Združitvi Agrokorja in Mercatorja je pogojno zeleno luč prižgal tudi srbski varuh konkurence. Foto: BoBo
Združitvi Agrokorja in Mercatorja je pogojno zeleno luč prižgal tudi srbski varuh konkurence. Foto: BoBo

Srbska komisija za zaščito konkurence je v sredo sprejela odločitev, s katero je pogojno odobrila prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Obe podjetji sta prisotni na srbskem trgu in naj bi - kot je pred meseci opozoril predsednik srbskega združenja potrošnikov (NOPS) Goran Papović - obvladovali 40 odstotkov trga, v večjih mestih pa celo še več.

Mercator je namreč v Srbiji prisoten z lastnimi trgovinami kot tudi prek verige trgovin Roda, Agrokor pa naj bi imel v lasti 180 trgovin Idea, največ na območju Beograda in Niša.

Po odločbi srbskega varuha konkurence bi združitev Mercatorja in Agrokorja dobila zeleno luč na srbskem trgu, če bi Agrokor enemu izmed konkurentov prepustil 21 ali 22 prodajaln v 15 srbskih mest oz. 20.000 kvadratnih metrov neto prodajnih površin, pri čemer so najverjetneje mišljene trgovine Idee.

Hrvaški varuh konkurence še ni sprejel odločitve
Slovenski varuh konkurence je soglasje podal prejšnji mesec, pri tem pa ni zahteval nobenih dodatnih ukrepov, saj koncentracija v Sloveniji po njegovi oceni ne bo povzročila bistvenega zmanjšanja učinkovite konkurence. Soglasje bo moral podati tudi hrvaški varuh konkurence.

Agrokor se sicer že drugič v dveh letih poteguje za nakup Mercatorja. Lani se je s prodajalci dogovoril o ceni 221 evrov za delnico, vendar ni nikoli podpisal pogodbe z Mercatorjevimi lastniki, poleg tega pa ni objavil prevzemne ponudbe, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Pač pa je hrvaški koncern februarja lani sporočil, da odstopa od pogajanj za nakup Mercatorja.

Agrokor je nato s konzorcijem 12 prodajalcev Mercatorja junija letos sklenil pogodbo o nakupu 53 odstotkov delnic. Zaradi precejšnjih dolgov in težav pri pridobivanju virov za financiranje nakupa so tudi nov poskus prevzema spremljale medijske zgodbe, da bi utegnila hrvaška družba morda znova odstopiti od pogodbe.

Kot največjo oviro vidijo zahteve bank, da mora Todorić ob prevzemu Mercatorja poplačati 20 odstotkov oz. 200 milijonov evrov dolga.