Elan ima osnutke za novo vojaško smučko že pripravljene. Foto: BoBo
Elan ima osnutke za novo vojaško smučko že pripravljene. Foto: BoBo

Po besedah Dragonje na današnjem srečanju niso govorili o privatizaciji Elana. Sta se pa ministra seznanila s poslovanjem in izzivi Elana ter zlasti s tem, kako lahko država podpre podjetje. "So težave, kar se tiče financiranja proizvodnje in predvsem zagotavljanja garancij za pridobivanje novih poslov. To je konkretno vprašanje, ki ga bomo z ekipo na ministrstvu in institucijami bančnega sistema skušali rešiti," je povedal Dragonja.

Predsednica uprave Elana Andreja Košir je zagotovila, da proizvodnja v Elanu teče nemoteno, jamstva pa potrebujejo za nove posle hčerinske družbe Inventa, ki se ukvarja z opremljanjem športnih dvoran.

Konkretnih številk o lanskem poslovanju Elana Koširjeva ni želela razkriti, povedala je le, da je lansko leto Elan kljub izboljšanemu poslovanju še vedno končal z izgubo, v prihodnje pa naj bi vendarle dosegel boljše rezultate.

Elanova smučka za Nato
Dragonja je dejal, da bo skupaj z Jakičem skušal v Elanu podpreti nadaljnji razvoj posebne turne smučke, ki bi bila lahko standard zveze Nato. En projekt razvoja turne smuči za vojsko je Elan sicer že končal. Smuči bi Elan lahko na primer predstavil sodelujočim državam prek projekta centra odličnosti za gorsko bojevanje na Bohinjski Beli in tako pridobil kakšen dodaten posel.

Še enkrat bodo na ministrstvu premislili tudi, ali lahko Elanu pomagajo pri pridobitvi sredstev za nadaljnji razvoj zložljive turne smučke. Danes so že predstavili osnutke za ta izdelek in Jakič je prepričan, da je le še majhen korak do tega, da bi Elan s proizvodom prišel na trg, ministrstvo za obrambo pa bi lahko pomagalo pri promociji v vojskah drugih držav. Znano je že, da se za tovrstne smuči zanima ameriška vojska.