Za radeške papirničarje se torej šele začenja tisto najzahtevnejše delo pri dolgoročnem reševanju tovarne. Foto: MMC RTV SLO
Za radeške papirničarje se torej šele začenja tisto najzahtevnejše delo pri dolgoročnem reševanju tovarne. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo s papirnico Radeče?

V papirnici pa se zavedajo, da so banke s tem rešile le njihove trenutne likvidnostne težave, ne pa tudi dolgoročnega razvoja tovarne, za katerega bodo morali poskrbeti sami.

Peljhan: Smo daleč od tega, da bi bil problem rešen
Lastnik in prokurist Radeč papirja Peter Tevž pričakuje, da bodo v četrtek odobreno posojilo dobili šele prihodnji teden, saj morajo zanj pridobiti še poroštvo Slovenske investicijske banke. Kljub temu bodo že v ponedeljek poskusili zagnati najpomembnejši peti stroj za izdelavo zaščitenih papirjev, ki stoji od torka, ker, kot pravi Tevž, mora ta nujno delovati za dobavo papirja v Indijo, od koder jim bodo tamkajšnji naročniki prihodnji mesec poslali v Radeče inšpekcijo.

Do konca prihodnjega tedna pa bodo izplačali tudi oktobrske plače delavcem matične tovarne in poskusili zagnati tudi četrti stroj za pisarniški papir, ki so ga zaradi pomanjkanja obratnih sredstev ustavili že septembra ter s tem izgubili veliko dohodka in kupcev. Direktor Janez Peljhan: "Moramo priti na trg od papirnega stroja 4 nazaj, ker smo dva meseca ven. Smo pa daleč od tega, da bi bil problem rešen."

Pezdirc: Sredstev dolgoročno ne bo dovolj
Zdajšnje posojilo bo namreč papirnico rešilo le pred tistim najhujšim, torej pred trajno ustavitvijo proizvodnje in stečajem, na kar opozarja direktor hčerinske družbe Muflon Janez Pezdirc: "Teh sredstev dolgoročno ne bo dovolj. Zato bodo definitivno potrebna vlaganja. Na tem se dela že nekaj časa. Ta trenutek se še bistveno bolj išče strateškega partnerja oz. vlagatelja."

Za radeške papirničarje se torej šele začenja tisto najzahtevnejše delo pri dolgoročnem reševanju tovarne, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec.

Kaj bo s papirnico Radeče?