Tečaj delnic banke Citigroup se je znižal za osem odstotkov, saj je imela banka v zadnjem četrtletju za 11 odstotkov manj dobička kot v istem obdobju leto prej. Podobno je analitike v petek razočarala banka JPMorgan Chase. Očitno je, da imajo banke, ki so vpletene v investicijsko bančništvo, zadnje čase precej težav, medtem ko gre bolje tistim finančnim ustanovam, ki so se osredotočile le na
Tečaj delnic banke Citigroup se je znižal za osem odstotkov, saj je imela banka v zadnjem četrtletju za 11 odstotkov manj dobička kot v istem obdobju leto prej. Podobno je analitike v petek razočarala banka JPMorgan Chase. Očitno je, da imajo banke, ki so vpletene v investicijsko bančništvo, zadnje čase precej težav, medtem ko gre bolje tistim finančnim ustanovam, ki so se osredotočile le na "retail" bančništvo, torej na klasične bančne storitve. Ena izmed takšnih je Wells Fargo. Četrtletni dobiček te banke je poskočil za 20 odstotkov. Foto: EPA
Po novici, da je odstopil soustanovitelj podjetja Yahoo Jerry Yang oz. da ne bo več član uprave, so Yahoojeve delnice pridobile več odstotkov. Foto: www.yahoo.com

Mednarodni denarni sklad bi rad svojo posojilno sposobnost povečal na tisoč milijard ameriških dolarjev, s čimer bi lažje pomagal državam, ki bi se znašle na robu zloma. Iz agencije Fitch je medtem prišla napoved enega izmed analitikov, da ne pričakuje bankrota Italije. Evro, ki je bil v petek v primerjavi z dolarjem na 19-mesečnem dnu, se je povzpel do 1,2845 dolarja.

Dow Jones najvišje po avgustu
Delniški trgi se zadnje dni dobro počutijo. Frankfurtski DAX30 (6.350 točk) se je do kosila zvišal za skoraj pol odstotka, newyorški Dow Jones (12.482 točk) pa je v torek kljub pocenitvi bančnih delnic (banka Citigroup je imela v zadnjem četrtletju 11 odstotkov manj dobička kot leto prej) pridobil 60 točk in se povzpel najvišje po avgustu. Vzrok za rast je bil podatek o 8,9-odstotni kitajski gospodarski rasti v zadnjem četrtletju.

Finančne krivulje: Po enajstletnem bikovskem trendu je treba biti zelo previden pri vlaganju v zlato, svetuje Igor Erker.



S & P-jev rez ocen že vračunan v cene
Zanimivo je, da se delniški trgi ta teden niso negativno odzvali na S & P-jevo znižanje bonitetnih ocen devetih evropskih držav: "To je nekoliko v nasprotju s pričakovanji, toda vse kaže, da je bilo to že vračunano v cene obveznic in delnic, saj so pri S & P že prej napovedali, kaj bodo storili. Za političen proces v Evropi bi bilo bolj sprejemljivo, če bi S & P znižal bonitetne ocene vsem evropskim državam. Na ta način je namreč začrtal mejo med jedrom in 'mehko' zunanjostjo, ki pa je nekoliko drugačna, kot je bila do zdaj percepcija medijev in tudi ljudi," je za MMC povedal Peter Jenčič (Alta skladi).

ECB preprečil oz. preložil krizo

"Večkrat smo tudi pri nas slišali komentar, da se moramo usesti na francosko-nemški vlak, a zdi se, da je vsaj na načelni ravni S & P od nemške lokomotive odklopil francoski vagon. Tako dojemanje stanja je skupaj z zniževanjem zahtevane donosnosti za nemški dolg kratkovidno in napačno, saj ne upošteva realnosti, to je, da smo vsi v Evropi na istem čolnu. Za optimizem vlagateljev so poskrbeli pri ECB-ju, saj so z omogočanjem poceni financiranja evropskih bank preprečili oz. za nekaj časa preložili bančno krizo, hkrati pa vplivali na to, da smo zdaj priča seriji uspešnih izdaj obveznic evropskih držav."

Voditelji bodo naredili vse, da preprečijo črn scenarij
"Letošnje leto je glede tega, koliko bodo morale evropske države refinancirati, še posebej zahtevno, zato je dober začetek leta kar ohrabrujoč. Na drugi strani pa danes lahko preberemo novico, da MDS predlaga povečanje virov za pomoč državam za tisoč milijard dolarjev. S takimi napovedmi se veča verjetnost, da bodo svetovni voditelji in države naredili vse, da se prepreči najhujše," je še povedal Peter Jenčič.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

INTEREUROPA

+40,00 %

0,70 EUR

MERCATOR

+2,07 %

148,00

KRKA

+0,52 %

48,15

NOVA KBM

+0,33 %

3,02

PETROL

+0,12 %

161,30

TELEKOM

+0,08 %

66,40

LUKA KOPER

-1,37 %

7,151

GORENJE

-2,27 %

4,30

Tečaj Intereurope se je v kratkem času podvojil
Na Ljubljanski borzi je bila sreda pozitivna, le Gorenjeve delnice so že drugi dan zapored na dnu tečajnice. Indeks SBI TOP (578 točk) se je zvišal za dve tretjini odstotka, toda ob zelo nizkem prometu. S Krkinimi delnicami ga je bilo za 182 tisoč evrov, tečaj pa vendarle ni padel na šestletno dno. Posli so se sklepali med 47,9 in 48,3 evra. Dva odstotka dražje so Mercatorjeve delnice, s katerimi pa je bilo le za dva tisoč evrov prometa. Tečaj Intereuropinih delnic se je v manj kot dveh tednih več kot podvojil, saj se je z 0,33 povzpel na 0,70 centa. Toda ta rast je povsem nepomembna, saj so bile delnice v zlatih časih vredne 50 evrov. Tokrat je bilo sklenjenih 17 poslov v skupni vrednosti 10 tisoč evrov.