Petrol se želi polastiti Istrabenzove energetike tako, da bi odkupil vse dolgove koprskega holdinga. Foto: MMC RTV SLO
Petrol se želi polastiti Istrabenzove energetike tako, da bi odkupil vse dolgove koprskega holdinga. Foto: MMC RTV SLO
Področje Istrabenzove Energetike je sestavljeno iz plinske dejavnosti, dejavnosti Skupine Istrabenz energetski sistemi ter dejavnosti pretovora in skladiščenja naftnih derivatov. Foto: MMC RTV SLO
Na Petrolu prekinili sejo

Prvi nadzornik Tomaž Kuntarič je za STA dejal, da so se za to odločili, ker gre za kompleksno zadevo in želijo nekaj dejstev oz. okoliščin še preveriti.

Kuntarič je po sestanku dejal, da so "dobili zelo izčrpne podatke oziroma zelo izčrpno poročilo. A gre za precej kompleksno zadevo in par stvari je pač potrebno še preveriti, proučiti".

Po načrtu novega predsednika uprave Aleksandra Svetelška bi namreč Petrol, ki ima v lasti skoraj tretjino Istrabenza, za okoli 330 milijonov evrov odkupil okoli 440 milijonov evrov dolgov koprske družbe 19 bankam upnicam, torej s 25-odstotnim popustom.

V naslednjem koraku pa bi Petrol začel prodajati vse, razen energetike, to je Drogo Kolinsko v vrednosti 160 milijonov evrov in turizem, torej hotele, katerih vrednost naj ne bi presegala 100 milijonov evrov. Samo z nadzorom nad celotnim Istrabenzom pa bi lahko Petrol imel nadzor nad prodajo naložb koprskega holdinga, poročajo Finance.

Petrol želi imeti le energetiko
Področje energetike, ki naj bi bilo vredno okoli 40 milijonov evrov, je sestavljeno iz treh skupin: Skupina Istrabenz plini se ukvarja s celotnim spektrom trženja plinov, med odvisnimi družbami pa sta tudi Plinarna Maribor in Moja energija.

Skupina Istrabenz Gorenje se ukvarja predvsem s proizvodnjo, distribucijo in trgovanjem električne energije in z inovativnimi rešitvami na področju trajnostne energetike, učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije. Med odvisnimi družbami pa je tudi nov dobavitelj električne energije GEN-I.

Tretja skupina pa je Pretovor in skladiščenje naftnih derivatov, v kateri posluje družba Instalacija, ki ima največje in najbolje opremljeno skladišče naftnih derivatov v Sloveniji.

Zakaj kupiti celoten holding?
A mnogim se projekt zdi preveč tvegan, saj če se želi polastiti energetike, bi lahko kupil samo tisti del holdinga, do tega ima tudi predkupno pravico. Zakaj bi torej Petrol sploh kupoval celoten Istrabenz, če želi takoj zatem skoraj vse prodati.

Prav tako se Petrol ne more več zadolževati, zaradi izdaje obveznic pa tudi ne sme dodatno obremenjevati svojega premoženja. Na Ljubljansko borzo so namreč uvrstili 50.000 obveznic Petrola z oznako PET1, ki jih je družba izdala prav za financiranje investicijske dejavnosti in uravnavanje strukture bilance stanja skupine Petrol.

Skupni nominalni znesek celotne izdaje znaša 50 milijonov evrov, obrestna mera je fiksna in znaša 7,57 odstotka, nominalna vrednost glavnice dospe v plačilo v celoti ob dospetju obveznice 29. junija 2014.

Petrolova naložba v Istrabenzov holding več kot pol milijarde evrov
Slabo tretjino Istrabenza je Petrol kupil jeseni 2007, za delež v družbi je plačal 190 milijonov evrov, lani pa je s tem pridelal 55 milijonov evrov izgube. Z odkupom terjatev bi torej Petrol v Istrabenz vložil skupaj 519 milijonov evrov.

Na Petrolu prekinili sejo