Deflacija odločevalcem v Bruslju in Frankfurtu upadajoče cene delajo sive lase. Foto: EPA
Deflacija odločevalcem v Bruslju in Frankfurtu upadajoče cene delajo sive lase. Foto: EPA

V celotnem EU-ju so se cene življenjskih potrebščin januarja na letni ravni znižale za 0,5 odstotka, decembra lani pa je deflacija znašala 0,1 odstotka. Pred letom dni je bila inflacija v Uniji 0,9-odstotna. Na mesečni ravni je bila deflacija v evrskem območju januarja še izrazitejša - 1,6-odstotna. V EU-ju so v tem obdobju cene upadle za 1,3 odstotka.

Deflacijo so imeli januarja v kar 23 državah članicah. Najbolj so se cene na letni ravni znižale v Grčiji (-2,8 odstotka) in Bolgariji (-2,3 odstotka), o rasti cen pa poročajo z Malte (0,8 odstotka), iz Avstrije in Romunije (v obeh 0,5 odstotka), Švedske (0,4 odstotka) in Velike Britanije (0,3 odstotka).

Surs pa je medtem na začetku februarja objavil, da so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji januarja na mesečni ravni znižale za 1,3 odstotka, na letni ravni pa je bila deflacija 0,5-odstotna.

Zelo nizka inflacija, ki se je konec lanskega leta prevesila v deflacijo, je eden glavnih razlogov za glavobol odločevalcev v evrskem območju. Evropska centralna banka, ki si želi, da bi se inflacija srednjeročno gibala blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma, je zato sprejela več ukrepov, ki bi spodbudili rast cen. Napovedala je tudi ukrep t. i. kvantitativnega sproščanja.