Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Britanski funt je v zadnjih treh tednih v primerjavi z dolarjem porasel za skoraj štiri odstotke in dosegel enoletni vrh. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (12.524 točk) se je v torek zvišal šesti dan zapored. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi se v zadnjih dneh tečaji delnic znižujejo, indeks SBITOP pa je na začetku današnjega trgovanja prvič po dveh mesecih pogledal pod 800 točk. Foto: BoBo

Dodaj v

Ni razloga za preplah, pravijo pri Goldman Sachsu

BoE: Glavobol zaradi visoke inflacije
13. september 2017 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Pri Goldman Sachsu so pomirili svoje stranke, ki so vedno glasneje spraševale, ali bo delniški trg kmalu doživel večji popravek. Nobenega razloga za skrb ni, pravijo analitiki te banke.

14 mesecev je že minilo, odkar je širši newyorški delniški indeks S&P 500 doživel petodstotni popravek, in kar 19 mesecev, odkar se je za 10 odstotkov odmaknil od vrha. Pri Goldman Sachsu so prepričani, da je kar nekaj dejavnikov, ki govorijo v korist nadaljevanju bikovskega trenda. Predvsem trenutno ni kakšne evforije, ki je pogosto zadnja stopnja pred obratom navzdol. Ameriški vzajemni skladi imajo 3,2 odstotka svojih sredstev v denarju, kar ne odstopa od zgodovinskega povprečja. Če bi bilo preveč optimizma, bi bila številka nižja, saj bi dali skladi "v ogenj" več svojega kapitala.

Spodbudni makroekonomski podatki
Drug pomemben dejavnik je ameriška gospodarska rast, ki jo spremljajo zelo ugodna gibanja na trgu dela in rast plač, tako da je zaupanje potrošnikov najvišje po letu 2001, posamezna gospodinjstva pa po nekaterih podatkih v najboljšem stanju po letu 1980. Podjetja napovedujejo rast dobička tako za letos kot za naslednje leto,sočasno pa številna še naprej odkupujejo lastne delnice, kar je očitno znamenje, da verjamejo v nadaljnjo rast delnic. Vse te dejavnike je treba upoštevati, ko se sprašujemo, ali se lahko bikovska borzna gibanja nadaljujejo tudi deveto leto zapored.

S&P že dolgo ne pozna izrazitega padca
V nasprotju z Goldman Sachsom je kar nekaj uglednih ustanov v zadnjem času opozorilo, da bi lahko letošnjo jesen na borzah videli večje pretrese. "S&P 500 je že dolgo zrel za popravek," menijo pri Deutsche Bank in se pri tem opirajo na pomenljiv podatek. S&P namreč že deset mesecev v enem dnevu ni izgubil tri odstotke vrednosti. Gre za najdaljši niz po drugi svetovni vojni. Pri Deutsche Bank tudi opozarjajo, da morajo ZDA še ta mesec doseči dogovor o zgornji dovoljeni meji javnega dolga, nevarnost pa predstavljajo tudi centralne banke, ki ne vodijo več tako ohlapne denarne politike.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 12. septembra:


CINKARNA

+1,75 %

180,00 EUR
SAVA RE

+0,86 %

16,945
ZAV. TRIGLAV-0,05 %27,485
TELEKOM-0,73 %83,00
KRKA

-0,76 %

56,18
PETROL

-1,16 %

359,00
GORENJE-1,69 %5,80
LUKA KOPER

-2,94 %

30,09


BoE: Glavobol zaradi visoke inflacije
Potem ko je Evropska centralna banka prejšnji teden odločitev o tem, v kakšnem obsegu bo nadaljevala program odkupovanja obveznic, prestavila na oktober, se bo jutri sestala še britanska centralna banka (BoE), ki se utegne z dvigom obresti odzvati na nepričakovan skok inflacije. Prav včeraj je bil objavljen podatek, da je britanska inflacija poskočila na 2,9 odstotka (na letni ravni), kar je največ v zadnjih petih letih. Funt je posledično (v pričakovanju višje obrestne mere) občutno porasel, v primerjavi z dolarjem je pri 1,33 dolarja dosegel najvišjo vrednost po lanskem septembru.

