BMW-jeve delnice so se letos podražile že za 40 odstotkov (indeks DAX pa za 21 odstotkov), toda v torek je sledil večji popravek, saj so delnice bavarskega proizvajalca avtomobilov padle za skoraj pet odstotkov. Foto: BMW Slovenija
BMW-jeve delnice so se letos podražile že za 40 odstotkov (indeks DAX pa za 21 odstotkov), toda v torek je sledil večji popravek, saj so delnice bavarskega proizvajalca avtomobilov padle za skoraj pet odstotkov. Foto: BMW Slovenija
Dividendna donosnost Applovih delnic trenutno znaša 1,8 odstotka, kar je pod povprečjem indeksa S&P 500 (2,3 %). Apple je medtem sporočil, da je konec tedna (od petka do nedelje) prodal tri milijone novih iPadov, kar je rekordna prodaja. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP (576 točk) se je v torek zvišal za 0,65 odstotka, potem ko so se občutno podražile delnice Nove KBM in Gorenja. Večjo rast SBI-ja so preprečile najprometnejše Krkine delnice, ki so nihale med 51 in 51,90 evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

onosi ameriških 10-letnih obveznic se zvišujejo že devet dni zapored. Če bodo šli tudi danes navzgor, bo to najdaljši niz po naftnem šoku leta 1974.

Še pred dvema tednoma je bil donos pri okoli dveh odstotkih, nato pa je sledil neverjeten niz, v katerem so cene obveznic začele padati, donos pa je posledično naraščal, in sicer za 44 bazičnih točk. Čeprav je ameriška centralna banka pred dnevi zatrdila, da inflacija na dolgi rok ne pomeni grožnje, pa se vlagatelji očitno bojijo naraščanja splošne ravni cen v ZDA, ne le energentov. Stroški dela se namreč v ameriških podjetjih vidno zvišujejo, kar ustvarja ugodne razmere za inflacijo. Ob skromni gospodarski rasti nekateri že govorijo o nevarnosti stagflacije.

Tudi na Kitajskem rekordne cene goriv
Neprijetne novice so danes prišle tudi iz Kitajske. Združenje avtomobilskih proizvajalcev je posvarilo, da letošnja prodaja avtomobilov na Kitajskem ne bo porasla za osem odstotkov, ampak največ za pet, poleg tega pa je država drugič v zadnjih šestih tednih (tokrat za 6-7 odstotkov) zvišala ceno bencina, ki je regulirana. Delnice avtomobilskih proizvajalcev so se v torek dopoldne občutno pocenile. V Frankfurtu so se tečaji BMW-jevih, Daimlerjevih in Volkswagnovih delnic "stopili" za več kot štiri odstotke, delniški indeks DAX30 pa je zdrsnil za odstotek in pol, na 7.050 točk.

Nafta danes izgubila okrog dva dolarja
Ta teden je očitno na evropskih delniških trgih le prišel čas za unovčevanje dobičkov, potem ko so indeksi dosegli najvišje vrednosti v zadnjih osmih mesecih. Nafta vrste je zdrsnila na 123,40 dolarja. Na ponudbeni strani so se strahovi zaradi napetega položaja med Iranom in Zahodom malce polegli, poleg tega pa naj bi se libijska proizvodnja nafte že vrnila na raven pred državljansko vojno februarja 2011. Pri banki Societe Generale so zvišali ciljno vrednost nafte. Ob koncu leta 2012 bo po njihovem mnenju za 159-litrski sod brenta treba plačati 127,37 dolarja.

Finančne krivulje na Valu 202:

Slovenski vzajemni skladi so februarja po devetih mesecih odlivov le zaznali neto priliv sredstev


Apple bo izplačal dividende
Wall Street je teden začel pozitivno. Širši indeks S&P 500 (1.409 točk) se je zvišal za 0,40 odstotka in se na manj kot deset odstotkov približal rekordni vrednosti iz oktobra 2007. V ospredju je bil Apple, ki se je odločil, da bo del orjaške denarne pogače, ki jo ima v svoji bilanci, namenil odkupu lastnih delnic in dividendam. Vlagatelji bodo dividende dobili po juliju, četrtletna dividenda bo 2,65 dolarja. Po trenutni borzni ceni Applovih delnic (v ponedeljek so poskočile za 2,7 odstotka in prvič v zgodovini dan končale nad 600 dolarji) znaša dividendna donosnost 1,8 odstotka, kar je pod povprečjem indeksa S&P 500.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+9,01 %

3,87 EUR

GORENJE

+4,71 %

5,34

MERCATOR

+2,31 %

124,00

PETROL

+1,84 %

163,20

ZAV. TRIGLAV

-0,79 %

12,50

TELEKOM

-1,45 %

68,00

LUKA KOPER

-1,55 %

9,50

KRKA-1,73 %

51,00


Gorenje devetič v zadnjih 10 dneh navzgor
Na Ljubljanski borzi so lepo rast uprizorile delnice Nove KBM in Gorenja. Cena delnic Nove KBM je dosegla 3,93 evra, za Gorenje pa so bili vlagatelji pripravljeni odšteti tudi 5,50 evra. Z obema papirjema je bilo po 30 tisoč evrov prometa. V zadnjem mesecu je tečaj Gorenja poskočil za 28 odstotkov: "Po obdobju nenehnega padanja je zdaj zaznati nekaj več nakupnega interesa, kar je povzročilo rast. Med večjimi lastniki, razen nekaterih izjem, sicer ni bilo mogoče opaziti posebnih premikov ali vstopa novih lastnikov," je za MMC povedal Uroš Ožbolt (Alta skladi).