Znanost in tehnologija

Poudarki

  • "Nastradale" bodo organizacije, ki ne plačujejo za oglaševanje
Facebook
Facebook postaja vsakdan za vse več ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

Facebook bo "drastično spremenil" prikaz novic

Ljudje manj razkrivajo o sebi?
14. januar 2018 ob 13:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Facebook, ki vsebine posreduje dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu, bo spremenil svojo zasnovo novic. Ljudje bodo videli več objav znancev in manj objav organizacij ter znanih osebnosti.

Digitalno družbeno omrežje Facebook pripravlja eno največjih sprememb v svojem načinu posredovanja informacij, poroča britanski medij Independent. Pretreslo bo sistem, ki ureja, kaj ljudje v svojem računu vidijo; in sicer tako, da bodo vsebine zanje bolj smiselne in "pomenljive".

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je sporočil, da bodo uporabniki po novem prejemali več objav ljudi, tistih, za katere jim je mar. Tistih, s katerimi želijo komunicirati.

Manj bo objav blagovnih znamk, podjetij, raznih strani in medijskih podjetij. Nadalje se bo znižala količina videov, ki so po oceni družbe "pasivni".

Poteza ne bo prizadela oglaševalcev, saj se bodo njihove reklame prikazovale tako kot zdaj. "Škodo" pa bodo poslovni subjekti, ki prek Facebooka iščejo občinstvo brez odpiranja denarnice.

Ljudje razkrivajo manj o sebi?
Independent ob tem špekulira, da je poteza morda boj proti večletnemu trendu, ki je Facebooku zelo neljub. Ljudje se namreč veliko odzivajo na vsebine drugih, vse manj pa naj bi objavljali o sebi. Osebni podatki pa so ključni element Facebookovega poslovnega modela, saj na njih temelji učinkovitejše oglaševanje.

Zuckerberg je zatrdil, da bodo novitete prinesle več pozitivnosti. Raziskave so namreč pokazale, da interakcija z dragimi prek digitalnih družbenih omrežij poveča občutek povezanosti, zmanjša osamljenost; v sorazmerje postavlja tudi z dolgoročno srečo in zdravje, je sporočil.

Četrtina sveta na Facebooku
Po poročanju britanskega medija trg napovedi ni sprejel pozitivno, saj so se Facebookove delnice pocenile za slabih pet odstotkov, pri čemer se je Zuckerbergova kapitalizacija znižala za 2,7 milijarde evrov (v lasti ima 17 odstotkov delnic Facebooka). A premik je vsaj za zdaj kratkoročen, medtem ko so se delnice družbe na letni ravni podražile za kar 40 odstotkov.

Facebook je lani poleti sporočil, da ima dve milijardi aktivnih uporabnikov, kar je četrtina svetovnega prebivalstva.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Miki Mause
# 14.01.2018 ob 13:57
Če ga znaš z zdravo pametjo uporabljati je OK. Jih je pa ogromno, ki ga res uporabljajo za vsako neumnost in pozornost. Vsekakor me pa najbolje moti, da morajo starši res gor obljavljati nonstop fotografije svojih otrok, drugi ga uporabljajo za hvaljenje, tretji pa pač ne morejo živeti brez njega pa vsako minuto nekaj obljavljajo, da se točno ve kje so, kaj delajo itd itd...skratka eni so res bolani z tem fejsbukom.
Platon
# 14.01.2018 ob 14:37
@Miham

Skoraj vsi, ki pretiravajo s FB so zamorjeni, nesrečni, v resnici osamljeni... Največjo škodo pa FB dela otrokom. Starši, ki otrokom dovolijo FB profil se ne zavedajo kako zelo škodijo otroku, ki zlasti s pretirano uporabo FB ne zna več vzpostavljati pristnih stikov v realnem življenju.
Platon
# 14.01.2018 ob 13:46
Vsakič znova ko preberem kaj o Facebooku sem srečen da nisem in ne bom postal del črede ova*.
Banban
# 14.01.2018 ob 15:38
Platon, zelo dosti ves o zadevi ki je nimas/ne uporabljas, skratka niti dobro ne poznas. Facebook je postal komunikacijska platforma. Podobno kot je folk pred dobrimi 20leti trdil da je mobilni telefon brez veze, pa kasneje da je fotic na mobiju res nepotreben, zdaj to trdijo za socialna omrezja. Ta pa pocasi postajajo del norme.

