Bo NLB kdaj vrnil državi vse dokapitalizacijske milijone? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bo NLB kdaj vrnil državi vse dokapitalizacijske milijone? Foto: MMC/Miloš Ojdanić


Rezultate stresnih testov čakajo tudi v NLB-ju, saj bo na podlagi teh znano, v kakšnem znesku bomo letos morali dokapitalizirati našo največjo banko. Uprava banke je sicer 400 milijonov evrov pričakovala že junija. Medtem se v NLB-ju resno ukvarjajo z racionalizacijo poslovanja.
V največji slovenski banki tako prihajajo drugačni časi. Prvič v zgodovini banke bodo namreč odpuščali. Nima Mótazed - Avstrijec iranskega rodu - in prvi finančnik v NLB-ju - pojasni: "Trg in slaba kondicija banke, ki se že četrto leto utaplja v izgubah, zahtevata reze v stroške dela. Letos bodo odpustili 80 delavcev, do konca leta 2015 se bo število zaposlenih v NLB-ju zmanjšalo za 700. In to ni zadnja številka. To je odvisno od prihodka. Če ne bo prihodka, potem bo spet treba znižati število zaposlenih."

Povprečna letna plača zaposlenega v banki je 40.000 evrov bruto. Če jih odpustijo 700, bo NLB privarčeval 28 milijonov evrov.
Kje je smisel stavke?
Sindikati grozijo z belo stavko, do katere pa niso upravičeni, saj so odpuščanja iz poslovnih razlogov po zakonu dovoljena. Za komentar smo prosili predsednika sindikata Mirana Marentiča, a dogajanja ni želel komentirati.
Mótazed pa se sprašuje: "Kje je logika bele stavke? Potem bo še več stroškov v NLB-ju in še več pritiska na odpuščanje … Treba je nadaljevati dialog."

A NLB ne varčuje le pri stroških dela, temveč zmanjšuje tudi število poslovalnic, prodaja nepremičnine in krči mrežo v tujini. Kljub temu bo po oceni finančnika banka imela pozitiven rezultat šele čez tri leta.

Sindikat v NLB-ju rožlja s stavko
Sindikat v NLB-ju rožlja s stavko