Gospodarstvo
Optimizem na delniških trgih ne pojenja. Dow Jones se je zadnji teden povzpel še za dva odstotka in se približuje meji 26 tisoč točk. Foto: Reuters
Boeingove delnice so se zadnji teden podražile za dobrih osem odstotkov. Foto: EPA
Jeff Bezos
Delnice Amazona so se letos podražile že za sedem odstotkov, premoženje prvega moža podjetja Jeffa Bezosa pa je naraslo na okrog 105 milijard dolarjev, s čimer je najbogatejši Zemljan. Foto: Reuters
Bitcoin je vreden 14 tisoč dolarjev. Zadnji teden je ceno zbil južnokorejski pravosodni minister, ki je povedal, da razmišljajo o ukinitvi kriptomenjalnic. Foto: Pixabay

Dodaj v

Nov rekord na Wall Streetu; Korejci zbili ceno bitcoina

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
14. januar 2018 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

V zadnjih dneh so se na finančnih trgih pojavili strahovi pred vedno višjo zahtevano donosnostjo ameriških obveznic. Guru Bill Gross že zatrjuje, da po kar 25 letih na trg spet prihaja medved.

V sredo je odjeknila novica, da utegne Kitajska, ki ima v lasti daleč največ ameriškega dolga (in samo predstavljamo si lahko šok, če bi se naenkrat odločila za razprodajo) znižati nakupe ameriških obveznic. Donosnost 10-letne obveznice se je povzpela do skoraj 2,60 odstotka, kar je največ v zadnjih desetih mesecih. Nekateri analitiki svarijo, da bi lahko skok nad 2,70 odstotka sprožil prodajni val. Škarje in platno ima v rokah predvsem ameriška centralna banka, ki ne sme sejati panike z morebitnim prehitrim zaostrovanjem denarne politike. Fed je nakazal, da bo letos vsaj trikrat zvišal ključno obrestno mero, in sicer marca, junija in decembra, vsakič za 25 bazičnih točk, s čimer bi bila obrestna mera Fed funds konec leta med 2,0 in 2,25 odstotka.

1981. donosnost 10-letne obveznice 15-odstotna
Bill Gross, sloviti obvezniški guru, je še razgrel strasti s tvitom, da je medvedji trend (medved je na borzah simbol negativnih gibanj) na obvezniškem trgu potrjen tako pri petletnih kot pri desetletnih obveznicah. Preostali analitiki s takšnimi ocenami še ne hitijo. Mimogrede, tudi donosnost slovenske 10-letne obveznice je v zadnjem mesecu občutno porasla (za 40 bazičnih točk) in je bila ta teden pri enem odstotku, kar pa je, zgodovinsko gledano, seveda še vedno izjemno nizko. Za primerjavo: leta 1981 je bila povprečna donosnost na desetletno ameriško obveznico več kot 15-odstotna. Vse od takrat se ameriške obveznice dražijo, njihova zahtevana donosnost pa posledično pada.

Sveži rekordi kljub pocenitvi FB-jevih delnic
Ključno vprašanje na Wall Streetu je, kaj za delnice pomenijo vedno višje obresti, ki jih vlagatelji zahtevajo za nakup obveznic. V teoriji to ni dobra novica za delniške trge, a za zdaj je skrb odveč. Bill Miller, še en sloviti obvezniški vlagatelj, meni, da bodo naraščajoče donosnosti celo pomagale delnicam. Za zdaj mu ne gre oporekati. V petek je Dow Jones poskočil za dobrih 200 točk, tako da nova rekordna znamka znaša 25.803 točke. Amazonove delnice so prvič prebile mejo 1.300 dolarjev. Blestele so finančne delnice, potem ko so J. P. Morgan Chase, BlackRock in Wells Fargo poročali o spodbudnih četrtletnih rezultatih. So pa Facebookove delnice padle za dobre štiri odstotke, saj podjetje napoveduje spremembe pri viru novic (news feed), kar bi lahko zmanjšalo zanimanje FB-jevih uporabnikov.

