Sodišče je razsodilo v prid NLB. Foto: BoBo Foto:
Sodišče je razsodilo v prid NLB. Foto: BoBo Foto:

Kot pišejo Finance, je NLB namreč na začetku februarja 1998 na tem območju kupil zemljišči in imel na podlagi takratnega občinskega prostorskega načrta tam pravico graditi. Konec istega meseca pa je državni zbor sprejel zakon o naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Zakon je omogočil ohranitev posebne naravne dediščine na območju tega največjega polslanega mokrišča v Sloveniji in njegovo sanacijo.

V zatok so bile takrat speljane komunalne in druge odplake, lokalne oblasti so po letu 1980 za območje previdele popolno zasutje in pozidavo, v laguno pa je bilo prečrpanih skoraj 300 kubičnih metrov usedlin iz pristanišča, so pojasnili na ministrstvu. Dokončno sanacijo zatoka je določil odlok, ki ga je vlada sprejela leta 2002, prepovedal pa je gradnjo v širšem območju zatoka.

Proces se je vlekel skoraj deset let
Ker ni mogla graditi na območju razglašenega naravnega rezervata, je NLB Propria, nepremičninska družba banke NLB, avgusta 2003 vložila odškodninski zahtevek zoper vlado RS, po skoraj desetletnem sodnem procesu pa ji mora država plačati 1,61 milijona evrov odškodnine. NLB Propria je sicer zahtevala 2,45 milijona evrov odškodnine.

Ministrstvi za infrastrukturo in prostor ter za kmetijstvo in okolje sredstva za odškodnino zbirata po različnih postavkah. Kmetijsko ministrstvo mora zagotoviti slabih 940 tisoč evrov. Tako bo 200 tisoč evrov manj za postavko prilagajanje podnebnim spremembam - subvencije zasebnim podjetjem in zasebnikom, 100 tisoč pa bo, ironično, vzeto postavki za sanacijo solin.

Vlada tokrat brez prigovarjanja zbira sredstva
V tokratnem primeru vlada v tišini zbira sredstva, kar je precejšen odmik od njenega ravnanja po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice. Razsodba je šestim izbrisanim dodelila 20.000 evrov nematerialne odškodnine, od države pa se pričakuje vzpostavitev mehanizma za priznanje odškodnin vsem oškodovanim.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je po razsodbi za RTV SLO dejal: "Najprej moramo nahraniti tiste, ki pri nas doma nimajo kaj jesti, potem se bomo pa pogovarjali tudi o drugih zadevah, in nič prej." Premier Janez Janša je tedaj izjavil, da država denarja za izplačilo odškodnin nima. Zdaj ga, kot še pišejo Finance, denar zbira iz vseh mogočih postavk.

B. V.