Osebno s pomocja facebooka ostajam v stiku s prijatelji iz preteklosti. Raztepli smo se po drzavi in EU. Najdemo se na fb, in ko se srecamo v zivo, priblizno vemo kako smo. Razdalje in cas so manjse kot so bile.

Z odprtjem fb profila ne postanes obsedenec. Niti bedak. Na zalost pa profile odpirajo tudi obsedenci in bedaki, ki normalne krepko preglasijo.
Miham
# 14.01.2018 ob 14:26
Raziskave so namreč pokazale, da interakcija z dragimi prek digitalnih družbenih omrežij poveča občutek povezanosti, zmanjša osamljenost; v sorazmerje postavlja tudi z dolgoročno srečo in zdravje, je sporočil.

mhm...ne bi pa upal povedati primerjave z neposredno interakcijo, ki jo digitalna nadomesca!
jani15
# 14.01.2018 ob 14:18
Mene pa mika da bi se zbrisal dol kak dolg bom še gor nevem še.
Gastrbajtr
# 14.01.2018 ob 14:53
Raziskave so namreč pokazale, da interakcija z dragimi prek digitalnih družbenih omrežij poveča občutek povezanosti, zmanjša osamljenost; v sorazmerje postavlja tudi z dolgoročno srečo in zdravje, je sporočil.

Hahahhahaahahaa. Sej nimam kej dodat. :-)))
Gastrbajtr
# 14.01.2018 ob 14:48
Hahaha, še več poneumljanja ljudi. Da je ne bi slučajno ljudje začeli razmišljat in si širili obzorja. Še več medsosedskega rivalstva in fovšije.
aktivist
# 14.01.2018 ob 14:24
Uporabljam messenger, facebooka pac ne ker je poln fake newsa in bedarij.
Joško52
# 14.01.2018 ob 13:58
PLATON........Ravno takšne objave kot so tvoje ne bodo več vidne!
Alchemist
# 14.01.2018 ob 15:51
A bi kdo kdaj za kako spremembo vprašal FB uporabnike? Dal jim možnost glasovanja?

Oh ne, to pa že ne. Oni najbolje vejo, kaj je za nas dobro in kaj si mi želimo. Pa kako z našo pomočjo iztržiti največ oglaševalskega denarja seveda.

Večina nas se niti ne zaveda, da nismo zgolj uporabniki družbenega omrežja, ampak tudi sredstvo za profit neke korporacije.
r5
# 14.01.2018 ob 18:04
FB je že nekaj časa nazaj postal ena navadna oglaševalna stena. Najprej ljudi, ki se kažejo vsem ostalim, sedaj pa v vedno večji meri še stena za plačane reklame. Občasno pride prav za kaj preveriti ali koga kontaktirati, vse ostalo je pa samo še marketing.
zofija1
# 14.01.2018 ob 15:04
gastrbajtr@
ko boš imel svoje otroke in sorodnike razkropljene po svetu, pa le napiši pismo, saj v tuje kraje in na druge celine pride zelo hitro - mesec, dva....
drevo1
# 14.01.2018 ob 14:37
Vsakič znova ko preberem kaj o Facebooku sem srečen da nisem in ne bom postal del črede ova*.

