Na razvitih borzah so delniški indeksi na polletnem vrhu, nove impulze pa bo dala trgu petkova objava podatkov z ameriškega trga dela. Foto: Reuters
Na razvitih borzah so delniški indeksi na polletnem vrhu, nove impulze pa bo dala trgu petkova objava podatkov z ameriškega trga dela. Foto: Reuters

Potem ko je bilo na Ljubljanski borzi šestkrat v prejšnjih sedmih dneh opaziti pozitiven predznak, je vzplamtelo upanje, da se vendarle vrača vsaj malo optimizma. Toda nizek promet je opozarjal na previdnost in res je SBI TOP danes občutno sestopil z najvišje letošnje vrednosti. Cena Mercatorja se je znižala na 139,90 evra, Petrola pa na 160 evrov. Promet je bil soliden le pri Krkinih delnicah, ki so nihale med 50,80 in 51,55 evra. Sredi januarja je bila Krka na triletnem dnu, od takrat pa se je njen tečaj okrepil za sedem odstotkov in pol.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

LUKA KOPER

+1,20 %

8,40 EUR

NOVA KBM

+0,87 %

3,13

KRKA

+0,18 %

51,50

ZAV. TRIGLAV

-0,91 %

10,91

TELEKOM

-1,41 %

70,00

MERCATOR

-4,11 %

140,00

PETROL

-4,61 %

160,25

INTEREUROPA

-18,03 %

1,00


Evropa na polletnem vrhu
Evropske borze so v sredo močno pridobivale, v četrtek dopoldne pa se je rast ustavila. Nov skok navzgor so preprečili neprepričljivi poslovni rezultati oziroma slabše napovedi podjetij Unilever (zaradi slabih gospodarskih razmer opozarja, da bo leto težko), AstraZeneca (dobiček bo letos padel od 14 do 18 odstotkov, podjetje bo odpustilo nadaljnjih 7.300 delavcev), Deutsche Bank (slabi rezultati v zadnjem lanskem četrtletju) in Shell.

Toda popoldne so indeksi spet dosegli najvišje vrednosti v zadnjega pol leta. Pridobivala so zlasti rudarska podjetja, kar je posledica napovedanega povezovanja podjetij Xstrata (delnice so poskočile za 10 odstotkov) in Glencore. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je trenutno 23 odstotkov nad septembrskim dnom.

Vlagatelji previdni pred novicami s trga dela
Newyorški Dow Jones (12.716 točk) je v sredo nadaljeval vzpon in pridobil dve tretjini odstotka. Spet so bile po rasti v ospredju bančne delnice, kar je tudi posledica uspešnega prvega koraka Facebooka do javne prodaje delnic. Vlagatelji upajo, da je to signal za večjo prihodnjo dejavnost na kapitalskem trgu. Banke imajo pri javnih prodajah velike dobičke zaradi provizij.

V prvih dveh urah četrtkovega trgovanja je Dow Jones nihal okrog izhodišča.
Predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke je s svežimi komentarji resda sprožil sveže špekulacije, da se Fed pripravlja na še ohlapnejšo denarno politiko (kar bi bilo dobro za delniške trge), vendar se zdi, da vlagatelji pred petkovim poročilom o stanju na trgu dela in objavi sveže stopnje ameriške brezposelnosti danes ne želijo preveč tvegati.