Dolar cenejši, zlato navzgor
Dolar je v zadnjem tednu spet izgubljal. Za evro je bilo treba v petek plačati že več kot 1,22 dolarja, kar je največ v zadnjih treh letih. Evru so pomagali tudi namigi, da utegne ECB letos končati politiko kvantitativnega sproščanja. Slabitev dolarja je navzgor pognala cene zlata. Pri 1.333 dolarjih za 31,1-gramsko unčo je ta plemenita kovina dosegla najvišjo raven po 15. septembru. Paladij je v torek pri 1.111 dolarjih za unčo dosegel rekordno vrednost. Nafta se je ves teden dražila, 159-litrski sod brenta je bil le še 20 centov oddaljen od 70 dolarjev. Dogovor Opeca in še nekaterih večjih izvoznic o omejitvah kvot črpanja daje rezultate, do konca leta bodo načrpale 1,6 milijona sodov na dan manj.

.

Dow Jones (ZDA)

25.803 točk

Nasdaq (ZDA)

7.261
DAX30 (Frankfurt)13.245
Nikkei (Tokio)23.653
10-letne am. obvezn.

donos: 2,55 %

10-letne slov. obv.donos: 0,95 %
EUR/USD

1,2187

EUR/CHF

1,1795

bitcoin

14.000 USD

nafta brent69,60 USD
zlato

1.337 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %

.

Korejci razmišljajo, da bi zaprli menjalnice
Južnokorejski pravosodni minister Sang Ki Park je z izjavo, da se pripravljajo na zaprtje kriptomenjalnic, v četrtek sprožil razprodajo na trgu kriptovalut, saj je Južna Koreja pomemben trg predvsem za bitcoin in ethereum. Pri ethereumu je več kot deset odstotkov prometa ustvarjenega prek korejskega vona, ki je za dolarjem druga največja fiat valuta za trgovanje z ethereumom. Vrednost bitcoina je po Parkovih izjavah (opozoril je tudi, da se trg kriptovalut vse bolj spreminja v vrtinec špekulacij in iger na srečo) padla za 15 odstotkov in se spustila tudi pod 13 tisoč dolarjev. Dodatna težava je tudi napoved kitajskih oblasti o omejitvi rudarjenja bitcoinov, češ da za to porabijo preveč električne energije.

Bitcoin v Koreji 40 odstotkov dražji kot v ZDA
Pri trgovanju s kriptovalutami je precej pozornosti vzbudila razlika v ceni kriptovalut na različnih menjalnicah. Predvsem v Južni Koreji, kjer prodajni pritisk ni tako velik, je vrednost bitcoina bistveno višja kot drugod. Dogaja se tudi, da je bitcoina za več kot 40 odstotkov dražji kot na ameriških menjalnicah. Na spletni strani Coinmarketcap.com, kjer so objavljene vrednosti vseh kriptovalut, so prav zato na začetku tedna korejske menjalnice izločili iz izračunavanja povprečne cene določene kriptovalute. Tržni udeleženci so to razliko v ceni, ki jo ponujajo korejske menjalnice, poimenovali "kimči premija" (kimchi premium).

Arbitraža ni tako preprosta, kot se zdi
Seveda se takoj postavi vprašanje, zakaj ne bi z arbitražo zaslužil lepo vsoto denarja, a stvar ni tako preprosta, kot je videti. Zastonj kosila, kot radi rečemo v ekonomskem besednjaku, tudi v tem primeru ni, "kriva" pa je korejska politika preprečevanja pranja denarja. Omejitev je kar nekaj. Če želijo na primer domači vlagatelji zamenjati vone v tujo valuto, jih pri transakcijah v skupni vrednosti več kot 50 tisoč dolarjev (v koledarskem letu) čaka kar zahteven proces pridobivanja dokumentov in pojasnjevanja, kaj je v ozadju. Tudi tujce čakajo zapleteni postopki, če želijo v Koreji kupovati kriptovalute, poleg tega se lahko cena bitcoina v času, ko kupiš bitcoin v ZDA in ga kaniš prodati v Koreji, močno spremeni in z zaslužkom ni nič.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Cini Minis
# 14.01.2018 ob 10:14
največji problem kripto sveta je, da bi radi imeli anonimnost in pa transparentnost. To pa je kontradiktorno!
sas
# 14.01.2018 ob 09:28
Avtor članka je "malo" zadaj ... Glede Koreje.
borut-blas
# 14.01.2018 ob 07:36
ekonomisti in bamčniki bodo uničili človeštvo - delo ni vredno nič, mahinacije pa so vrhunec človeških dosežkov 21. stoletja
sem si predstavljal svet zelo drugače
zato trdim da je edina pozitivna politična opcija trenutno kitajska komunistična partija
imajo načrt
uporabljajo razum
in delajo !
dude
# 14.01.2018 ob 09:24
Na kljucku se prenasajo kljuci (skrivne velike stevilke) s katerimi lahko preneses bitkojne na nov naslov. Ce izgubis kljuce, za vedno ostanejo na trenutnem naslovu.
madli
# 14.01.2018 ob 09:38
@SamoRes

