Napoved za gospodarsko rast je OECD poslabšal tudi zaradi negotovosti na Kitajskem. Foto: Reuters
Napoved za gospodarsko rast je OECD poslabšal tudi zaradi negotovosti na Kitajskem. Foto: Reuters

OECD je marca v prvi napovedi za letos pričakovala štiriodstotno rast, nato pa že junija napoved znižala na 3,1 odstotka. Zdaj je OECD napoved letošnje rasti znižal za 0,1 odstotne točke, na tri odstotke, za prihodnje leto pa za 0,2 odstotne točke, na 3,6 odstotka.

V tokratni napovedi je OECD najbolj poslabšal napoved za Brazilijo, ki naj bi letos imela 2,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je še v predhodni napovedi padec BDP-ja predvidel na 0,8 odstotka. Brazilsko gospodarstvo se spopada z velikimi težavami zaradi padca cen nafte, recesije in nedavnega znižanja bonitetne ocene pri agenciji Standard & Poor's.

Organizacija je ugotovila, da ZDA dobro napredujejo, s težavami pa se srečujeta Japonska in evrsko območje. "Zaradi tega je v napovedi veliko pomembnih negotovosti," so zapisali.

V pričakovanju odločitve o ameriški obrestni meri
Organizacija je slabše napovedi tokrat objavila dan pred morebitno odločitvijo ameriške centralne banke o zvišanju ključne obrestne mere, ki bi lahko po mnenju analitikov še dodatno zamajala nekatera ranljivejša gospodarstva. Negotovo je tudi gospodarsko okrevanje držav v razvoju in to, kako bodo prenesle morebitno zvišanje ključnih obrestnih mer v ZDA. OECD sicer podpira zvišanje, vendar vztraja, da mora biti to postopno.