Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov vlada tej z zemeljskim plinom bogati srednjeazijski državi. Foto: EPA
Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov vlada tej z zemeljskim plinom bogati srednjeazijski državi. Foto: EPA
Borut Pahor
Prisotnost predsednika države je za sklenitev poslov nujna, poudarjajo podjetniki. Foto: BoBo

Potem ko so slovenska podjetja odločneje vstopila na ruski trg in se dogovarjala tudi za večje posle v Ukrajini, jim je rusko-ukrajinski konflikt na začetku leta zmanjšal možnost za uspeh, če ne celo zaprl vrat. Nekatera podjetja se zato preusmerjajo na druge trge, kjer jim preboj lahko omogoči podpora državnega vrha, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Danes v Turkmenistan potujejo predsednik države Borut Pahor in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije ter šestih podjetij. Kot sporočajo iz Gospodarske zbornice Slovenije, se bodo slovenski podjetniki v torek srečali s turkmenistanskim predsednikom Berdimuhamedovom, ki mu bodo predstavili svoje projekte, za katere si prizadevajo skleniti posle v Turkmenistanu.

Krka v državi že posluje in načrtuje širitev, za projekte s področja energetike se zanima podjetje RIKO, Gostol-Gopan upa, da mu bo obisk s predsednikom pomagal pri pridobitvi posla izgradnje šestih pekarn, pri čemer je ocenjena vrednost posla 80 milijonov ameriških dolarjev, Comita pričakuje podpis pisma o nameri o sodelovanju s turkmenskimi partnerji pri upravljanju plinovodov in naftovodov.

Iskratel, ki je uspešno končal prvi projekt posodobitve telekomunikacijskega omrežja GTS in Turkmentelekoma, želi nadaljevati in pridobiti nove posle - pri telekomunikacijah, železnicah in plinovodih. Iskratel je, sporoča GZS, v tem trenutku v sklepni fazi sklenitve nove pogodbe v bruto vrednosti 34 milijonov dolarjev. Naslednji predvideni projekt pri Turkmentelekomu je posodobitev prenosnega omrežja v vrednosti 25 milijonov dolarjev, med Pahorjevim obiskom pa je predviden še podpis memoranduma, s katerim bi bilo opredeljeno odprtje Servisno-integracijsko-razvojnega centra za informacijsko-komunikacijske tehnologije v osrednji Aziji.

Duol bi gradil kompleks pokritega skladišča za žveplo. Direktor Duola Dušan Olaj pravi: "V teh državah, kjer se nič ne premika hitro, smo zelo blizu podpisa pogodb. V teh državah je lahko pomoč najvišjega državnega vrha zelo pomembna."

Prisotnost Pahorja nujna
Na vzhodu se posli - pogosto gre za javne razpise - sklepajo z najvišjimi državnimi predstavniki, zato je nujna prisotnost Pahorja. Sicer pa se podjetja zanimajo za Turkmenistan in podobne države, ker se povečujejo tveganja ali ustavljajo posli na ruskem in ukrajinskem trgu, priznava Dušan Olaj: "Ko iščemo nove trge, so najprimernejši trgi okoli teh držav, ker gre za iste vzorce obnašanja, isto strategijo vstopa na ta trg."

Podjetja bi na vzhodu in drugih strateških trgih rada videla vsaj ekonomska, če ne že diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije. Ključna bi bila tudi povezava gospodarskih in diplomatskih znanj. Pred volitvami so vodilne stranke brez večjih obljub zatrjevale pomembnost gospodarske diplomacije. Vemo pa, da je bila ta vedno ena prvih žrtev kleščenja stroškov v državnem aparatu, je še poročala Derčar.