Ne moreš kar tako prodat kriptovalut v Koreji, če nimaš korejskega državljanstva, še Korejci imajo težave s premikanjem denarja not in izven države. Zato Korejci še vedno plačujejo +30% približno za vse kriptovalute
madli
# 14.01.2018 ob 09:34
@dude

Tudi, če izgubiš Ledger Nano, ne izgubiš kriptovalut, če si si zapisal nekje na varno svoj recovery seed (mislim, da je 26 naključnih besed).
dude
# 14.01.2018 ob 09:32
V Koreji so junija volitve. Glede na to, da so korejci najvecji kriptomanijaki, dvomim, da imajo korejski politiki jajca...
CeYambor
# 14.01.2018 ob 07:34
Cena kriptovalute je odvisna od borze, ni enaka. Pa še v času se spreminja. Že ena ura je lahko zelo zanimiva.
Enakost za vse
# 14.01.2018 ob 11:01
Dokler poslovanje v kriptovalutah poteka med vlagatelji, ne pa za realne dobrine, je jasno, da iz tega ne more "zrasti" nič, razen balona. Če vloži 1000 vlagateljev po en novec in si zbirno mesto zato zadrži 20 novecv, je v "loncu" 980 novcev in ne 63482, kot bi to izgledalo po rasti kripto novcev.
čezplotnik
# 14.01.2018 ob 19:49
Glede na to, da je market cap svetovnih borz cca 80 T$, od tega 8 T$ v EU+Švica, zlato cca. 8T$, nepremičnine 220 T$, Crypto pa 0.7 T$, dobivajo kriptovalute neverjetno veliko prostora v novicah o gospodarstvu.
miki331
# 14.01.2018 ob 10:08
No še druga tema, a ni tako da Kitajci že nekaj časa prodajajo ameriški dolg? Lahko bi se malo poglobili in se pozanimali kdo ga kupuje in predvsem s čim!
Ščurek
# 14.01.2018 ob 22:46
Rtv je crap medij. V Koreji ne bodo zaprli menjalnic ampak jih bodo regulirali dodatno s KYC. Jao Rtv objavlate fake news. Vem k sm vrgel 20 jurjev v Icon (to bo korejski Ethereum).

Pa kje je PONOS s svojim slavnim rekom kdor ne more bo moral verjeti nafta 20$ dolgoročno hahahaha
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 11:55
Ali res ne morete pisati FED, namesto Fed ? Da bi vsak, tudi mladina, vedel, da gre za kratico. Ni ta kratica tako znana, kot kakšna naša kad in sod (namenoma ju pišem z malo, da bo zmeda popolna).
knedlck
# 14.01.2018 ob 12:41
Springbok
Korejci majo tolk drazje vse kriptovalute zaradi regulacije, ker oni lahko trgujejo samo na korejski menjalnicah, in ni glih najbolj enostaven pretok kriptovalut med korejo in ostalim svetom.

Da pa mal kritiziram novinarja, ce bi dejansko raziskal kaj govori, bi videl da korejci ne zapirajo menjalnic, samo ukinjajo anonimnost racunov, se prav vsaki racun na njihovi menjalnici more bit podport z dolocenimi dokumenti. Vem da je nasim novinarjem tezko karkol raziskat, ampak preden bucke prodajas pa lahko mal prevers kaj dejansko kdo uvaja in kaksen nadzor
urosh444
# 14.01.2018 ob 10:08
državnim organom (seveda ne samo našim) ne gresta skupaj dve zadevi, kako obdavčiti trgovanje z bitcoini in valute obenem ne priznati kot obstoječe valute. Ne vem, kako bodo to rešili, predvsem pa me zanima, kako bodo pametnjakoviči v naši državni upravi in potem v državnem zboru skupaj spacali neko skropucalo od zakona, ki bo obdavčeval dobičke od crypto verjetno po 40% (verjetno bodo šli v kategorijo skupaj z izvedenimi finančnimi instrumenti).
Hladilnik
# 14.01.2018 ob 09:36
ampak priznajmo vsi, pod telimi novicami se razpravlja samo o kriptovalutah... članek je o vsem mogočem, ampak komentarji so samo o kripto :)

