Dragonja ugotavlja, da je napetost v Heliosu med novimi lastniki in zaposlenimi popustila. Foto: BoBo
Dragonja ugotavlja, da je napetost v Heliosu med novimi lastniki in zaposlenimi popustila. Foto: BoBo


Spremembe zakona so namenjene uskladitvi z evropskimi direktivami in urejanju nekaterih težavnih področij, je na novinarski konferenci dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja.

Po osnutku zakona o gospodarskih družbah (ZGD) bodo morale po novem konsolidirano letno poročilo pripraviti le velike skupine, nižja bosta tudi praga za opredelitev mikrodružbe in majhne družbe, zvišal pa se bo prag za srednjo družbo. Predvidena je tudi uvedba splošnih pravil za vrednotenje postavk v računovodskih izkazih in poenostavitve za mikrodružbe, ki bodo lahko objavile skrajšano bilanco stanja in izkaz poslovnega izida.

Prepoved ustanavljanja podjetij za neplačnike
Ena bistvenih novosti se nanaša na omejitve ustanavljanja novih družb. Oseba tako ne bo smela ustanoviti novega podjetja, če je v zadnjih 12 mesecih dvakrat storila prekršek v zvezi s plačilom za delo. Prav tako novega podjetja ne bo smela ustanoviti oseba, ki je bila več kot 25-odstotni družbenik v družbi, ki je prenehala delovati zaradi kršenja pravil o ohranjanju osnovnega kapitala. Iz te omejitve so izvzeli banke, Družbo za upravljanje terjatev bank in družbe, ki so pridobile deleže zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja.

Poleg tega se po novem med premoženje, potrebno za ohranitev minimalnega osnovnega kapitala družbe, ne bodo vštevala posojila družbe, dana družbeniku, poslovodji ali z njima povezanimi osebami. V zakonski predlog so dodali tudi nove razloge za prenehanje družbe: če ne bo imela poslovodstva več kot tri mesece, če ne bo imela delničarjev oz. družbenikov ali če ne bo imela transakcijskega računa.
Prenovljena oblika tihe družbe in drugačna pravila odgovornosti
Novela bo predvidoma kot novo pravno-organizacijsko obliko namesto tihe družbe uvedla partnersko družbo. Uvaja se tudi institut notranje revizije, ki naj bi zagotovil določeno mero neodvisnosti notranje revizijske službe. S tem naj bi omogočili hitrejše odkrivanje morebitnih nepravilnosti in izboljšali učinkovitost nadzornega sveta, posebej revizijske komisije.

Pri odgovornosti uprave in nadzornikov je predvidena uvedba pravila "Business Judgement Rule", ki določa, da ne gre za kršitev dolžnosti, če je član teh organov pri odločanju lahko razumno domneval, da ravna na podlagi primernih informacij in v dobro družbe.

Novosti so tudi pri zavarovanju odgovornosti vodstvenih oseb. Pri sklenitvi zavarovalne pogodbe je tako določena odbitna franšiza vsaj v vrednosti 10 odstotkov škode, vendar ne več kot 1,5-kratnik njihovih fiksnih letnih prejemkov.

Zaradi prevzema Heliosa sprememba zakonodaje
Dragonja je napovedal tudi pripravo novele zakona o prevzemih. Po njegovih besedah z njim ne želijo zavirati privatizacije ali drugih oblik korporativnih povezovanj, ampak v postopke pred prevzemom in prevzemne postopke uvesti možnost preverjanje finančnih zmožnosti prevzemnikov in financiranje prevzema.

V postopkih po prevzemu pa ministrstvo želi povečati odgovornost prevzemnika pri opravljanju gospodarske dejavnosti, razvoju podjetja in širših socialnih posledicah. Na vprašanje, ali so zakon pripravili zaradi prevzema Heliosa, je Dragonja odgovoril, da se "vse tekoče situacije ocenjujejo s pragmatičnega vidika in se iščejo rešitve".