DAX šesti dan zapored navzgor
September za zdaj ne upravičuje svojega "slovesa" kot mesec, ki je najslabši za lastnike delnic. Vlagatelji so v tem tednu optimistični, ker so razmere na Korejskem polotoku manj napete in ker naj bi orkan Irma povzročil manjšo škodo, kot so se nekateri bali. Dow Jones (21.524 točk) se je včeraj na manj kot 50 točk približal rekordni vrednosti, frankfurtski DAX30 pa se je povzpel že šestič zapored in se učvrstil nad 12.500 točkami. Volkswagnove delnice so se povzpele za dva odstotka. Podjetje je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkrilo načrte pri proizvodnji električnih avtomobilov. Do leta 2025 želi koncern VW na trg poslati vsaj 80 novih modelov električnih avtomobilov oziroma hibridov.

Na voljo slabih 15 odstotkov Petrola
Na Ljubljanski borzi je v zadnjih dneh zanimivo dogajanje s Petrolom, saj se napovedujejo večje spremembe v lastniški strukturi. "Nova KBM je objavila prodajo nekaj več kot dvoodstotnega deleža v Petrolu, vrednega približno 16 milijonov evrov, neuradno pa naj bi se svoj nekaj manj kot 13-odstotni delež kmalu odločil prodati tudi drugi največji delničar, slovaško-češka skupina J&T. To bi pomenilo, da bi bilo na voljo slabih 15 odstotkov Petrola, pri čemer pa je treba vedeti, da je slovenska vlada Petrol opredelila kot pomembno naložbo in noben delničar ne sme preseči 25-odstotnega deleža v družbi," nam je povedal Anže Habjan iz Ilirike.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Mitcho_Buchannon
# 13.09.2017 ob 07:14
Če Goldman Sachs pravi, da ni razloga za preplah, potem se ve, koliko je ura ... Imajo oni svojo računico, brez skrbi.
sosman
# 13.09.2017 ob 07:24
Ni razloga za preplah, je rekla lisica v kurniku.
bob7
# 13.09.2017 ob 07:46
Zamislite si svet brez raznih goldman sachsov.
feminist
# 13.09.2017 ob 08:10
Ni razloga za preplah, pravijo pri Goldman Sachsu

pri njih sigurno ni razloga za preplah, ker jih bo v vsakem primeru resila drzava ce bo zaskripalo.
grapar
# 13.09.2017 ob 08:10
Odkar poznamo denar in izposojanje denarja (naj bo kriptiran ali kakor koli drugače virtualiziran) poznamo tudi G&S-se. Če malo odmislimo svoj ego in če priznamo da to stanje traja že stoletja je prav, da se ukvarjamo tudi s tistim kar bomo zapustili našim pra-pra-pra zanamcem. Dvomim, da bo model, ki je pretvoril dobrino v špekulacijo v prihodnosti preživel, ker pač vse od svojega nastanka ustvarja vse večjo nepravičnost med tistim kar je stvarno ustvarjenoin tistim kar je špekulativno in navidezno. Kako to rešiti nimam pojma, ker v nasprotnem ne bi tukaj filozofiral kot nas večina pod podobnimi članki.
džeko
# 13.09.2017 ob 06:53
Sploh ne, kje vi kr kupujte,......mi bomo že pravi čas prodali, vi pa kakor kdo...
fiston
# 13.09.2017 ob 10:54
@heristalski

Tečaji kriptovalut kot sta Bitcoin in Ethereum so včeraj upadli takoj po izjavi Jamie Dimona. Medija Bloomberg in CNBC sta poročala, da naj bi prvi mož banke JP Morgan Chase na dogodku, ki ga je gostila banka Barclays, izjavil »Bitcoin je prevara«.

Eto kako se sesuva, recimo da jih je zdaj prodal, potem dal to izjavo, pa jih bo nazaj kupil. Potem bo drug rekel, da je to zanesljiva valuta, valuta prihodnosti. Pa bo šlo spet gor. In tako izbrani služijo.
fiston
# 13.09.2017 ob 08:49
bog jih sigurno ne more rešiti, ampak država oziroma davkoplačevalci. Davkoplačevalci pa nismo bog, ampak je..... stranka.

No mene bolj zanima, kdo so to vlagatelji o katerih se toliko govori. Zdaj kako je bogastvo razporejeno, potem teh vlagateljev ni ravno veliko, potem je tudi slika dovolj jasna.

