Do konca leta bo Pošta Slovenije v pogodbene in premične pošte preoblikovala okoli 30 pošt po Sloveniji. Foto: BoBo
Do konca leta bo Pošta Slovenije v pogodbene in premične pošte preoblikovala okoli 30 pošt po Sloveniji. Foto: BoBo

Za izboljšanje poslovanja je tako Pošta Slovenije sprejela številne ukrepe, ki se nanašajo zlasti na zniževanje stroškov dela, materiala, storitev in tudi stroškov poštne mreže. Kot je za Radio Slovenija poročala Lidija Vizantin, zajemajo ukrepi za racionalizacijo poslovanja tudi preoblikovanje rednih poštnih poslovalnic v pogodbene in premične pošte. Do konca leta bo Pošta Slovenije v pogodbene in premične pošte preoblikovala okoli 30 pošt po Sloveniji.

Ponekod so naleteli tudi na pomisleke krajanov in lokalnih skupnosti, vendar so, kot še dodajajo, uporabniki pogodbenih pošt v večini z njihovim delovanjem zadovoljni. Pogodbene poštne poslovalnice so namreč praviloma odprte dalj časa od stalnih, v njih pa lahko uporabniki opravijo večino storitev na enak način kot doslej.

Preoblikovanje nerentabilnih pošt
Pošta Slovenije v pogodbene in premične pošte preoblikuje predvsem manjše in nerentabilne pošte po Sloveniji. Postopek naj bi nadaljevali tudi v prihodnjih letih, ko naj bi preoblikovali od 40 do 50 pošt letno. Racionalizacija poslovanja v Pošti se nanaša tudi na krčenje števila zaposlenih.

Sprva je bilo sicer predvideno, da naj bi bilo prihodnje leto v Pošti Slovenije 230 manj zaposlenih, v pogajanjih s sindikati pa so številko skrčili na 150. Sindikalni predstavniki pa se ne strinjajo tudi s tem, da bi Pošta sodelovala pri načrtovanih dokapitalizacijah Poštne banke in Nove KBM. Razpoložljiva sredstva naj bi po njihovem mnenju raje namenili za krepitev lastnega poslovanja.