V Sloveniji porabijo ljudje v povprečju 3,26 odstotka letnega prihodka za bencin. Foto: BoBo
V Sloveniji porabijo ljudje v povprečju 3,26 odstotka letnega prihodka za bencin. Foto: BoBo
Cene bencina v Sloveniji in drugod

Po raziskavi, ki jo je opravil finančni portal Bloomberg, morajo prebivalci Slovenije za liter bencina v povprečju odšteti 3,18 odstotka dnevnega zaslužka, kar Slovenijo uvršča na 27. mesto, za bencin pa skupno odštejejo 3,26 odstotka letnega prihodka, s čimer je Slovenija na 5. mestu.

S ceno 1,82 evra za liter bencina je na 4. mestu Italija. Za liter bencina tam namenijo povprečno 2,53 odstotka dnevnega zaslužka, skupno pa za bencin namenijo 1,61 odstotka letnega dohodka.

Celotno Bloombergovo lestvico si oglejte tukaj.

Na Madžarskem, kjer stane liter bencina 1,46 evra, odštejejo za liter prebivalci v povprečju 5,18 odstotka dnevnega zaslužka, skupno pa za bencin namenijo 2,62 odstotka letnega dohodka.

V Avstriji stane liter bencina 1,44 evra. Prebivalci za liter v povprečju odštejejo 1,37 odstotka dnevnega zaslužka, skupno pa za bencin namenijo 1,10 odstotka letnega dohodka.

Od 0,01 do 2,03 evra za liter
Kot prikazujejo primeri držav na vrhu in dnu lestvice, so razlike v ceni velike. Medtem ko v Turčiji in na Norveškem liter bencina povprečno stane 2,03 evra, je treba zanj v Venezueli odšteti 1 cent. Prebivalci Turčije morajo za liter bencina odšteti 8,56 odstotka dnevnega zaslužka, skupno pa za bencin odštejejo 0,89 odstotka letnega dohodka. Prebivalci Norveške pa odštejejo 0,91 odstotka dnevnega zaslužka, skupno pa tam izdatki za bencin predstavljajo 0,83 odstotka letnega dohodka.

Najcenejši bencin je v Venezueli, kjer v povprečju stane 0,01 evra za liter. Ta država je na dnu tudi po deležu dnevnega zaslužka za liter bencina (0,03 odstotka) in deležu letnega dohodka (0,05 odstotka).

Cene bencina v Sloveniji in drugod