Gospodarstvo

Poudarki

  • Direktorju družbe Učila se ni uspelo dogovoriti z bankami upnicami, ki prodajajo večinski delež Mladinske knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Mladinska knjiga
Družba Učila International kljub pogodbi o nakupu večinskega deleža delnic Mladinske knjige ni poravnala kupnine. Foto: BoBo
VIDEO
Založba Učila odstopila o...

Dodaj v

Nakup Mladinske knjige padel v vodo

Učila se niso dogovorila z bankami upnicami
28. maj 2014 ob 14:32,
zadnji poseg: 28. maj 2014 ob 20:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

V družbi Učila International so potrdili, da kljub izteku roka za nakup večinskega lastniškega deleža založbe Mladinska knjiga kupnine niso poravnali. Učila so zaman čakala na odločbo agencije za varstvo konkurence in dogovor z bankami upnicami.

Direktor družbe Učila Srečko Mrvar je izpostavil, da Učila še niso prejela odločbe Javne agencije RS za varstvo konkurence, nakup brez soglasja pa je prepovedan. Ker Učila niso poravnala preostanka kupnine v določenem roku, pa je prenehala veljati pogodba o nakupu delnic.

Ključen razlog za neuspešno realizacijo pogodbe pa po navedbah Mrvarja predstavljajo banke upnice, med njimi tudi prodajalki delnic Mladinske knjige, Abanka in Nova Ljubljanska banka. Banke namreč niso dale soglasja za prenos delnic, ki bi ga po kreditnih pogodbah, sklenjenih z Mladinsko knjigo, morale dati.

Prodaja delnic brez soglasja bank bi upnikom omogočila, da bi od Mladinske knjige zahtevali takojšnje poplačilo vseh posojil, kar bi po navedbah Mrvarja resno ogrozilo poslovanje Mladinske knjige. Učila pa ne želijo kupovati znatno oslabljene družbe.

Mrvar zato pričakuje, da bosta Abanka in NLB, ki sta sama pripravila pogodbo, Učilom v prihodnjih treh dneh vrnila prejeto aro.

Banke od Učil pričakujejo kupnino
Drugačne načrte pa imata banki prodajalki. Tako so iz Abanke sporočili, da skupaj z NLB-jem pričakujejo, da bodo Učila spoštovala pogodbene obveznosti in poravnala kupnino. V Abanki so mnenja, da so bili vsi dražitelji seznanjeni s pogoji javne dražbe, ob vplačilu are pa so prejeli tudi osnutek pogodbe o prodaji delnic.

Stečaj Zvona ogrozil tudi založbo
Prodaja 25,6 milijona evrov vredne družbe Mladinska knjiga se vleče že več kot leto dni. Prvi resnejši ponudnik je bil Kompas MTS, ki se po oddaji nezavezujoče ponudbe ni odločil za nakup. Prodajnemu konzorciju bank pa lani na dveh dražbah ni uspelo privabiti nobenega kupca, čeprav je bila izklicna cena 11 milijonov evrov.

Sedemdeset odstotkov družbe obvladujejo banke, ki so postale večinske lastnice po stečaju holdinga Zvon dva, ki je z delnicami Mladinske knjige zavaroval vrsto svojih posojil.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
mike wazowski
# 28.05.2014 ob 15:02
Slovenski narod je najbolj nesposoben od vseh narodov...

... ne znamo prodat - ma prav NIČESAR ne zamo prodat !!!!

Vedno se najde nekdo, ki podre vse kar so drugi sestavili. Foušija brez meja. Če men krava crkne, pa naj še sosedu, pa tud če gre potem vsi in vse u ....

Vprašam se kakšna je bodočnost takega naroda ???
bingo 2
# 28.05.2014 ob 17:31
Če bi bili pravna država, bi morala cerkev povrniti pice, saj je Mladinska za njih jemala kredite.
Cerkev nas vse vleče za jaj..
Obsidijan
# 28.05.2014 ob 15:31
Kje bi bila logika, da bi banke prodajale tako, bi spet dale kredit za kupnino. Še en tajkunski začarani krog.

Prodati MK za 5 mio je kriminal - z vsemi nepremičninami in desetinami milijoni prometa letno!! Prodati nekomu, ki pa še teh 5 mio nima, je pa burleska.

