Z energetsko prenovo stavb bi nekoliko pomagali tudi gradbeništvu. Foto: MMC RTV SLO
Z energetsko prenovo stavb bi nekoliko pomagali tudi gradbeništvu. Foto: MMC RTV SLO

Podjetniki, ki so želeli postaviti rastlinjak, so rabili leto in več samo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Z ukrepi krajšamo te postopke.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav je pojasnil, da bodo 148 milijonov evrov javnih razpisov predstavljale subvencije. Foto: MMC RTV SLO

Med ukrepi je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav omenil odpravo administrativnih ovir ter nekatere finančne spodbude in razbremenitve.
Za oživitev gospodarske aktivnosti bo vlada prek javnih razpisov dodatno namenila 377 milijonov evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister. Od tega bodo 148 milijonov evrov predstavljale subvencije, 50 milijonov evrov garancije, 179 milijonov evrov pa bo namenjenih za izvajanje javnih investicij.

Zakon o poroštvih za investicije gospodarskih družb je vlada v DZ poslala že prejšnji teden, z njim želi doseči večje izkoriščanje poroštev za posojila za vlaganje in obratna sredstva. V parlamentarnem postopku je tudi zakon, ki naj bi oživil izdajanje hipotekarnih in komunalnih obveznic.
V javni obravnavi je dopolnitev zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, s katerim bi vlada uvedla nov finančni instrument - izvršnico. Kljub temu se še vedno ohranja možnost pobota obveznosti, je pojasnil Žerjav.
Nesprejemljivo je, da smo zgradili ogromno industrijsko-obrtnih con, jih komunalno opremili, so pa zaradi visokih cen prazne, je dejal Žerjav. Zato bo vlada s spremembami zakonodaje ravnanja s stvarnim premoženjem in zakona o kmetijskih zemljiščih omogočila, da bodo občine potencialnim investitorjem zemljišča ponudile "ne zastonj, ampak za en evro".
Manj administrativnih ovir za investicije
Med številnimi ukrepi je Žerjav izpostavil podaljšanje veljavnosti okoljevarstvenih dovoljenj s petih na deset let za naprave in obrate. Za nekatere vrste objektov bo popolnoma odpravljeno pridobivanje gradbenega dovoljenja, objekti sami bodo jasneje razvrščeni v kategorije, je napovedal. "Za primer naj povem, da je danes za postavitev navadnega rastlinjaka potrebno gradbeno dovoljenje. Podjetniki so za pridobitev potrebovali tudi leto in več," je dejal. S spremembo zakona o vodah bo poenostavljen postopek izdajanja vodnih pravic za lastno oskrbo s pitno vodo (potrebna bo le samoregistracija).

Za transparentno financiranje ravnanja z odpadki
Vlada načrtuje tudi spremembe na področju ravnanja z odpadki ter vzpostavitev sistema, ki bo zagotavljal transparentno financiranje ravnanja z odpadki. "Pri izvajanju storitev je treba zagotoviti konkurenčnost in bolj jasno odgovornost družb, ki so nosilke shem za ravnanje z odpadki," je dejal Žerjav.
Z različnimi manjšimi popravki bo skrajšano sprejemanje občinskih prostorskih načrtov ter olajšano umeščanje objektov v prostor.
Razpisi za razvojne projekte in podjetja
Vlada načrtuje deset javnih razpisov, ki so podprti z 200 milijoni evrov. Prvi bo namenjen t. i. investicijam "greenfield", ampak samo za namene tehnološke opreme in strojev. "Ne za zgradbe in pisarne," je dejal Žerjav. Tudi drugi razpisi so razvojne narave: za spodbujanje zaposlovanja v razvojnih podetjih, razpis garancijskih shem za tehnološko inovativna podjeta, raziskovalni vavčer in za razvoj e-storitev.
Žerjav je izpostavil razpis za spodbujanje investicij v energetsko prenovo stavb v lasti lokalnih skupnosti. Povedano drugače, s 65 milijoni bo država spobujala prenovo izolacije javnih stavb. "Tarča so gradbena podjetja," je pojasnil.
Enostavneje do kreditov za mala in mikro podjetja
Vlada želi tudi zagotoviti enostavnejšo shemo kreditov za mikro in majhna podjetja prek SID banke. "Govorimo o kreditih ranga od 20.000 do 25.000 evrov. S tem bi omogočili manjšim, družinskim podjetjem, da premostijo kakšno likvidnostno ali drugo težavo," je pojasnil.
Minister pričakuje, da bodo zakoni sprejeti na junijski ali julijski seji državnega zbora, vsekakor pa pred parlamentarnimi počitnicami.

Podjetniki, ki so želeli postaviti rastlinjak, so rabili leto in več samo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Z ukrepi krajšamo te postopke.