No ti razlogi za rast ali padec so več ali manj za lase privlečeni, več ali manj kot izgovor, da se ne opazi da onih nekaj manipulira z ostalimi.

Wav korejci izstrlijo raketo, waw korejci preizkušajo vodikovo bombo, panika za par ur. Čez par ur pa ni nobene nevarnosti več. Pa Brexit, pa ne vem kaj je bilo že prej. Aja pa problem z bankami, potem je ta problem kar čez noč izginil, enkrat se bo pa spet pojavil....

Rezultati sicer niso slabi, samo to ni ravno odločilno, ker se čez noč nekdo spomni, da v prihodnje pa rezultati ne bodo več tako dobri. Rezultati so zelo relativni, lahko so dobri, ampak če se pričakuje še več je lahko tudi problem, ker so pričakovanja že vračunana v ceno delnic. Pa tudi tako so ti rezultati relativni. Recimo kaki 2 leti nazaj hud problem, če bi se obrestna mera zvišala za 0,25%, delnice takoj 5% dol. No danes je obratno, če se obrestna mera ne zviša je problem, ker potem to pomeni, da gospodarstvo le ni tako dobro. Pač onih par dela po svoje in razlaga po svoje.
V bistu res od Trumpa naprej gre samo gor brez kake večje korekcije, kar je skoraj eno leto. No zraslo in rase na njegovih obljubah, od katerih se ni videlo še nič. No zdaj so Trumpu odobrili višji strop zadolževanja pa delnice spet gor, pa še malo spet da naj bi one davke znižali s 1. januarjem...
Pa gre spet gor. In potem bo onih nekaj vnovčilo dobičke in potem bo prišlo ven da vlagatelji Trumpu ne vejamejo več..., dokler ne bo padlo. No potem bo pa mogoče celo nekaj malega naredil, da bo spet raslo, da bodo ti prišli do novih dobičkov....

Kakorkoli, dejstvo je, da ima vse manj ljudi vse več premoženja in ti pač lahko vplivajo na borzo, ostali ne morejo. Tako potem ti več ali manj izgubijo (razen redkih, ki jim uspe te prečitat in se priključiti) in se premoženje prečrpava k bogatim.

Ha, ha recimo da se gredo ene blokade proti Koreji, ti pa recimo plačajo onemu noremu Korejcu, da še kako raketo spusti, da ob malo panike, pa da se bo spet zaslužilo. V tej norišnici verjetno človek ne more ničesar izključiti. Tako kaka korekcija ni izključena, no ne kaže pa še na kako sesutje.

Ja se pa to vprašanje postavi vedno, ko delnice pridejo na nove rekorde, sploh če jih kar lepo prebijejo. No tudi zdaj če oni SP500 pride čez 2500 bo isto vprašanje. Ker ponavadi ko je večja korekcija indeks lepo potegne čez prejšnji rekord, potem pa obrne. No do sedaj je šlo malo mirneje, tako da je po preboju sledila bolj umiritev kot kaka korekcija, ker tudi ni bilo nekega večjega preboja rekorda. Tako da, če se to zgodi, da prebije 2500, pa potem da bi šel takoj še kakih 5-10% čez, potem pa obrne, to bi pa potem lahko bila večja korekcija.

No zaradi teh stvari ima borza tudi bolj malo veze z gospodarstvom. Pač cilj so večji zaslužki, ki se ustvarjajo z razliko v ceni delnic, ne pa recimo z dividendami. Pač pohlep naredi svoje, kaj one dividende tam do 5% na leto, če se da z razliko v ceni delnic zaslužiti 30-50% ali pa tudi več.
kolnkista
# 13.09.2017 ob 08:23
Pri njih ni razloga za preplah -bodo pa služili na shortanju portfelja svojih strank, ki so jim ga-ja sami sestavili.
Blue-Star
# 13.09.2017 ob 08:16
pri njih sigurno ni razloga za preplah, ker jih bo v vsakem primeru resila drzava ce bo zaskripalo.

Ko bo zdaj zaškripalo jih tudi bog ne more rešiti...številka gre v desetine tisoče milijard
LosAlamos
# 13.09.2017 ob 07:16
Razlog za preplah bo ko bodo oni tako rekli.
tore
# 13.09.2017 ob 11:09
izjavil »Bitcoin je prevara«.