ja, kripto je ranljiv v smislu vmešavanja "države", torej raznih prepovedi, omejitev itd... če pa bi pustili prosto pot, potem... ampak to je samo dokaz temu, da ga jemljejo resno
brezlj
# 14.01.2018 ob 18:17
Opravičilo sprejeto.
izo
# 14.01.2018 ob 12:44
https://www.nationaldebtclocks.org/debtc
lock/china
http://www.usdebtclock.org/

en, primer javnega dolga:

vsak kitajc ima recimo dobrih 3k $ pufa, američan cca 63k$, lol.
izo
# 14.01.2018 ob 12:41
V sredo je odjeknila novica, da utegne Kitajska, ki ima v lasti daleč največ ameriškega dolga (in samo predstavljamo si lahko šok, če bi se naenkrat odločila za razprodajo) znižati nakupe ameriških obveznic.

lol, prosim?? a zdej jer kitajska kriva, da so kavbojci najbolj zapufan narod na planetu? kakšne prebereš tukaj, sej ne moreš vrjet.
Lunatix
# 14.01.2018 ob 12:00
Zakaj nihče ne pove, koliko ima zraven Kitajske še Rusija ameriških obveznic...meni se zdi, da je Amerika vedno bolj razprodana...
madli
# 14.01.2018 ob 11:13
@Radio

Vem, od kod izvira. Iz bitcointalk.org strani... Ampak to je zdaj postala popularna razlaga za HODL, vem, da je on v originalu samo narobe napisal HOLD, ampak se je precej uveljavlo po redditu in internetu nasploh, da to zdaj pomeni Hold On for your Dear Life
Gams
# 14.01.2018 ob 09:41
kriplle tudi pada
kingeston
# 16.01.2018 ob 10:05
če prav razumem še ni krize na delniških trgih.

super.
marija-magdalena
# 15.01.2018 ob 19:10
A ni Jesus trgovce-bankirje vrgel iz templja? D. Adams jih je dal na spaceship in poslal na enosmerno potovanje...V toliko stoletjih se nismo nič naučili..žalost...
odziv
# 15.01.2018 ob 13:04
Lahko da so bitkojni veliko vredni.
Jaz pa vseeno ne dam ničesar zanje.
Forex
# 14.01.2018 ob 20:57
Cezplotnik
Gre večinoma za plačane oglase ponudnikov,če še niste ugotovili,sicer pa se strinjam,popolnoma neobjektivno plačano poročanje,drustvo nivinarjev,bi se lahko malo zamislilo nad sabomeni moteča je predvsem nacionalna rtvslo,ki jo plačujemo vsi. Zame sramota novinarstva.
Springbok
# 14.01.2018 ob 12:08
Ali ni dejstvo, da ima BTC različne cene,odvisno pač od jurisdikicije, ravni zanikanje domnevne prednosti kritovalut, da so neodvisne od državneintervencije. Očitno so tudi kriptovalute še kako občutlive na (napovedano) državno regulacijo. V Koreji konkretno za + 30%.

Pa še, po vsaki taki dump and pumo akciji, se lastništvo kojnov vedno bolj koncentrira v roakh vedno manjšega števila igralcev. Glede na določeno končno količino coinov to pomeni, da bomo na koncu ostali z nekaj deset playerji na svetu. Ali bo taka kriptovaluta dolgoročno še zanimiva za male vlagatelje?
thorva
# 14.01.2018 ob 11:46
gledam na investing.com pa na yahoo finance pa je na obeh BTC vreden 13000 oz nekaj čez je pa še daleč od 14000 tisti, ki trdi da je 14000 naj dokaže z linkom
Radio
# 14.01.2018 ob 11:07
@madli:

