Povprečna plača februarja se je v razmerju do januarja znižala, na letni ravni pa se je zvišala. Foto: MMC RTV SLO
Povprečna plača februarja se je v razmerju do januarja znižala, na letni ravni pa se je zvišala. Foto: MMC RTV SLO

Statistični urad RS je objavil podatke o višini povprečne plače, ki kažejo, da so se plače z januarja na februar znižale. Povprečna bruto februarska plača je znašala 1.520,88 evrov, kar pomeni, da je bila nižja od januarske nominalno za 0,9 odstotka, realno pa za 1 odstotek.

V razmerju do januarske plače pa je bila povprečna mesečna neto plača za februar 2014 nižja tako v javnem kot v zasebnem sektorju. V zasebnem je bila nižja za 1,1 odstotka, v javnem sektorju pa še eno odstotno točko več.

Državni statistični urad še sporoča, da se je v sektorju država povprečna mesečna neto plača za februar 2014 znižala še nekoliko bolj, in sicer za 1,5 odstotka.

Plače na letni ravni gor
Če je bila februarska plača na mesečni ravni nižja, pa je bila na letni ravni višja. V primerjavi s plačo za februar 2013 je bila namreč povprečna mesečna neto plača za februar 2014 višja nominalno za 1,2 odstotka, realno pa za 1,1 odstotka.

V zasebnem sektorju se je sicer povišala precej bolj kot v javnem. V zasebnem je na letni ravni povprečna plača narasla za 1,9 odstotka, v javnem pa za 0,3 odstotka. V sektorju država se je povprečna plača v tem obdobju znižala za 0,9 odstotka.

Statistični urad navaja štiri dejavnosti, v kateri so zaposleni februarja prejeli več kot 2.000 evrov povprečne mesečno bruto plače. Te so rudarstvo (2.390,60 evra), oskrba z električno energijo, plinom in paro (2.384,04 evra), finančne in zavarovalniške dejavnosti (2.149,68 evra) in informacijske in komunikacijske dejavnosti (2.028,62 evra).

Največ v Cerkljah na Gorenjskem
Višjo bruto plačo od slovenskega povprečja imajo v 16 občinah. Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za februar 2014 pa so - kot je praksa že nekaj let, opozarjajo v statističnem uradu - prejeli zaposleni v občini Cerklje na Gorenjskem (2.194,50 evra), najnižjo pa zaposleni v občini Kostanjevica na Krki (964,02 evra).