NFD upa, da bodo upniki privolili v zamrznitev obresti. Foto: MMC RTV SLO
NFD upa, da bodo upniki privolili v zamrznitev obresti. Foto: MMC RTV SLO


Sodišče je za upraviteljico imenovalo Ireno Lesjak, upniki pa imajo do 25. avgusta čas za prijavo terjatev, je objavljeno na spletni strani Ajpesa. Družba upnikom dolguje skupno 65,9 milijona evrov, od tega je 45,4 milijona evrov zavarovanih in 20,5 milijona evrov nezavarovanih terjatev.

Načrt finančnega prestrukturiranja za poplačilo upnikov med drugim predvideva popolno prodajo osnovnih sredstev in nepremičnin - iz tega naslova si NFD Holding obeta 1,79 milijona evrov, prodaja pa naj bi se končala do 30. junija 2015.

NFD Holding bo prodal tudi 66,21-odstotni delež v Hotelih Bernardin (predvidoma v letu 2016) in 41,4-odstotni delež v Melaminu (predvidoma še letos), s tega naslova pa računa na okoli 40 milijonov evrov. Najpozneje v letu 2016 bodo po načrtih prodane tudi delnice nekaterih družb - iztržek je ocenjen na okoli 6,3 milijona evrov.

NFD Holding pri ločitvenih upnikih ob tem računa na dogovor, da se za 45,8 milijona evrov dolga ne bi obračunale obresti od 1. aprila letos do konca leta 2016. Pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij Matjaž Trebše je v poročilu ocenil, da obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bo izvedba predlaganega načrta finančnega prestrukturiranja omogočila tako finančno prestrukturiranje, da bo NFD Holding kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben. Upniki bodo tudi bolje poplačani kot v primeru stečaja.