Borza v Frankfurtu je v sredo dopoldne izgubila več kot odstotek, medtem ko je osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP (610 točk)  pridobil četrtino odstotka, čeprav so delnice Nove KBM po objavi lanske izgube padle za sedem odstotkov. Največ prometa, 340 tisoč evrov, je bilo z Mercatorjevimi delnicami, ki so se podražile za več kot dva odstotka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Borza v Frankfurtu je v sredo dopoldne izgubila več kot odstotek, medtem ko je osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP (610 točk) pridobil četrtino odstotka, čeprav so delnice Nove KBM po objavi lanske izgube padle za sedem odstotkov. Največ prometa, 340 tisoč evrov, je bilo z Mercatorjevimi delnicami, ki so se podražile za več kot dva odstotka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dow Jones se je v torek povzpel precej nad 13 tisoč točk, medtem ko se je današnje trgovanje začelo negativno. Foto: Reuters

je novo priložnost za zaslužek našel v evropskih obveznicah.

Tudi tokrat se je njegovo podjetje Paulson & Co, ki upravlja z okrog 24 milijardami dolarjev, postavilo na nasprotno stran. S strategijo prodaje brez kritja ("shortanja") bi radi zaslužili ob padcu tečajev obveznic problematičnih evropskih držav, kot sta Španija in Portugalska. Očitno je prepričan, da se bo evropska dolžniška kriza še zaostrila, s čimer bodo obveznice padle, njihovi donosi pa porasli.


Lani se je Paulson motil
Včeraj zjutraj je bil donos španske desetletne obveznice nad šestimi odstotki, toda nato je napetost na obvezniških trgih le popustila. Paulsonove investicijske nasvete je treba sicer vzeti z rezervo, saj se bogati vlagatelj tudi kdaj zmoti. Lani je eden od njegovih hedge skladov izgubil kar 51 odstotkov sredstev, ker je Paulson napačno ocenil stanje ameriškega gospodarstva.


Dobri četrtletni rezultati ameriških družb
Razpoloženje borznih vlagateljev se je ta teden občutno popravilo. Newyorški Dow Jones (13.115 točk) je včeraj nadaljeval rast in se povzpel za poldrugi odstotek. Seznamu podjetij, ki so pozitivno presenetili s četrtletnimi poslovnimi rezultati, so se pridružili Coca-Cola, Goldman Sachs in Johnson & Johnson. Applove delnice so po petdnevnem padanju poskočile za pet odstotkov in pomagale indeksu Nasdaq, da je spet pogledal nad 3.000 točk.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

MERCATOR

+2,19 %

140,00 EUR

PETROL

+1,80 %

192,00

ZAV. TRIGLAV

+0,69 %

14,50

TELEKOM

+0,00 %

69,00

LUKA KOPER

-0,10 %

10,40

KRKA

-0,40 %

49,29

GORENJE

-3,33 %

5,80

NOVA KBM

-7,04 %

3,30

Visok obseg slabih posojil v španskih bankah
Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.053 točk) se je v torek zvišal za dva odstotka, v sredo dopoldne pa je bil spet v minusu. Ker bo Madrid težko obvladoval svoj dolg, je kar precej skepse, ali lahko evropski borzni parketi nadaljujejo rast. Obseg slabih posojil v španskih bankah je februarja dosegel najvišjo raven v zadnjih 18 letih, in sicer 143,8 milijarde evrov, kar predstavlja kar 8,15 odstotka vseh sredstev. Januarja so slaba posojila predstavljala 7,91 odstotka vseh bančnih sredstev. Ker se banke na finančnih trgih praktično ne morejo več zadolževati, je obseg posojil, ki so jih imele španske banke najete pri Evropski centralni banki, je marca dosegel novo rekordno vrednost 227,6 milijarde evrov.