Savdsko gospodarstvo je za zdaj v veliki meri odvisno od nafte. Foto: Reuters
Savdsko gospodarstvo je za zdaj v veliki meri odvisno od nafte. Foto: Reuters

Mohamed bin Salman.

Državo želi z uresničitvijo vizije "Saudi Vision 2030" spremeniti v manj odvisno od nafte. "Vsi smo razvili odvisnost od nafte in Savdska Arabija je v nevarnem položaju, saj je to v preteklih letih zaviralo napredek na mnogih področjih," je povedal princ.

Po njegovih napovedih imajo namen prodati manj kot pet odstotkov delnic Aramca, katerega vrednost je ocenjena na 2.500 milijard dolarjev. "Nameravamo ustanoviti 2000 milijard dolarjev vreden premoženjski sklad ... del teh sredstev bo prišel tudi s prodajo delnic naftnega giganta," je pojasnil.

Princ meni, da bo načrt "Vision 2030" zagotovil, da bodo lahko Savdijci do leta 2030 imeli gospodarstvo, ki se za preživetje ne zanaša na naftno industrijo.

Nafta predstavljala 70 % dohodkov
Sklad bo tako vključeval približno 600 milijard dolarjev proračunskih sredstev, kupnino za delež Aramca in nepremičnine v državni lasti in gospodarstvu, vredne okoli 1000 milijard dolarjev. Oblikovanje sklada je že potrdila tamkajšnja vlada.

Vizija gospodarskega razvoja države pa med drugim vključuje tudi obsežne strukturne reforme, privatizacijo in povečanje učinkovitosti.

Kar 70 odstotkov savdskih dohodkov je lani predstavljala nafta, industrijo pa so močno prizadele padajoče cene črnega zlata.