Taki zapisi so mi vedno smešni, ker imeti profil na mmcju in visenje na forumu je pa res nekaj, čemur bi lahko rekli kvalitetno preživljanje prostega časa.
tureavanture
# 14.01.2018 ob 17:07
facebook je mrtev, kar se tiče družabnega življenja. Samo še strani, reklame in bedarije.
izo
# 15.01.2018 ob 23:59
Ljudje razkrivajo manj o sebi?
Independent ob tem špekulira, da je poteza morda boj proti večletnemu trendu, ki je Facebooku zelo neljub. Ljudje se namreč veliko odzivajo na vsebine drugih, vse manj pa naj bi objavljali o sebi. Osebni podatki pa so ključni element Facebookovega poslovnega modela, saj na njih temelji učinkovitejše oglaševanje.


zdej je vseeno, so že nabrali vse za naslednjih 15,20 let..
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 18:14
kdo sploh bere "novice" na FB.

in kdo sploh verjame uradnim novicam.
Dajana_B
# 14.01.2018 ob 17:02
Nobeden ti ne drži puške na sencih, da bi moral uporabljati FB. :) Sama sem na blogih že12 let, na Fejsu sem od leta 2013, zelo zelo sem se ga otepala...

Potem pa je šla moja hči v tujino in je bil mesinđer na FB-ju edina povezava, ki sem jo imela z njo... No, saj obstajajo seveda tudi druge zadeve na internetu - rfecimo skajp, ampak meni je najlažje tako. Ne jemljem za prijatelje nobenih, ki težijo, nobenih, ki dvorijo, ali ki so kakorkoli sovražni do mene ali do drugih. Na FB-ju lahko blokiraš tiste, ki jih nočeš imeti v tvojem prostoru, tukaj na blogu ne morem blokirati tistih, za katere nočem d apri meni komentirajo...

Spoznala sem prekrasne ljudi, ki jih drugače niti slučajno ne bi mogla... Je pa tudi res, da se moram sama disciplinirat da ne visim stalno gor... Ne objavljam slik od hrane, ne objavljam stalno, kje sem, sploh so me otroci sami opozorili, da sem stalno kontrolirana... Sploh so mi otroci veliko pomagali z internetom, moji otroci sploh ne visijo na FB-ju, ampak recimo na telefonu, eden je gejmer... kaj naj... tak čas je.

Skratka, FB si lahko prirediš tako, da je res v redu... Nekdo je rekel, da z njim nisi osamljen... ne nisi, je pa nekaj drugega odvisnost... spet odvisno, na kakšnem nivoju je nekdo... jaz ga ne uporabljam zato, da bi dobila partnerja. Gotovo se bodo odprle posvetovalnice za zmanjšanje odvisnosti od interneta, saj to že obstaja...

Vsaka stvar ima svojo pozitivno in negativno stran ... tudi FB ni izjema... da pa ima FB že 2 miljarde ljudi pomeni samo, da je to kvalitetna stvar. Je pa res, da vsak vidi s svojega vidika...
interista93
# 16.01.2018 ob 18:19
Tako kot z vsako stvarjo. Pamet v roke pri uporabi.
Binder Dandet
# 15.01.2018 ob 14:19
"Taki zapisi so mi vedno smešni, ker imeti profil na mmcju in visenje na forumu je pa res nekaj, čemur bi lahko rekli kvalitetno preživljanje prostega časa."

