenske je soglasje za prodajo svojih 2,57 odstotka delnic dal že v torek.

Pivovarna Union je lastnica 12,33-odstotnega deleža Mercatorja, Pivovarna Laško pa ima v lasti Mercatorjev 8,43-odstotni delež.

Pivovarna Union mora soglasje o prodaji v skladu s statutom dobiti tudi na skupščini delničarjev, pri čemer je nadzorni svet Laškega, ki je največji delničar Uniona, že soglašal, da bodo Laščani potrdili soglasje o prodaji.

Nadzorniki še pričakujejo, da se bodo pri procesu prodaje upoštevali vsi pogodbeni roki, v katerih mora biti prodaja končana. Agrokor na pogajanja še ni prinesel dokazila, da ima denar za nakup zagotovljen.

Po poročanju časnika Finance so soglasje za prodajo že v ponedeljek sprejeli nadzorniki NKBM-ja, ki je lastnik 5,24-odstotnega deleža Mercatorja.

Konzorcij prodajalcev skupaj 53-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovskega podjetja in Agrokor sta konec februarja podpisala aneks k prodajnemu sporazumu, ki je rok prodaje podaljšal na 30. junij, za novo ceno delnice pa določil 86 evrov. Če bo posel končan po tej ceni, bo Laško prejelo le 75 milijonov evrov kupnine.

Agrokor naj bi poleg nakupa delnic Mercator še dokapitaliziral, in sicer v višini 225 milijonov evrov, od česar bo 200 milijonov evrov romalo k bankam. Preostanek sredstev naj bi šel med obratni kapital. Banke upnice naj bi poleg tega prispevale 100 milijonov evrov, ki bodo namenjeni ureditvi finančnih razmer v Mercatorju, katerega dolg znaša milijardo evrov.

V pogodbi, ki je potekla konec februarja, je cena delnice znašala 120 evrov.

Agrokor ima soglasje za 86 evrov za Mercatorjevo delnico