CPL-jevi delavci so zahtevali stečaj, potem ko več mesecev niso dobili izplačanih plač in prispevkov. Foto: BoBo
CPL-jevi delavci so zahtevali stečaj, potem ko več mesecev niso dobili izplačanih plač in prispevkov. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz sklepa o začetku postopka, ki je danes objavljen na spletnih straneh Ajpesa, je stečajni upravitelj Veljko Jan. Ta je vodil že februarja začeti stečajni postopek, ki ga je višje sodišče aprila razveljavilo.
Upniki lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih; zadnji dan je 3. september. Upnikom, ki so terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice že pravočasno prijavili v stečajnem postopku, začetem 26. februarja letos, pa teh ni treba še enkrat prijavljati, saj se bodo upoštevale kot prijavljene. Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahtev za stečaj, ki so jih vložili upniki SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka, za katere je ugotovilo, da je podana aktivna legitimacija.

Po mnenju sodišča sta bili izkazani obe zahtevani predpostavki za začetek stečaja: CPL-ju ni uspelo izpodbiti dejstva, da že več kot dva meseca ni plačal obveznosti v znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti. Konec leta 2012 je imel do bank tudi 5,1 milijona evrov dolgoročnih in 24,2 milijona evrov kratkoročnih dolgov, verjetno izkazane terjatve štirih predlagateljev pa presegajo 19 milijonov evrov, navaja sodišče.
Nedostojno utemeljevanje
Poleg tega je bila po besedah sodišča podana domneva, da CPL več kot tri mesece zamuja z izplačilom plač do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov na plače. Vodstvo družbe je namreč skušalo dokazati, da so plače izplačali prek stečajnega upravitelja.
"Da je dolžnik s temi izplačili zatrjeval neobstoj dejstva trimesečne zamude z izplačilom plač in prispevkov, je najmanj nedostojno, v resnici pa je tako postopanje mogoče označiti za norčevanje iz sodnega postopka," je v sklepu zapisala okrožna sodnica Jana Khalil Šnuderl.