Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Foto: MMC RTV SLO
Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Foto: MMC RTV SLO

V sindikatu Pergam so pojasnili, da na stroju, ki je dal prvi dobiček šele oktobra letos, zdaj potekajo vzdrževalna dela. Lastnik podjetja Peter Tevž naj bi pozval predsednika uprave Nove Kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča k odobritvi šestmilijonskega dolgoročnega posojila, o čemer naj bi kreditni odbor banke odločal v sredo.

Posojilo že odobrila Abanka in NLB?
Posojilo za obratna sredstva in naložbe naj bi tovarni, ki zaposluje 375 delavcev, že odobrili Abanka in Nova Ljubljanska banka. V vodstvu tovarne sicer trdijo, da imajo trenutno dovolj dela, kakovostna naročila in zagotovljeno proizvodnjo do konca februarja 2012.

Uprava tovarne je v petek sporočila, da so morali zaradi likvidnostnih težav že septembra zaustaviti papirni stroj štiri, na katerem izdelujejo beli papir, da bi zagotovili sredstva za delovanje papirnega stroja pet, v katerega so vložili 20 milijonov evrov.

Podjetje ni pravočasno izplačalo plač
Kmalu po zagonu novega stroja je radeška papirnica pridobila posle v Indiji in Indoneziji, a iz novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti. Zato je morala tovarna novo naložbo takoj posodobiti, v prvih devetih mesecih pa je družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri pa je tovarna do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Izredno so se povečale obveznosti do dobaviteljev in plače prvič od leta 1999 niso bile pravočasno izplačane. Za izplačilo plač bi podjetje potrebovalo 450.000 evrov.

Po nekaterih informacijah naj bi 129 delavcev iz hčerinske družbe Muflon plače prejelo v torek, preostali pa v prihodnjih dneh. O usodi radeške papirnice so sinoči na izredni seji razpravljali tudi radeški občinski svetniki, saj ima občina Radeče 12,3-odstotno registrirano brezposelnost.