Priprave na stavko Adriinih pilotov že tečejo.  Foto: BoBo
Priprave na stavko Adriinih pilotov že tečejo. Foto: BoBo

Sindikat prometnih pilotov si je dlje časa prizadeval, da bi z vodstvom Adrie Airways našel skupen jezik o vsebini nove kolektivne pogodbe, a pri tem ni bil uspešen.

"Vloženih je bilo kar nekaj sodnih sporov, že zdavnaj je bila dana pobuda za začetek pogajanj o novi kolektivni pogodbi, in prepričan sem, da sindikatu ni preostalo nič drugega, kot da napove stavko za zaščito interesov svojih članov," pravi prvi mož Pergama Jakob Počivavšek in dodaja, da je stavka z ustavo in zakonom dana pravica.

Priprave na stavko že tečejo, čeprav se vodstvo Adrie in piloti še pogajajo. Potniki, ki so že kupili letalsko vozovnico za nedeljo, ponedeljek ali torek, naj spremljajo informacije o tem, ali bodo piloti tudi dejansko stavkali, pa pojasnjujejo na Evropskem potrošniškem centru.

V primeru stavke jim mora letalski prevoznik zagotoviti nadomesten polet ali vrniti denar za kupljeno vozovnico, pravi vodja centra Romana Javornik in svetuje, naj se potniki natančno pozanimajo o svojih pravicah ter jasno izrazijo voljo in zahteve do prevoznika, "da ne bi prišlo do ignoriranja, nejasne situacije o tem, kaj je ponudil in sprejel, dobro je, da je ta komunikacija jasna."

Sorodna novica Številni postopki zoper Adrio Airways, lani za 35.511 evrov glob

Kot opažajo na omenjenem centru, postaja Adria neodzivna na pozive o spoštovanju pravic potnikov. Zato bodo nekatere prejete pritožbe prepustili Javni agenciji za civilno letalstvo, kjer pravijo, da dogajanje v letalski družbi že dlje časa budno spremljajo.