Jazbec meni, da odbor ni korak k združevanju treh ustanov. Foto: BoBo
Jazbec meni, da odbor ni korak k združevanju treh ustanov. Foto: BoBo
Odbor za finančno stabilnost začel delovati

Odbor sestavljajo predstavniki Banke Slovenije, Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in ministrstva za finance, vendar predstavniki zadnjega v njem nimajo glasovalnih pravic. Sestajali se bodo četrtletno, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Jazbec, ki odboru tudi predseduje.

"Odbor za finančno stabilnost je odgovor na vse težave finančnih sistemov povsod po svetu in s tem tudi odgovor na vse, kar se je dogajalo v Sloveniji," je dejal Jazbec. Koordinacija med Banko Slovenije, AZN-jem, ATVP-jem in ministrstvom je po Jazbečevem mnenju že zdaj dobra, z odborom pa naj bi se še izboljšala. Meje med tem, kar počnejo posamezne institucije v finančnem sektorju, so poleg tega vedno bolj zabrisane, je povedal. Sam meni, da to ni prvi korak k združevanju treh ustanov.

Priporočila, opozorila in navodila
Jazbec upa, da bodo imeli zdaj še učinkovitejši pregled nad vsem, kar se dogaja v finančnem sistemu, in da bodo lahko spremenili način razmišljanja in ukrepe, ki bodo pripomogli k temu, da bo naslednja finančna kriza drugačne od te, iz katere izhajamo.

Odbor za finančno stabilnost bo lahko ob morebitnih zaznanih motnjah v finančnem sistemu izdajal priporočila, opozorila in navodila. Priporočila bodo izdali, ko se motnja lahko pojavi, opozorila takrat, ko bi obstoječa motnja lahko imela posledice, navodila pa, ko ima obstoječa motnja že resne posledice.

Delujejo posredno
Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo je pojasnila, da odbor ne daje priporočil nobeni individualni entiteti, npr. posamezni banki, borznoposredniški družbi ali zavarovalnici, ampak daje priporočila oz. naloži makrobonitetne ukrepe enemu izmed treh mikrobonitetnih nadzornikov - Banki Slovenije, AZN-ju ali ATVP-ju.

Če bi npr. ugotovili, da v Sloveniji skokovito narašča delež potrošniških ali hipotekarnih posojil, zavarovanih pri zavarovalnicah, in da bi lahko morebiti ogrozila zavarovalniški sektor, bi Banki Sloveniji lahko naročili, naj najde primeren ukrep, ki bo omejil ali omogočil nadzor nad nadaljnjo rastjo, je primer ponazorila Zadravec Caprirolo.

Odbor za finančno stabilnost začel delovati