V tem času bi se lahko vsaj toliko potrudil, da bi se naučil od kod izvira HODL (ne gre za nobeno kratico).
Orli
# 14.01.2018 ob 10:36
Lahovnik bo spet najdu resitev ko ze tolikokrat do zdaj s svojimi zakoni pomagal mu bo jansa ker rabi denar za volitve.Vrnite denarja od patrije prek RS je spodletev
dude
# 14.01.2018 ob 08:12
@Gams
Avtor clanka vecinoma na tej strani omenja padce vrednosti bitcoina. To kaze predvsem na eno stvar - da si jih ne lasti, hehe.
Forex
# 18.01.2018 ob 20:17
Mojeo manipulacijo z odstotki prvič povzet na pop tv.
Rocknrolla
# 17.01.2018 ob 09:11
Forex - 16.01.2018 ob 13:33 - ...ker sem v podobnem poslu,sem tudi sam kupil etherium in licht coin skupaj za 40 evrov. Sicer vam želim veliko rasti,a tole pilo vode ne bo. Od januarja imam sedaj še 30 evrov. Toliko za info. Upam,da sem komu pomagal z razumevanjem naložbe. Srečno....

Mah, kaj bi človk sploh lahko reku na tole... Jaz sem kupu ETH po $7, sedaj je $1100. Toliko za info. Upam,da sem komu pomagal z razumevanjem naložbe. Srečno...
nuLanuLa
# 16.01.2018 ob 20:15
Katerega "coina" izbrati?
madli
# 16.01.2018 ob 19:50
@fiston

NEO je po definiciji kriptovaluta, GAS prav tako. Če imaš 1000 NEO, dobiš približno 105,3 GAS valute na leto. Imenuj to kakor želiš: dividenda, nagrada... Poimenovanje je popolnoma nerelavantno temu kar sem jaz razlagal.

Prav tako, to ni obdavčeno, noben zaslužek s kriptovalutami v Sloveniji zaenkrat še ni obdavčen.

Tole je zelo dobra razlaga kako deluje GAS iz reddit.com/r/NEO strani:

"Like the title says. You basically generate passive income just by holding your NEO tokens in your wallet. It works like this: NEO basically acts like a share. Owning a NEO literally means that you own a small part of the NEO blockchain. Owning NEO has several advantages, besides the token itself being tradeable of course. For example, you are entitled to vote for the NEO bookkeeper nodes. The most important advantage though is that every NEO token generates GAS. If a NEO token represents a share of the NEO blockchain, GAS tokens are used as fuel on the NEO blockchain. GAS is used to pay for transactions and for example to deploy smart contracts or dApps on the NEO blockchain. Perhaps more interestingly though for the average investor is that GAS tokens can be traded on exchanges as well. This means that owning NEO will generate GAS, and GAS can be traded on exchanges for BTC and finally fiat, which in turn means that GAS is basically a dividend payment for owning NEO. That's right, NEO generates money for you and the only thing you have to do is to hold your NEO in an official wallet (for example the NEO-gui wallet or the NEON wallet, see the links to these wallets in the bookmarks on the right). Holding NEO on exchanges doesn't generate GAS though, except on Binance (Binance pays out GAS once a month). This ingenious mechanism makes NEO quite special (could be unique, but I don't know all 2000 cryptos out there) in my opinion."
Forex
# 16.01.2018 ob 13:33
Fiston
Ker ni regulacije še nikjer v svetu,je to to,ko bodo pa regulirali mafijo,potem bo obdavčen tudi crypto valute. Kot je nekdo napisal,kdor ne verjame bo moral verjeti,ampak to ni šala. Če jih vsame fsa,nfa,švicarska agencija za nadzor,potem ima trg možnost se prebiti med plačilna sisteme čez 30 do 40 let. Do takrat bo prodaja šivank izključno za mlade in naivne investitorje. Ker sem v podobnem poslu,sem tudi sam kupil etherium in licht coin skupaj za 40 evrov. Sicer vam želim veliko rasti,a tole pilo vode ne bo. Od januarja imam sedaj še 30 evrov. Toliko za info. Upam,da sem komu pomagal z razumevanjem naložbe. Srečno.
fiston
# 16.01.2018 ob 10:12
@madli Da ne omenjam, če imaš NEO v svojem walletu, dobivaš dividende v obliki valute GAS -> ki je danes tudi okrog $100.

