Številke, ki jih je razkrilo ameriško finančno ministrstvo, po mnenju nekaterih niso povsem skladne z resničnostjo. Foto: Reuters
Številke, ki jih je razkrilo ameriško finančno ministrstvo, po mnenju nekaterih niso povsem skladne z resničnostjo. Foto: Reuters

Ta številka Savdsko Arabijo postavlja na 13. mesto največjih tujih imetnikov ameriškega dolga. Na prvem mestu je Kitajska z 1,2 bilijona dolarjev (bilijon evrov), sledi ji Japonska z 1,1 bilijona dolarjev (968 milijard evrov), na tretjem mestu pa so Kajmanski otoki z 265 milijardami dolarjev dolga (233 milijard evrov).

"Njihova politika in finance so bile vedno skrivnostne. A zdaj smo dobili odgovor, koliko dolga imajo v lasti, ki ga, presenetljivo, ni tako veliko," je za Bloomberg povedal David Ottaway z mednarodnega inštituta Woodrowa Wilsona iz Washingtona.

Podatek o količini ameriškega dolga v savdskih rokah je sicer zahtevala novičarska agencija Bloomberg z zakonom o dostopu do podatkov javnega značaja. Vendar, opozarjajo v svojem članku, razkritje vzbuja še več vprašanj.

Riad je pretekli mesec namreč zagrozil, da bo prodal za 750 milijard dolarjev (660 milijard evrov) ameriških obveznic, če bi ameriški kongres sprejel zakon, ki bi omogočil, da bi bila savdska monarhija pred ameriškimi sodišči odgovorna za katero koli dejanje, povezano s terorističnimi napadi 11. septembra leta 2001.