Državljani bodo v E-banki lahko odprli račune, opravljali transakcije in večino storitev, ki jih sicer zagotavljajo komercialne banke. Foto: MMC RTV SLO
Državljani bodo v E-banki lahko odprli račune, opravljali transakcije in večino storitev, ki jih sicer zagotavljajo komercialne banke. Foto: MMC RTV SLO

E-banka, kot so jo poimenovali, naj bi z delom začela letos poleti, za zdaj pa ima 164 ustanovnih članov. Ti so trenutno združeni v posebno zadrugo, ustanoviteljico banke, zadrugo pa upravljajo po načelu en član - en glas.
Predsednik zadruge etičnega bančništva, ki bo obenem tudi ustanoviteljica etične banke na Hrvaškem, Goran Jeras, je dejal, da že imajo 5 milijonov evrov, potrebnih za ustanovitev, a da želijo do poletja, ko naj bi začeli z delovanjem, zbrati 20 milijonov evrov.

Cena članstva v Zadrugi etičnega bančništva je 326 evrov po osebi, za neprofitne pravne osebe 978 evrov, za kmete 1.630 evrov, za obrtnike in male podjetnike 2.283 evrov. Vsa ostala podjetja in podjetja v lasti lokalnih skupnosti morajo v osnovni kapital banke vložiti 6.200 evrov.

Državljani bodo v E-banki lahko odprli račune, opravljali transakcije in večino storitev, ki jih sicer zagotavljajo komercialne banke. Ne bodo pa upravičeni do nenamenskih potrošniških kreditov. Banka bo poslovala prek spleta, kar naj bi na začetku prineslo lepe prihranke. Komitente, ki storitev ne bodo mogli izvesti prek spleta, bodo zaposleni obiskali kar na domu. Banka bo financirala predvsem družbenokoristne projekte in podpirala socialno podjetništvo.

V Sloveniji se sicer pojavljajo pobude o ustanovitvi etične banke, vendar je do izvedbe še daleč. V nekaterih evropskih državah je model etičnega bančništva prisoten že več let. Evropsko združenje je bilo ustanovljeno leta 2001 v Bruslju, trenutno pa združuje 22 članic. Med njimi je 11 bank, šest kreditno-hranilnih zadrug, pet investicijskih skladov in tri fundacije. Njihova skupna bilanca znaša 21 milijard evrov, zaupanje pa jim je izkazalo že dobrega pol milijona strank.

Vanja Vardjan, Radio Slovenija, Zagreb