Pozorni bodite pri tem, komu zaupate denar prek spleta. Foto: BoBo
Pozorni bodite pri tem, komu zaupate denar prek spleta. Foto: BoBo

V zadnjem obdobju se je povečalo oglaševanje družb, ki prek elektronskih trgovalnih platform vabijo k vlaganju in trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti. Ni težko naleteti na oglase, kot so: "Hitro in učinkovito trgovanje, prejmite bonus!" ali pa "Prevzemite 50 evrov in trgujte z valutnimi pari". Težava nastopi, ko nepoučeni vlagatelji verjamejo obljubam po hitrem zaslužku iz domačega naslanjača. Zato so na Agenciji za trg vrednostnih papirjev izdali opozorilo.

Družbe, ki nimajo dovoljenja za opravljanje storitev in poslov z izvedenimi finančnimi instrumenti, to počnejo nezakonito, pravi namestnik direktorja agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), Primož Pinoza: "Po naših izkušnjah prihajajo iz nekih, recimo temu, nerazvitih držav, iz držav, ki veljajo za davčne oaze, kjer je izjemno težko slediti temu, kdo dejansko stoji za temi podjetji."

Oglasi vabijo, naj v prostem času trgujemo s CFD-ji, po naše finančnimi pogodbami na razliko v ceni, ki so izjemno zapleteni instrumenti, razumejo in uporabljajo jih visoko specializirani vlagatelji v hedge skladih. V naših medijih pa to med drugimi ponuja družba FxLider, ki oglašuje iz Srbije.

"Mogoče je videti neki posnetek o tem, kako je določena oseba z relativno majhnim vložkom v relativno kratkem času ustvarila izjemen donos," je opisal Pinoza.

Opozarjajo in izobražujejo
ATVP je glede družbe FxLider izdal opozorilo in obvestilo. Možnost izjemnega donosa je gotovo vabljiva, a na drugi strani je trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti izredno tvegano. Ob predpostavki, da gre res za trgovanje z njimi, saj ljudje pogosto nakažejo denar, potem pa se za njim izgubi sled.

"Vprašanje je, ali je ta denar sploh kdaj investiran v finančne instrumente. V preteklosti se je že dogajalo, da so vlagatelji vložili denar v neki finančni produkt, potem pa tega denarja niso nikdar več videli," je opozoril Pinoza.

Za kakšno hudo škodo na ATVP-ju še ne vedo, na spletu pa so objavili opozorilo in izobraževalni material, prav tako je na ogled seznam slovenskih borznoposredniških družb in bank, ki so kredibilne in pod nadzorom.