Potem ko so razvite borze v prvem letošnjem četrtletju občutno pridobivale, se je aprila krivulja obrnila navzdol. Foto: EPA
Potem ko so razvite borze v prvem letošnjem četrtletju občutno pridobivale, se je aprila krivulja obrnila navzdol. Foto: EPA
Za evro je bilo treba ob 14. uri plačati 1,3139 dolarja. Foto: Reuters

Evropska makroekonomska slika se je še poslabšala. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za industrijski sektor je v evrskem območju aprila padel za 1,7 točke, na 46 točk, v storitvenem sektorju pa za 1,3 točke, na 47,9 točke. Oba tako ostajata pod 50 točkami, kar je meja med rastjo in krčenjem. Morda je bil še večji šok podatek, da je nemški proizvodnji indeks PMI s 48,4 točke padel na 46,3 točke. Analitiki so pričakovali, da bo porasel na 49 točk, tako pa gre za največji padec indeksa PMI v skoraj treh letih. Prejšnji teden so vlagatelji pozdravili visoko vrednost nemškega konjunkturnega indeksa IFO, toda zdaj kaže, da največje evropsko gospodarstvo le ni v najboljši kondiciji.

Borze ne zaupajo Hollandu
Tudi v Franciji sveži gospodarski podatki vlivajo skrb, prav tako dejstvo, da je Španija v recesiji. V prvem četrtletju je BDP padel za 0,4 odstotka v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. "Položaj v regiji se je poslabšal. V Nemčiji se je rast znižala do te mere, da je gospodarstvo skoraj stagniralo, skrb vzbujajoče je tudi poslabšanje v Franciji, kar je delno povezano s povečano negotovostjo zaradi francoskih predsedniških volitev," je pojasnil glavni ekonomist analitske hiše Merkit, ki vodi raziskave, Chris Williamson. Razplet 1. kroga francoskih predsedniških volitev je povzročil dodatni nemir, saj borze ne zaupajo Francoisu Hollandu, ki je dobil več glasov od Sarkozyja. Napeto je tudi na Nizozemskem, kjer vlada na izrednem zasedanju razpravlja o politični krizi, ki je nastala zaradi neuspešnih koalicijskih pogajanj o paketu varčevalnih ukrepov.

Frankfurt padel za tri odstotke
Ob takšnem nizu negativnih novic seveda ni presenetljivo, da so se finančni trgi danes precej stresli, izgubljala pa sta tudi nafta (cena nafte vrste brent je pogledala pod 118 dolarjev) in baker. Franfkurtski delniški indeks DAX30 se je znižal za skoraj tri odstotke in padel na 6.550 točk. Več kot pet odstotkov je izgubila Commerzbanka. Tudi Wall Street bo vsaj na začetku dneva v rdečem območju. Prejšnji teden je bil sicer pozitiven, saj se je Dow Jones povzpel za 1,4 odstotka, na 13.029 točk. Več kot 80 odstotkov podjetij, ki so že objavila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, je pozitivno presenetila. V petek so z lepimi rezultati postregli McDonald's, General Electric in Microsoft. V torek bo rezultate objavilo podjetje Apple, katerega delnice so se od rekorda v kratkem času odmaknile za deset odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+3,50 %

3,40 EUR

TELEKOM

+2,12 %

70,00

MERCATOR

+0,55 %

137,75

KRKA

-0,92 %

48,55

TRIGLAV

-2,60 %

14,60

PETROL

-2,69 %

191,70

GORENJE

-3,64 %

5,685

LUKA KOPER

-8,37 %

9,85

Visoka Telekomova dividenda
Na Ljubljanski borzi je bilo ta mesec že opaziti znake prebujanja, toda zdaj je promet spet simboličen. S Krkinimi delnicami ga je bilo v ponedeljek za 177 tisoč evrov, cena je nihala med 48,5 in 49,09 evra. Norveško trgovsko sodišče je odločilo, da je Krka kršila patent AstraZenece in mora plačati približno 1,9 milijona evrov. Sodba še ni pravnomočna. Gorenjeve delnice so padle za 3,6 odstotka, Petrolove pa za 2,7 odstotka. Osrednji delniški indeks SBI TOP (608 točk) se je znižal za dve tretjini odstotka. Večji padec je preprečila podražitev Nove KBM in Telekoma. Cena Telekomovih delnic je presegla 70 evrov. Uprava za letos predlaga 5,19 evra bruto dividende na delnico, kar ob trenutnem tečaju pomeni več kot sedemodstotni dividendni donos.