Obseg gradbenih del je maja v primerjavi z aprilom v Sloveniji strmo padel, ugotavlja Eurostat. Foto: BoBo
Obseg gradbenih del je maja v primerjavi z aprilom v Sloveniji strmo padel, ugotavlja Eurostat. Foto: BoBo

Sezonsko prilagojeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da je obseg gradbenih del maja glede na prejšnji mesec najbolj padel v Sloveniji, pa tudi na Madžarskem (-4,1 odstotka) in v Španiji (-3,3 odstotka), skupaj v šestih državah. Največjo rast pa so imele Velika Britanija (+6,3 odstotka), Romunija (+pet odstotkov) in Portugalska (+3,6 odstotka). Samo na Češkem je obseg gradbenih del ostal nespremenjen.

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v območju skupne evropske valute maja zmanjšal za 8,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 6,9 odstotka.

Največje padce so zaznali v Španiji (-24,8 odstotka), Sloveniji (-23,7 odstotka) in na Portugalskem (-16,4 odstotka). Največjo rast pa so imeli v Romuniji (+21,1 odstotka), na Poljskem (+6,5 odstotka) in v Nemčiji (+2,2 odstotka).

Eurostat je ob tem nekoliko popravil podatke za april. Takrat se je obseg gradbenih del v območju evra na mesečni ravni znižal za 3,7 odstotka, v EU-ju pa za 6,9 odstotka. V letni primerjavi so se gradbena dela v evrskih državah marca skrčila za 6,3 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 5,8 odstotka.