Pri zlatu vsaj veš in razumeš, da so veliki stroški pri pridobivanju in da ima zato neko vrednost. Bitcoin je pa samo ponudba - povpraševanje. Luft.
tore
# 13.09.2017 ob 10:35
kaj bo šele s to zadolženostjo ko centralne banke enkrat dvignejo obresti kar bojo slej ko prej

Saj najbrž si tega niti ne morejo privoščit ker bi sprožili še hujšo krizo. EU finance so v zelo slabem stanju, drugače ne bi imeli obresti na varčevanje, ki ne pokrivajo niti inflacije (varčevalci izgubljajo vrednost prihrankov).
Obresti na obveznice GR, SLO, I, S, P, so tako nerealno nizke le zato, ker ECB manipulira s trgom. Če bi to počel zasebnik, bi šel pa v zapor.
heristalski166
# 13.09.2017 ob 09:04
kaj bo šele s to zadolženostjo ko centralne banke enkrat dvignejo obresti kar bojo slej ko prej
heristalski166
# 13.09.2017 ob 09:02
je pa spet zelo napihnjen državni (predvsem kitajski in indijski je znanto povečan), korporativni in potrošniški dolg ob tem da centralne banke ne morejo nič in kaj bomo zdej, da ne bi izpadli preveč bebavi sprehajoč se v hujšo krizo kot je bila 08
nikhrast
# 14.09.2017 ob 09:41
No, saj moreš stalno slediti borzi, vsaj v Severni Ameriki se zanimamo kaj se se dogaja. Investicije imamo razpršene, precej se nanašamo na našega finančnega nasvetnika, vemo pa da se sistem ne bo sesul, korekcije se pa dogajajo stalno. Kdo v Severni Ameriki pa nima investicije na borzi, saj ima vsak sindikat ogromen pokojninski sklad.
Slovenci pa vzamejo to malo preveč resno, kot da bili vsi investitorji sami špekulanti, goljufi...
pepar
# 13.09.2017 ob 13:22
popravki prinašajo največje dobičke.
Za izbrance.
To bi pa svet že moral vedet.
tore
# 13.09.2017 ob 11:22
Pri Goldman Sachsu so pomirili svoje stranke, ki so vedno glasneje spraševale, ali bo delniški trg kmalu doživel večji popravek. Nobenega razloga za skrb ni, pravijo analitiki te banke.

Če že pišete članke o trgu delnic (borzi), bi vsaj napisali vrednotenja trga (P/E), ali pa kakšen graf za obdobje 10 - 20 let. Brez osnovnih podatkov je govorjenje brez veze, oziroma zadošča samo tistim, ki že itak vse to poznajo.
P/E
US 28
EU 24
GB 33
SLO pod 10
Dolgoletno povprečje razvitih trgov je pa P/E 16. V US imajo trenutno tretje najvišje vrednotenje P/E v zgodovini. Zato se investitorji sprašujejo o tem.
SLO trg je pa poceni, očitno smo premajhni pa nas ne opazijo.
heristalski166
# 13.09.2017 ob 09:15
ne poveste pa tut kako gre bitcoin dol
izo
# 13.09.2017 ob 13:13
jep, dragi planet, če goldman sachs pravi, da ni problema, potem ga res ni, lol..

Drug pomemben dejavnik je ameriška gospodarska rast, ki jo spremljajo zelo ugodna gibanja na trgu dela in rast plač, tako da je zaupanje potrošnikov najvišje po letu 2001,

o to pa to, hahaha. rekordni javni dolg zda po tistem najvišjem po 2. vojni (še malo, pa bo tudi ta padel), oni pa naibijajo o gospodarski rasti. spet se štanca denar na lepe oči in vemo, kdo bo spet moral odplačevat to.
evropa, čimprej na svoje!!!
Skippy
# 13.09.2017 ob 09:19
Zamislite si svet brez raznih goldman sachsov.

Torej svet brez ljudi? Kaj pa ti v privatnem življenju počneš drugače kot oni, če imaš priložnost?
Pueblo Libre
# 13.09.2017 ob 06:38
Hocemo popravek! Hocemo popravek! Se je slisalo iz slusalk...
Kazalo