In to so slovenski "gospodarstveniki" - ki naj bi jim morali prilagajali državo! Naši gospodarstveniki so ali navadni mafijci ali neki tajkuni in tajkunčeki ali pa prisesani na državo, po kateri tako udrihajo.
oziris.va
# 28.05.2014 ob 15:02
Prvi resnejši ponudnik je bil Kompas MTS, ki se po oddaji nezavezujoče ponudbe ni odločil za prodajo.

Verjetno se mislili nakup?
svitos
# 28.05.2014 ob 17:57
Temu se reče navadno ignorantsko preseravanje, jasno na račun delavcev, kateri že lahko gredo stat v vrsto pred "Sončno upravo"! Nesposobni in neresni birokrati ter kao managerji so pripeljali nekoč uspešno podjetje v rit! Čez ene 8 let pa bodo skušali naši sodni organi koga preganjat! Bilo bi za smejat če ne bi bilo to res!
KORUPCISTAN
# 28.05.2014 ob 16:39
živel korupcistan zaplankan !!!
Strepsils
# 28.05.2014 ob 15:21
To je res čudna situacija. Banke prodajajo MK, kupec pa lahko dobi kredit samo pri teh istih bankah, ki MK prodajajo. Banka skuša prodati MK na tak način, da v trenutku dobi kupnino, poplačane dolgove (verjetno tudi z obrestmi), ter dobiti dobiček iz posojenega denarja. V primeru prodaje, banka ne more zgubiti.
Ni mi pa jasno, zakaj je rok nakupa tako kratek, če v tem času ni možno dobiti vseh dovoljen za nakup.
Ribiič
# 28.05.2014 ob 15:01
Zopet zakulisna preigravanja, nacionalni interes in podobna megla.
espero
# 28.05.2014 ob 17:05
Kot že veste , ni poravnano zaradi blokade agencije za varstvo konkurence.!
cynicaal
# 29.05.2014 ob 06:40
Zakaj ni UVK dolžan izdati odločbo v 48 urah?
Zakaj pa ni UVK-ju prijavil namere takoj po dražbi, kot se je hvalil da bo? Zakaj ni plačal kupnine v roku 30 dni od dražbe, kot se je hvalil? Ne sedaj zlivati gnojnice na UVK, saj so roki za izdajo odločbe dobro znani vsem akterjem. Dva meseca je imel časa, vlogo je dal pred dvema tednoma. Kdo je torej tukaj blefer? Upam, da mu ne vrnejo are.
Blazz
# 28.05.2014 ob 15:38
Prodaja 25,6 milijona evrov vredne družbe Mladinska knjiga se vleče že več kot leto dni. Prvi resnejši ponudnik je bil Kompas MTS, ki se po oddaji nezavezujoče ponudbe ni odločil za prodajo.

nakup in ne prodajo?
vidaest
# 28.05.2014 ob 15:20
Še ena cvetka s Slovenskega.
SKing
# 28.05.2014 ob 15:11
O prodajnem delu Mladinske Knjige bi se dalo še zelo dolgo razpravljati. Prodajalci po telefonu, ki nimajo o prodaji osnovnega pojma, denar se meče skozi okno za tiskovine, ki v večini pristanejo v košu za smeti (pri meni redno), e-mailing obveščanje je povsem spam-ovsko itd. itd.

Kdorkoli bo kupil to firmo, bo imel veliko dela z vzpostavitvijo ustreznega prodajnega procesa, ki ga praktično ni oziroma je na zelo nizkem nivoju.
Ppiikkaa
# 29.05.2014 ob 09:03
Mike Mazowski: slovenski narod ima pač nesposobne politike, ki krmarijo gospodarstvo, kar se v demokraciji ne dela. To se dela samo v socializmu/boljševizmu. Je pa res, da slovenski narod te politike tudi voli. Slovenski narod je malo v zadregi, ker na volitvah ne prepozna prave stranke, v bistvu se mu ne ljubi poglobiti v programe, pa raje ne gre volit. Pomeni, da je slovenski narod v osnovi butast.
Valentin57
# 28.05.2014 ob 23:00
Zakaj ni UVK dolžan izdati odločbo v 48 urah?
Kazalo