1) Tip ni napisal, da namesto FB kvalitetno preživlja prosti čas. To si ti v debato vpeljal.
2) Res je, s stališča internetne odvisnosti je enako biti zasvojen s FB ali MMC.
3) Je pa razlika v tem, da tu smo relativno anonimni, na FB pa ne. Dvomim, da MMC naše osebne podatke preprodaja.
Robin Lood
# 15.01.2018 ob 07:54
Njihovo obljubljanje spremembe novic in več prikazovanja stanj prijateljev itd. pa je navadna farsa. Ljudje več enostavno ne nalagajo svojih stanj, slik itd. To počnejo samo še podjetja. Mlajše generacije so odšle na snap in instagram. Facebook? Adijo, zgodovina se ponavlja (Myspace).
Robin Lood
# 15.01.2018 ob 07:51
Samo messenger uporabljam, na "domov" pa kliknem 1x na mesec, ko mi je res dolgčas, ampak kaj hitro zaprem... fb je obljubljal tudi, da si lahko uporabnik sam prilagodi prikazovanje novic. No, probal sem, brosal sem vse všečke strani in odprijatlejil vse prijatelje, s katerimi nimam stika. Rezultat? Poleg reklam vidim kakšno objavo na vsakih 40 scrollov. Bravo res.
Orli
# 23.01.2018 ob 09:13
Dve miljarde uporabnikov ja pa ja od tega jih polovica ne uporablja vec samo so pac na fb ker se ne mores cisto izbrisat
odziv
# 17.01.2018 ob 11:06
Zakaj si tudi razumni in odrasli ljudje z osebno integriteto pustijo vzeti toliko časa za "družabna" omrežja, katerih pravi namen bo vedno pod vrvico interesov, ki so vse prej kot altruistični, meni ne bo nikoli jasno.
Ampak, sem sam malo čudaški, saj tudi Esmeralde ne razumem.
Se mi zdi, da mora imeti moja rit enega samega odgovornega šoferja!
generacija56
# 15.01.2018 ob 23:32
Facebook je doživel svoj trenutek resnice prav danes.
S svojim modificiranim news feedom (prikrojene novice so postale plačljive) je izgubil 30-40% bralcev in vrednost podjetja je padla vsaj za 4%....
genniuuss
# 15.01.2018 ob 22:41
el CARTEL

# 14.01.2018 ob 18:14
Prijavi neprimerno vsebino
kdo sploh bere "novice" na FB.

in kdo sploh verjame uradnim novicam.


ja a ti pa verjameš vse kar tu prebereš,
tam lahko napišeš svoje mnenje in te nihče ne izbriše,
tm ni admina, ki bi brisal komentarje,
tm je slišati več strani, ne samo eno.
genniuuss
# 15.01.2018 ob 22:29
Platon

# 14.01.2018 ob 13:46
Prijavi neprimerno vsebino
Vsakič znova ko preberem kaj o Facebooku sem srečen da nisem in ne bom postal del črede ova*


o pa je kar dobro slišati več plati zgodbe,
ne samo mmc-jevo.
mb128
# 14.01.2018 ob 18:06
Jep napovedovalo se je že dolgo. Strnjeno rečeno net ne bo nič več množična virtualna psihoterapija! Če mene vprašate je tudi prav da je temu tako. Ampak, kot zmeraj bo človek zlorabil tudi to. Mislim povežite to novico z ono gledene Francije, glede Macronove izjave takrat in dobite kaj že?! Cenzuro, nič drugega kot cenzuro!
Sicer pa pričakujte, da se bodo zafrustriranci množično, ki potrebujejo virtualno psihoterapijo kot Sahara vodo, selili na dark net. A že slučajno obstaja facebook.onion?!
Jep, daleč od oči, daleč od srca, daleč od vedenja!
Snežinkica
# 14.01.2018 ob 16:47
Facebook bo "drastično spremenil" prikaz novic

Verjamem, glede na to, da so začeli ljudje dobivati tožbe/poravnave proti njim.
malikaliber
# 14.01.2018 ob 15:30
Nikoli ga nisem in ga ne bom uporabljal! In sem srečen, da ga ne, kljub temu, da so me včasih prepričevali, da naj ga začnem rabit, češ, "da je super oh in sploh" pa se nisem pustil prepričat. Če česa ne maram, je to, da nisem hotel nikoli bit del neke brezglave črede!
Manos de Piedra
# 14.01.2018 ob 14:53
VK je bistveno superioren od FB. Še ena stvar, v kateri Rusija prekaša zahod.
Miki Mause
# 14.01.2018 ob 17:48
O a tisti minus mi je pa kakšna ogorčena gospa prilimala, češ, da njej pa nihče ne bo govoril, da svojih sončkov ne sme na fejsbuk objavljati. hehe :D
darko56
# 14.01.2018 ob 16:28
fb uporabljam zato, da vem kaj v medijih piše. se pravi, ne kaj pravijo drugi uporabniki, temveč mediji. zdaj, če so fake news v MSM, pa imamo en velik problem!
Kazalo