Arctur je ustrezne prostore našel v nekdanjih proizvodnih halah Mebla. Foto: MMC RTV SLO
Arctur je ustrezne prostore našel v nekdanjih proizvodnih halah Mebla. Foto: MMC RTV SLO

"S tem se Arctur spreminja iz izključno računalniškega podjetja v proizvodno, saj bomo s pomočjo naprednih tehnologij lahko v novih prostorih uresničili nekatere inovacije in patente, ki so doslej obstajali samo na papirju. Poigravamo se tudi z idejo, da bi vzpostavili regionalno središče za 3D-skeniranje, obdelavo in hrambo nepremične kulturne dediščine, saj je naš partner Fraunhofer IGD vodilni na tem področju," je povedal ustanovitelj in direktor Arcturja Tomi Ilijaš. V podjetju želijo postaviti tudi lastno prototipno proizvodnjo izdelkov z visoko dodano vrednostjo.



Celotna naložba je iz dveh delov – prvega, vrednega okoli dva milijona evrov, želijo končati še letošnjo jesen. A tako kot drugi so se že spotaknili pri birokraciji, saj je samo vpis v zemljiško knjigo iz nerazumljivih razlogov trajal dva meseca dlje, kot bi moral.

V drugi fazi pa želijo na novi lokaciji postaviti tudi nov superračunalnik, katerega vrednost direktor Arcturja ocenjuje na okrog tri milijone evrov. Za sodelovanje so se zanimali tudi kitajski vlagatelji, vendar konkretnega dogovora še niso dosegli. Ilijaš je ob tem pojasnil, da so eni redkih, ki superračunalnik ponujajo na svetovnem trgu skupaj s spremljevalnimi storitvami.

"Naše delo ni pomembno le za 25 zaposlenih ljudi v Arcturju, pač pa ima velik vpliv tudi v širšem okolju, saj omogočajo razvoj številnih malih in srednjih podjetij iz različnih panog. Med številnimi uspešnimi referencami so tudi podjetja iz okolice, kot so ajdovski Pipistrel, Ergolines iz Trsta in IMR iz Vileša,"
je še sklenil Ilijaš.