Rusija je postala 156. članica WTO-ja. Foto: EPA
Rusija je postala 156. članica WTO-ja. Foto: EPA
Rusija v Svetovni trgovinski organizaciji

Ob tem je generalni direktor organizacije Pascal Lamy poudaril, da je članstvo v WTO-ju za države pomembno, saj lahko trgovina predstavlja predvidljivo in stabilno osnovo za gospodarsko rast: "Pridružitev WTO-ju je znamenje zaupanja v organizacijo in v to, kaj ta lahko prinese svojim članicam."
V Evropski komisiji pa so spomnili na pomen pridružitve ob dejstvu, da je EU največji trgovinski partner Rusije, Rusija pa tretji največji trgovinski partner EU-ja. "Od danes bodo tako obe partnerici pri medsebojni trgovini zavezovala večstranska pravila in obveze. Zaradi pristopa k WTO-ju bo Rusija med drugim znižala uvozne dajatve, omejila izvozne dajatve, ponudnikom storitev iz EU-ja omogočila boljši dostop do trga ter poenostavila pravila in postopke na številnih področjih dvostranskih gospodarskih odnosov," so navedli.

Zlasti pomembni bodo po besedah predstavnikov Bruslja predpisi o carinskih postopkih, uporaba zdravstvenih in sanitarnih ukrepov, tehnični standardi in zaščita intelektualne lastnine.

Za 108 milijard izvoza in 199 uvoza
EU je v letu 2011 v Rusijo izvozil za 108,4 milijarde evrov blaga, vrednost uvoza iz Rusije pa je znašala 199,5 milijarde evrov. Blagovna menjava med EU-jem in Rusijo je lani skupaj znašala 308 milijard evrov. Najpomembnejše vrste blaga, ki ga EU izvaža v Rusijo, so avtomobili, zdravila, avtomobilski deli, telefoni in njihovi deli ter traktorji.

EU iz Rusije uvaža predvsem surovine, pri čemer sta glavno uvozno blago surova in rafinirana nafta ter zemeljski plin. Rusija se je zavezala, da bo omejila izvozne dajatve na to blago in druge pomembne surovine.

Rusija v Svetovni trgovinski organizaciji