Ne zastopim, upam da vsaj ti zastopiš. Če bi bila valuta, potem bi recimo dobival obresti in ne dividende. Se pravi ni valuta, niti ni delnica, niti ni....
No če na nekaj dobiš dividende..., od dividend je treba plačati davek. No če ni valuta, ampak prej delnica, potem ne vem zakaj tudi od razlike v ceni država ne pobere davka kot drugje.

No če nekaj dobiš tako, da nisi recimo kupil in prodal, kaj je potem to ? Zaslužek, nagrada ali dividenda, vsekakor obdavčeno, samo vprašanje kako.
Ščurek
# 16.01.2018 ob 08:12
Hahaha PONOS da sem tak "trader" kot ti nimam za burek naslednji dan. Sem pa naredil od leta 2015 toliko k ti lahko samo sanjaš. Pa ne boj se ti za BTC. Raje se boj kdaj bo nafta 20$. Bwahaha
madli
# 15.01.2018 ob 21:46
Včeraj sem se malo hecal, da lahko NEO danes pride do $200. Ammmmm, wups, my bad :D

Na nekaterih menjalnicah je že dosegel $200

Definitivno bo kakšen correction, whale selling, profit taking in podobno, ampak NEO postaja eden izmed TOP playerjev v kriptosvetu.
Da ne omenjam, če imaš NEO v svojem walletu, dobivaš dividende v obliki valute GAS -> ki je danes tudi okrog $100.
jaz_ti_on
# 15.01.2018 ob 19:30
Lepo razlozeno

Cel clanek ce koga zanima:

https://bitcoinmagazine.com/articles/st-louis-fed-some-ways-bitcoin-more-robust-many-fiat-currencies/

“Bitcoin is not the only currency that has no intrinsic value,” states the article. “State monopoly currencies, such as the U.S. dollar, the euro, and the Swiss franc, have no intrinsic value either. They are fiat currencies created by government decree. The history of state monopoly currencies is a history of wild price swings and failures. This is why decentralized cryptocurrencies are a welcome addition to the existing currency system.”
jureimacure
# 15.01.2018 ob 12:29
https://www.insurepal.io/?gclid=Cj0KCQiA
v_HSBRCkARIsAGaSsrBRrEEPTw3j8UuS3LGkv6RE
B8xkVUoiI-cOeAmUfpm_pTUU6vrgJMIaAqKSEALw_wcB
jureimacure
# 15.01.2018 ob 11:38


Jutri se začne predprodaja v etru.
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 13:38
Prejšnji post ne sodi k temu članku, se opravičujem.
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 13:37
Če mene vprašate, bi dal tole v še v gradnjo tujcem :) Smoter tole pa ima. Saj zasluži investitor in pa izvajalec. Potem pa ostane, kar ostane in pa komur pač...
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 13:20
Pa če je vzajemni kapital državni, kar last upravitelja, se ljudstvo bolj prozna, pa take...
Bivši uporabnik
# 14.01.2018 ob 13:16
izo

Ja sej. Samozaposlen, ki pufa skoraj da ne more sploh dobiti, je pa po naše tretjerazreden državljan, pa take ... :)
1a34
# 14.01.2018 ob 12:24
Še posebej beseda leta.
1a34
# 14.01.2018 ob 12:23
Tako da kratkoročno gledano da se izognemo tej majhni zmedici, ki se bo kmalu razčistila in se je skorajda že, priporočam zanašanje na zdrava sidra: prebiranje pregovorov, prebiranje pregovorov in še enkrat prebiranje pregovorov. To so modrosti, ki so zdržale stotine in stotine let, in nam omogočajo, da nas kdaj ne zanese slučajno kam na pečine.

Beseda ni konj.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 11:34
Avtor clanka vecinoma na tej strani omenja padce vrednosti bitcoina. To kaze predvsem na eno stvar - da si jih ne lasti, hehe.

ni ravno vse zarota,
dejansko je vrednost vseh valut bila v rdečem par dni nazaj. pravv seh, kar je bilo zanimivo.

no, sedaj se pobirajo.
Kazalo